Aquesta és una espècie amenaçada perquè una malaltia en va reduir dràsticament les poblacions

Treballadors del Parc Natural dels Ports, el Cos d’Agents Rurals, Forestal Catalana i estudiants en pràctiques han localitzat una nova població de cranc de riu autòcton a la Terra Alta, en una zona fins ara desconeguda. Es tracta de l’Austropotamobius pallipes, un invertebrat que anys enrere abundava a molts rius del país, però una malaltia introduïda pel cranc de riu americà (Procambarus clarkii) en va reduir dràsticament les poblacions. Per aquest motiu, actualment es considera una espècie amenaçada. El cranc de riu autòcton habita, de forma molt localitzada, en alguns trams de riu del Parc Natural dels Ports. Durant els mesos de juny i juliol efectius d’aquest espai natural protegit han fet dues prospeccions nocturnes per censar el cranc de riu autòcton que habita a la zona.
En total, els treballadors del Parc Natural dels Ports han treballat en 23 itineraris i han classificat els exemplars de cranc de riu autòcton en tres classes d’edat, en funció de la mida -menys de 3 cm; entre 3 i 6 cm i més de 6. El 2007 es va iniciar el seu seguiment als rius del Parc Natural dels Ports. Els censos, que segueixen la mateixa metodologia a tots els rius catalans amb cranc autòcton, es fan a l’estiu mitjançant itineraris nocturns d’uns 100 metres.
Un cas similar a Montsant i Serra de Prades
Com ja es va fer ressò Segle21.cat en el reportatge El cranc ibèric contra l’invasor americà a Montsant i muntanyes de Prades, ara fa dos anys, Agents Rurals del Priorat, acompanyats per membres del CEN (Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals) van fer una prospecció nocturna de crancs de riu per determinar la seva distribució al riu Montsant i poder fer un pla d’actuació. Malauradament, es va descobrir que el cranc vermell americà ja havia arribat fins a Margalef i es trobava a tan sols 120 m riu avall del cranc de riu ibèric. Això volia dir que l’afanomicosi que transmet el cranc vermell americà ja havia extingit tots els crancs de riu ibèrics que hi havia riu avall de Margalef i que les poblacions que hi ha riu amunt estaven en perill. Pocs dies després, la brigada del Parc Natural de la Serra de Montsant va fer una pesca elèctrica de cranc vermell americà per intentar fer-lo recular i separar les dues espècies.
Més endavant, a l’octubre, membres de la mateixa associació van fer una sortida al Riu Siurana, en una actuació de reforç de la població de cranc de riu ibèric riu amunt del pantà (organitzada per Forestal Catalana – Departament d’Agricultura) amb els Agents Rurals. Primer, es va anar riu avall del pantà per capturar a mà els crancs autòctons, arribant a la xifra de 164 exemplars. Després d’una estona de cotxe per camins remots, es va determinar el sexe i la mida aproximada de tots els crancs i els van alliberar riu amunt del pantà. (+ info a El cranc ibèric contra l’invasor americà a Montsant i muntanyes de Prades)