La il·lusió de l'hotel de la Bisbal de Falset aviat només quedarà en el record

L’Ajuntament ha pressupostat 25.000 euros per enderrocar l’edifici inacabat la primavera de l’any que ve, i convertir l’espai en un mirador

L’estructura del que havia de ser un hotel, finalment anirà a terra. Foto: Ateneu de la Bisbal de Falset.

Corria el mes de maig de 1992, any de l’Expo de Sevilla, les Olimpíades de Barcelona i la primera copa d’Europa del Barça a Wembley, quan l’Ajuntament de la Bisbal de Falset demanava als veïns la seva conformitat per a la participació del consistori en la construcció d’un hotel, aprofitant un pla de promoció de turisme rural impulsat per la Generalitat, segons el qual es subvencionava fins a un 40% de la inversió. En el projecte també participava un grup de gent relacionada amb la Bisbal i veïns del poble que es van associar per a tal finalitat, entre els quals l’aleshores alcalde Enric Masip. Amb aquesta construcció, a més de comptar amb un nou equipament turístic, la Bisbal de Falset pretenia iniciar la dinamització econòmica local i trencar amb la dinàmica regressiva que havia situat el municipi com el que més població havia perdut en els darrers cinc anys al Priorat. En aquells anys el turisme al poble era gairebé inexistent, i el Parc Natural de Montsant un miratge que encara tardaria 10 anys a fer-se realitat.

El lloc que van triar els socis era perfecte per a edificar l’hotel. Segons explica l’Ateneu de la Bisbal de Falset en la seva pàgina web, només hi havia un petit inconvenient: estava molt a prop del cementiri vell. Aquest ja feia anys que estava en runes i no era massa adequat el lloc per estar al costat d’un establiment hoteler. Per això es va optar per enderrocar-lo i fer una placeta en el seu solar. Rondava l’any 1993.

Resolt el tema de cementiri, es va començar a edificar. L’hotel havia de tenir gairebé una quarantena d’habitacions, menjador i cafeteria. Però aviat van començar els problemes; els bancs van retirar el suport financer, tot seguit hi va haver desavinences entre els socis, i la crisi va fer tota la resta. L’any 1994 l’obra es va aturar i ja no es va tornar a emprendre.

L’estructura abandonada ha estat durant els darrers vint-i-dos anys presidint el poble. Un esquelet de formigó que es va convertir en un perillós lloc on els més petits anaven a passar l’estona i a jugar, fet que va comportar les queixes dels pares, que demanaven una solució per evitar l’entrada a l’estructura. Des del consistori, poca cosa es podia fer, donat que era una propietat privada.

Finalment, el passat mes d’abril, els socis impulsors del projecte van cedir l’estructura a l’ajuntament. Al llarg d’aquests darrers mesos, el consistori ha mantingut converses amb diverses entitats i empreses per intentar aprofitar l’espai i convertir-lo en un equipament social o una casa de colònies, però finalment ningú es va decidir a invertir. Tampoc van fructificar altres alternatives amb la Generalitat, i davant la situació, i després d’una consulta als veïns, l’Ajuntament de la Bisbal de Falset ha pressupostat 25.000 euros per enderrocar l’edifici inacabat la primavera de l’any que ve, i convertir l’espai en un mirador.

Així acabarà la història d’aquesta infraestructura coneguda pels bisbalencs com “l’hotel”, que mai es va arribar a fer realitat, i que, com explica la web de l’Ateneu “els més grans ja quasi no recordem ni com era el nostre skyline sense aquest edifici i els més joves ja no deuen ni saber perquè anomenen així a aquest esquelet de formigó”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.