L’Agència Catalana de l’Aigua adjudica 126 mil euros en ajuts per l'abastament a tres municipis prioratins

El pressupost total de les actuacions a Bellmunt del Priorat, Falset i Pradell de la Teixeta és de 181 mil euros

Pradell de la Teixeta
Estació de depuració d’aigües residuals de l’ACA, a Pradell de la Teixeta. Foto: ACA

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha resolt l’adjudicació provisional dels ajuts per millorar la garantia d’aigua als municipis que tenen problemes d’abastament. La línia, dotada amb 10 milions d’euros es destinarà a un total de 104 projectes de millora que suposaran una inversió global induïda de 20 milions d’euros a Catalunya, repartits en 84 municipis, entre els quals els prioratins Bellmunt del Priorat, Falset i Pradell de la Teixeta. Aquesta línia de caràcter plurianual, convocada per l’ACA el passat mes de maig, pretén donar suport als municipis amb problemes de garantia d’abastament o de qualitat de l’aigua. A Catalunya hi ha més de 210 municipis amb problemes d’aigua.

La línia d’ajuts permetrà millorar la garantia de subministrament d’aigua a una població de més de 400.000 habitants. L’ACA preveu mantenir aquesta línia amb caràcter plurianual, i es convocarà novament el 2017 i el 2018 amb el mateix import. En conjunt, suposarà unes inversions de 30 milions d’euros els propers tres anys. Aquesta és una de les mesures estratègiques previstes al Pla de Gestió de l’Aigua a Catalunya per donar suport als municipis petits i als que tenen problemes de garantia d’aigua en no estar connectats a les grans xarxes regionals de subministrament.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha subratllat que “l’aigua més cara és la que no es té. Aquests ajuts són prioritaris per atendre la garantia d’abastament dels municipis més vulnerables i de les persones que hi viuen” i ha destacat que “aquesta és una de les apostes més potents del Govern per a l’equilibri territorial i per evitar que els municipis amb problemes d’aigua hagin de recórrer a camions cisterna”. El conseller ha afegit que “les obres que l’ACA cofinançarà són actuacions amb una visió estructural i definitiva per consolidar el subministrament al territori”.

Amb aquests ajuts, l’ACA pretén millorar la qualitat de les aigües per a l’abastament d’aquells municipis que tenen les seves fonts de proveïment contaminades per factors diversos; solucionar els problemes de manca d’aigua dels municipis no connectats a les xarxes regionals que en anys de sequera requereixen el suport a l’abastament mitjançant camions cisterna (això pot afectar uns 25 municipis i més de 35.000 persones a Catalunya); i finalment, ampliar i diversificar les fonts de captació de l’aigua per a l’abastament municipal per evitar que la dependència d’una única font de proveïment els porti a situacions de desabastament.

Ajuts de 126 mil euros a Bellmunt del Priorat, Falset i Pradell de la Teixeta

Els municipis del Priorat que rebran els ajuts de l’ACA corresponents a 2016, són Bellmunt del Priorat, Falset i Pradell de la Teixeta, per un import de 126.755,71 euros. El pressupost total de les actuacions als tres municipis és de 181.434,77 euros.

A Bellmunt del Priorat l’ajut és per a la instal·lació de filtres per a la potabilització de l’aigua de consum, dotat amb 81.553,45 euros. El pressupost total de l’actuació és de 94.583,04 euros. La subvenció a l’Ajuntament de Falset va destinada a la instal·lació per al tractament d’aigua potable al nucli urbà, amb 34.360,51 euros, d’un total de 68.512,94 euros de pressupost total. A la capital del Priorat, aquest estiu va esclatar una polèmica sobre la salubritat de l’aigua, que va tenir conseqüències polítiques, acabant amb l’acord entre socialistes i Independents per Falset al consistori. Per últim, a Pradell de la Teixeta l’ajut de l’ACA és de 10.841,75 euros per a la instal·lació d’una planta potabilitzadora d’eliminació de la terbolesa, i el pressupost total ascendeix a 18.338,79 euros.

Altres actuacions destacades de l’Agència Catalana de l’Aigua enguany al Priorat han estat la posada en servei de les depuradores biològiques als Guiamets i a Capçanes.

Facilitats i liquiditat per als ajuntaments

Les obres subvencionades (a l’espera de la resolució definitiva un cop superats els tràmits corresponents) es podran executar fins l’1 novembre de 2018. Els criteris i imports de subvenció (població i consum d’aigua) que s’han aplicat garanteixen la distribució equilibrada i equitativa dels recursos, la corresponsabilitat i la solidaritat dels municipis per a optimitzar i prioritzar els recursos per atendre les situacions de major vulnerabilitat

Aquesta convocatòria dóna més facilitats que les anteriors per tal de fer les actuacions més viables econòmicament i facilitar una major liquiditat als ajuntaments. Es podran pagar les subvencions en base a les certificacions d’obra i les factures, malgrat que encara no hagin estat efectivament pagades a l’empresa contractada. També permet presentar les certificacions i factures parcials d’obra durant la seva execució. L’agència podrà realitzar fins a tres pagaments parcials de la subvenció proporcional a la despesa justificada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.