La Marxa Pagesa passa pel Priorat

El matí de dissabte dia 28, dues columnes de tractors entraran a Barcelona pel nord i el sud de la ciutat i circularan fins a l’Avinguda Maria Cristina

Marxa Pagesa Falset
La Marxa Pagesa, avui a la Cooperativa de Falset – Marçà. Foto: Oriol Domènech

Amb el lema ‘Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia‘, el sindicat ha convocat la pagesia de tot Catalunya i la societat civil en general a participar en la Marxa Pagesa que a avui ha sortit des de diversos punts del territori, fins a arribar, el dia 28, a Barcelona. Amb aquesta mobilització, Unió de Pagesos vol reivindicar la dignitat del camp català i el reconeixement de l’activitat agrària, a la vegada que considera que ha de servir per renovar el contracte de la societat amb el camp en la conjuntura de canvi social i polític que viu Catalunya. El sindicat defensa que el nou model de país encara ha d’incardinar la Catalunya pagesa i recorda a la pagesia que qüestions com la representativitat, els instruments de suport, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, han vingut de la mà de l’esforç conscient per reclamar-les i la lluita per aconseguir-les.

La Marxa Pagesa s’ha iniciat aquest matí des d’una quinzena de caps de ruta d’arreu de Catalunya, aplegant homes i dones de les Terres de l’Ebre, Plana de Lleida, de les comarques de muntanya, de la Catalunya Central, del Camp de Tarragona, de les comarques de Girona i de l’Àrea Metropolitana. Des dels caps de ruta han sortit els tractors en columnes que s’aniran trobant al llarg del recorregut per continuar junts. Les diferents columnes pernoctaran en els punts previstos de cada ruta; la nit de dijous a divendres a Cervera (Segarra), Vidreres (Selva) i El Morell (Tarragonès), on el sindicat farà assemblees informatives. La nit de divendres a dissabte ho faran a Molins de Rei (Baix Llobregat), on se celebrarà una assemblea, Badalona (Barcelonès), on es farà un tast de productes de temporada i proximitat i Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).

El matí de dissabte dia 28, dues columnes de tractors entraran a Barcelona pel nord i el sud de la ciutat i circularan fins a l’Avinguda Maria Cristina, on tindrà lloc, a les 11,30 hores, l’acte final de la Marxa Pagesa, al qual, a banda de representants sindicals, també hi ha convidats representants de la resta de la societat civil catalana., on preveu l’arribada d’uns quatre-cents tractors.

La columna procedent de les Terres de l’Ebre ha arribat a Falset als vols de migdia, on els seus representants han entregat el Manifest de la Marxa Pagesa a l’alcalde del municipi i al president del Consell Comarcal. Seguidament els tractors han continuat la ruta, i en passar pel coll de la Teixeta s’han afegit altres tractors procedents de diferents municipis de la comarca. Està previst que arribin al Morell a les 19,30 hores.

Reivindicacions dels pagesos

Segons informa Unió de Pagesos, La Marxa Pagesa interpel·la directament el Govern i la societat catalana per posar de manifest que cal incorporar la Catalunya pagesa al nou model de país i superar els reptes que posen en qüestió la seva funció bàsica: proveir d’aliments la població, conservar els recursos naturals i mantenir el paisatge agrari i rural, i garantir l’ocupació equilibrada del territori.

La renda agrària catalana acumula una davallada del 39%, en termes constants, entre el 2001 i el 2015. Avui, els professionals agraris no sempre obtenen el fruit del treball quan porten els productes al mercat i sovint els preus en origen són molt baixos. El poder de negociació dels productors catalans és limitat, els deu primers operadors comercials a Catalunya concentren el 77,4% de l’oferta comercial i l’agroindústria també està molt concentrada en sectors com la llet, el vi, l’oli d’oliva i la carn de conill. A més, segons el sindicat agrari, hi ha llotges que no formen els preus de cotització de forma fidedigna i transparent. Unió de Pagesos reclama control de la justícia i l’equitat en el si de la cadena alimentària, a més del compliment de les normes que regulen el mercat i que es facin operatives les eines d’autoregulació sectorials.

La disminució del suport de l’Estat en un 74% al desenvolupament rural de Catalunya i el fet que el Govern no ha respectat les prioritats acordades al Parlament i a la Taula Agrària en l’execució anual d’aquest suport, ha comportat denegacions en els ajuts a les inversions de les explotacions i retallades en les mesures d’agroambient i clima, ajuts a l’agricultura i ramaderia ecològiques i ajuts per compensar les dificultats de l’activitat agrària en zones desafavorides i muntanya. Aquest fet i la mala gestió de la sobrepoblació de la fauna, que comporta pèrdues econòmiques els darrers anys al camp català, ha provocat durant els últims sis mesos fins a dotze mobilitzacions, algunes simultànies, en diversos punts de les comarques més afectades amb talls de carreteres, tractorades i concentracions.

El sindicat resumeix les reivindicacions de la Marxa Pagesa en el manifest Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia. Aquesta mobilització reclama renovar el contracte de la societat amb el camp per al futur més immediat. Així, també, per estendre la necessitat d’aquesta nova entesa de la societat amb el sector agrari, Unió de Pagesos ha impulsat la campanya Vull un país amb pagesia perquè tota persona que ho vulgui expressi el suport a la pagesia amb una foto o post a Facebook i Twitter. A més, entitats i persones poden adherir-se al manifest a través del web marxapagesa.cat, al qual ja s’hi han sumat ajuntaments i entitats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.