El conseller de Cultura Santi Vila visita la Cartoixa d'Escaladei

S’han adequat els accessos al monument i restaurat l’hort i el mirador de la cel·la C, amb una inversió de 534.077 euros

Santi Vila
El conseller Santi Vila ha estat avui a Escaladei. Foto: Cedida

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha visitat aquest matí les darreres obres de restauració i adequació realitzades a la Cartoixa d’Escaladei, al Priorat, en el marc del programa Patrimoni en Acció, amb el qual el Departament de Cultura i l’Obra Social ‘la Caixa’ fomenten l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català. Les actuacions, que han tingut una inversió de 534.077 euros a càrrec de l’Obra Social ‘la Caixa’, han permès obrir al públic diversos espais de la cel·la C, adequar els accessos al monument per millorar l’experiència de la visita, així com la redacció dels projectes de rehabilitació i museïtzació del claustre major i del nou espai d’acollida del monument.

Aquestes accions formen part del conjunt d’actuacions previstes en el pla director del monument que el Departament de Cultura va redactar el 2007 coincidint amb l’impuls de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Es tracta d’un pla integral ambiciós i pensat a llarg termini que respon a l’envergadura i complexitat de les actuacions a realitzar en el vastíssim monument d’Escaladei, de més de tres hectàrees.

Entre les actuacions del programa Patrimoni en Acció, aquest matí s’han visitat l’adequació dels accessos al monument, així com l’hort i el mirador de la cel·la C, que han estat restaurats per tal de fer més comprensible als visitants el model de vida dels monjos cartoixans. A banda de recuperar un nou espai per a la visita, l’actuació de la cel·la C, que rep aquest nom perquè els monjos anomenaven les cel·les alfabèticament, ha permès recuperar el circuit d’aigua original de l’època, un sistema de captació, distribució i evacuació d’aigües molt complex, que ara torna a portar l’aigua a tots els racons de la cartoixa.

Per al 2017, estan previstes la culminació de la redacció del projecte del nou espai d’acollida i espai D.O.Q. Pirorat; la restauració de la façana del sagrari de l’església, que durà a terme el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, així com les obres de restauració i museïtzació del claustre major. Aquesta darrera actuació també forma part del programa Patrimoni en Acció i comporta la recuperació per a la visita d’un dels elements més importants de la Cartoixa, tant des del punt de vista arquitectònic com simbòlic, atès que el claustre és l’element vertebrador de la zona de vida eremítica i donava accés a les cel·les dels monjos.

Durant el recorregut d’aquest matí a la cartoixa, s’ha visitat l’església de la qual el Departament de Cultura ha redactat el projecte de restauració integral, una intervenció clau per a la comprensió global del monument. També ha assistit a la visita el director de l’oficina de CaixaBank a Falset, Ramon Minguella.

Amb aquestes i altres actuacions dutes a terme els darrers deu anys, el Departament de Cultura fa una aposta clara per posicionar el monument com a element patrimonial identitari del Priorat i dotar-lo de nous espais de visita. D’aquesta manera se suma i enriqueix la candidatura Priorat-Montsant-Siurana com a patrimoni mundial de la UNESCO. Aquesta tasca ha estat possible gràcies a la implicació, participació i l’acord dels agents de les diverses administracions i entitats del territori, com el Parc Natural de Montsant, l’Ajuntament de la Morera de Montsant i el Consell Regulador de la D.O.Q. Priorat, amb qui, el 2015, es va signar el conveni perquè la Cartoixa esdevingui el referent històric de la cultura del vi del Priorat.

La Cartoixa d’Escaladei

Escaladei és la primera cartoixa de la península Ibèrica i una joia del Renaixement català. Considerada porta d’entrada al Priorat, gràcies a la força del paisatge amb el Montsant de fons, és una perfecte síntesi de patrimoni i natura, de silenci i espiritualitat, valors clau de l’actual candidatura del Priorat-Montsant-Siurana per ser reconegut com a paisatge cultural agrícola de la muntanya mediterrània dins del llistat del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El conseller, avui a la Cartoixa. Foto: Cedida

La Cartoixa d’Escaladei és l’únic monestir cartoixà accessible al públic a Catalunya. Els elements arquitectònics, en molts casos fets amb la mateixa pedra que la serra del Montsant, semblen voler intercanviar amb aquesta última els seus respectius orígens antròpics i tel·lúrics. La simbiosi entre monument i entorn natural és tan gran que avui es faria difícil contemplar el paisatge d’aquesta part de la serra sense la personalitat que li aporten les restes, ni aquestes sense la singularitat que li confereix aquest context.

Inversions

Ara fa deu anys, el 2007, coincidint amb l’impuls de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial de la UNESCO, el Departament de Cultura va iniciar la redacció del Pla Director de la Cartoixa d’Escaladei. Des del 2007 fins a l’actualitat el Departament de Cultura, juntament amb entitats com l’Obra Social ‘la Caixa’, ha dut a terme vuit grans actuacions que han permès adequar el monument per a la visita i recuperar diverses estructures obrint-les a la visita pública. La inversió total d’aquestes actuacions és de 4.226.040,42 euros, 534.077,42 euros dels quals han estat finançats per l’Obra Social ‘la Caixa’.

  • 2007-2008: Adequació de l’edifici de la zona de serveis com a centre de recepció de visitants. Restauració parcial de les cúpules de les capelles laterals del claustre menor
  • 2010-2013: Restauració de la zona cenobítica: reconstrucció del claustre menor, restauració del capítol dels llecs, la sala capitular i el refetor.
  • 2014-2016: Adequació i enjardinament dels accessos. Restauració de l’hort i el mirador de la cel·la C.
  • 2017: Restauració de la façana del sagrari de l’església. Redacció del projecte d’espai d’acollida/espai D.O.Q. Priorat. Restauració i adequació per a la visita del claustre major.
  • Futur: Restauració de l’església.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.