El Priorat avança cap a un clima més extrem

La temperatura mitjana anual a la comarca s’està incrementant significativament a un ritme de +0,4 °C / dècada en els darrers 50 anys

pantà Siurana
Embassament del Siurana (Cornudella de Montsant), el mes d’agost de 2016. Foto: Joan Ramon Coll

Fa pocs dies va veure la llum el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya. El document presenta una exhaustiva anàlisi de l’estat del clima i la seva evolució recent i futura pel conjunt del país. L’informe està impulsat pel Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans en col·laboració amb el Grup d’Experts en Canvi Climàtic a Catalunya. El document complet es pot consultar aquí.

Els principals resultats de l’informe mostren un increment de la temperatura mitjana anual de +0,23 °C / dècada pel conjunt de Catalunya pel període 1950-2014, amb un augment més pronunciat a l’estiu (+0,33 °C / dècada), mentre que l’evolució de la precipitació acumulada anual no presenta variacions significatives. Les projeccions climàtiques futures indiquen que l’augment tèrmic podria ser de +1,4 °C a mitjans de segle, sobretot a l’estiu i al Pirineu, mentre que la precipitació podria ser un 10% inferior (excepte a l’hivern) a Catalunya.

Sabent que l’informe no està detallat a escala comarcal (tampoc és el seu propòsit), l’evolució del clima al Priorat ha estat estudiat a banda a partir de l’anàlisi de les dades diàries de temperatura i precipitació de Cabacés i Falset pel període 1965-2016. Les dades diàries han estat sotmeses a diversos controls de qualitat i ajust per garantir la seva alta qualitat, fiabilitat i consistència climàtica.

L’anàlisi conclou que la temperatura mitjana anual s’està incrementant significativament a un ritme de +0,4 °C / dècada al Priorat en els darrers 50 anys, cosa que significa un increment absolut de +1,8 °C des del 1965 fins al 2016.

Però aquest escalfament observat no està sent uniforme al llarg de l’any, sinó que hi ha diferències estacionals remarcables. La primavera s’està escalfant a un ritme de +0,5 °C / dècada mentre que l’estiu ho està fent a +0,4 °C / dècada, la tardor a +0,3 °C / dècada i l’hivern a +0,2 °C / dècada.

D’altra banda, els dies de glaçada s’han reduït un 32% a la comarca mentre que el nombre de dies amb nit tropical s’ha incrementat un 50% en tan sols 50 anys. Pel que fa a la precipitació, els resultats mostren lleugeres variacions no significatives de la pluviometria anual de la zona, però la precipitació estival s’ha reduït significativament un 11% i el nombre de dies humits ho ha fet un 10%. Finalment, la severitat de les sequeres s’ha incrementat un 24% durant les darreres dècades.

Davant d’aquesta diagnosi climàtica, la disminució de la disponibilitat dels recursos hídrics podria arribar a ser l’impacte del canvi climàtic amb més repercussió en aquesta comarca genuïnament seca. Cal tenir plena consciència sobre l’estalvi d’aigua, però sobretot cal dissenyar acuradament les estratègies per aconseguir una gestió i un ús més eficient del recurs. La implementació de les mesures adequades serà crucial per a minimitzar l’impacte de la manca d’aigua al Priorat permetent una adaptació gradual a aquest escenari climàtic cada cop més extrem.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.