Transistors flexibles que s’adapten a la pell

Científics d’un equip internacional han creat un material conductor que s’adapta a la pell i que manté les seves propietats elèctriques fins i tot quan es doblega o s’estira fins al doble de la seva longitud

Material transistor completament estirable / J. Xu et al. / Science

Científics d’un equip internacional han creat un material conductor que s’adapta a la pell i que manté les seves propietats elèctriques fins i tot quan es doblega o s’estira fins al doble de la seva longitud. La troballa facilitarà la creació de nous dispositius electrònics vestibles i també podrà emprar-se en aplicacions mèdiques.

Els dispositius vestibles o wearables s’estan convertint en una tendència amb un gran potencial dins de l’electrònica de consum. Ja és habitual veure rellotges o polseres intel·ligents, però encara hi ha problemes de funcionalitat en un altre tipus de gadgets degut la seva incapacitat de funcionar quan intenten adaptar-se al moviment de cos humà.

Aquesta setmana es publica a la revista Science un estudi d’un grup internacional de científics, dels EUA, la Xina, Corea del Sud, Canadà i Regne Unit, que mostra una tecnologia de materials semiconductors que aconsegueix mantenir la conductivitat elèctrica fins i tot quan s’estiren fins al doble de la seva longitud normal.

Tradicionalment es fan servir materials basats en silicona per crear aquest tipus de dispositius però són massa rígids i fràgils. Encara que hi ha formes d’augmentar la seva flexibilitat mantenint a més les propietats conductores, el cost de fabricació augmenta massa com perquè fins ara s’hagin pogut aplicar més enllà de la creació de prototips.

Els autors del treball han fet servir una altra forma basada en polímers amb capacitats elàstiques. Treballant amb polímers semiconductors com el DPPT-TT dins d’un polímer gomós, el SEBS, han creat transistors estirables. Els materials no es barregen però, mitjançant el nanoconfinament, conviuen i mantenen propietats com l’elasticitat i la conductivitat elèctrica. El nou material s’ha denominat Conphine.

“Per treballar amb materials de silicona, es necessita una temperatura molt alta i buit per processar-la. En el nostre cas, fem servir capes de solució i les imprimim, de manera que el seu cost de fabricació és menor”, explica a Sinc una de les autores de l’estudi, Zhenan Bao, de la Universitat de Stanford (EUA).

Els resultats de l’estudi i la seva posterior anàlisi mostren com aquest material experimenta canvis mínims en la seva conductivitat quan ho estiren al 100% de la seva longitud o fins i tot en cobrir la superfície d’un dit i doblegar-se amb el seu moviment.

No només ‘gadgets’

L’ús d’aquests materials, més barats i flexibles, poden ajudar a crear tota una nova generació de dispositius vestibles més enllà dels rellotges intel·ligents i gadgets similars.

No obstant això, els autors de l’estudi no apunten exclusivament a l’electrònica de consum com a destinació principal d’aquests materials, també pensen en camps com la medicina. Bao ens dóna alguns exemples: “Els nostres circuits comporten unes per ajudar a mapejar els corrents elèctrics que generen tant el cervell com el cor. També ens permetran dissenyar dispositius electrònics implantables en el cos humà”. — agenciasinc

Referència bibliogràfica:

J. Xu et al. “Highly stretchable polymer semiconductor films through the nanoconfinement effect”. Science, 2017 http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aah4496

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.