Qui gestionarà el Pla de Gestió?

  • Es constitueix la comissió gestora del Pla de Gestió de la candidatura del Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial, que ha de concretar la forma jurídica de l’ens responsable de l’execució del Pla

  • La creació d’un ens gestor és un requisit que exigeix la Unesco a tot dossier de candidatura: el Priorat lliurarà el seu durant la pròxima primavera

Prioritat Pla de Gestió
Constitució de la comissió gestora, imprescindible per a la presentació de la candidatura a Patrimoni Mundial. Foto: Cedida

El Consell Comarcal del Priorat ha acollit la constitució de la comissió gestora del Pla de Gestió de la candidatura del Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Mundial, imprescindible per a la presentació de la candidatura a Patrimoni Mundial de la Unesco. En formen part els departaments de Cultura, Agricultura, Governació i Territori de la Generalitat, l’Observatori del Paisatge, l’associació Prioritat, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Priorat. La comissió té com a finalitat definir el model més adequat d’aquest sistema de gestió i, especialment, concretar la forma jurídica de l’ens responsable de l’execució del Pla de gestió que haurà de garantir que totes les polítiques i accions desplegades en aquest paisatge i els actors que les desenvolupen tinguin en compte i vetllin per la preservació dels valors que fonamenten la candidatura. El Pla de Gestió, doncs, és el document que estableix les estratègies, accions i formes de governança per gestionar el paisatge cultural agrícola del Priorat-Montsant-Siurana.

La concreció d’un sistema de gestió que garanteixi la pervivència dels valors pels quals un territori és reconegut com a patrimoni de la humanitat és un requisit imprescindible exigit per la Unesco. Juntament amb el dossier pròpiament dit, s’està acabant d’enllestir aquest document, que seran lliurats al llarg de la pròxima primavera.

El document de base del Pla de Gestió recull en la seva primera part, més expositiva, totes les normes, plans i instruments que tenen incidència en el paisatge siguin d’àmbit local o més general, per posar en evidència la profusió legislativa existent, a més dels instruments de referència i compromisos adquirits, com la Carta del Paisatge del Priorat, el Pla Estratègic de Desenvolupament Comarcal i la Carta Europea de Turisme Sostenible.

El sistema de gestió ha d’acomplir tot un seguit de requisits d’eficàcia, eficiència, transparència i participació per tal que la coordinació tranversal estigui assegurada i eviti incoherències en les actuacions d’uns i altres i perquè serveixi per optimitzar els diferents òrgans i eines de gestió. En aquest document de base, també es recull l’experiència acumulada en actuacions encaminades a la valoració del paisatge des de fa anys, per fer visible l’existència d’un procés que ve de lluny i s’arrela en la societat prioratina.

En paraules del president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia: “afrontem ara un dels últims requisits per acabar de donar forma a la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, un cop hi ha consens a la comarca sobre els valors i la preservació del paisatge”.

La proposta de partida del Pla de gestió ha estat posada a debat durant mesos en nombroses sessions de treball amb tots els sectors de la comarca per poder establir la redacció definitiva i consensuada d’aquest Pla, que no és altra cosa que el compromís d’uns i altres per seguir treballant en la consolidació d’un model territorial propi.

Qui gestionarà el Pla de Gestió?

Definir a la forma jurídica del futur ens (fundació, consorci, entitat sense ànim de lucre, etc) és una de les qüestions més importants que haurà de resoldre la comissió, ja que l’organisme que en surti serà l’encarregat d’aplicar el Pla de Gestió. Des de l’associació Prioritat, Joan Vaqué assegura que tot i haver estudiat exemples arreu del món, la conclusió és que no hi ha una fórmula màgica: “cada territori ha de trobar la seva solució”. Hi ha diverses propostes damunt de la taula “però aquest és un tema que hem de consensuar molt bé, hem de trobar una fórmula on tothom se senti còmode, tant administracions com societat civil”.

El que sí que està clar és qui formarà part d’aquest ens. Òbviament per una banda les administracions. I pel que fa a la societat civil, un ventall d’entitats i col·lectius del Priorat, representatius de tots els àmbits. En aquest sentit, va ser especialment útil un estudi dut a terme pels impulsors de la candidatura Priorat-Montsant-Siurana, segons el qual es van detectar almenys una vintena de grups d’interès a la comarca que “han d’estar representats al nou ens” precisa Vaqué. Entre ells s’hi trobarien entitats com Unió de Pagesos, Pimec (Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya), Vitec (Parc Tecnològic del Vi), DOQ Priorat, DO Montsant o el Parc Natural de Montsant, entre d’altres, i col·lectius com caçadors, excursionistes o escaladors.

El Pla anirà endavant passi el que passi

El mes de març es reuneix el Consejo de Patrimonio Histórico, que decidirà quina candidatura presenta l’estat espanyol. “Escolliran la que considerin que és la millor candidatura, i aquí hi entren en joc criteris tècnics, i també aspectes polítics, en els quals nosaltres no podem intervenir”. Independentment de la declaració de la candidatura prioratina com a Patrimoni de la Unesco, “si arriba el reconeixement de la Candidatura, fantàstic, i si no treballarem igualment”.

El que tenen molt clar les entitats que impulsen el projecte és que existeix un “compromís ferm” en continuar treballant sigui quin sigui l’escenari. “El primer que hem de fer és reconèixer-ho nosaltres, perquè continuarem treballant en això hi hagi reconeixement o no hi hagi reconeixement” conclou Vaqué.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.