Calendari Montsant 2017: Fotografies solidàries per conservar els nostres camins

La totalitat de la recaptació per la venda del calendari es destinarà a la senyalització de la Serra de Montsant, Muntanyes de Prades i Serra de Llaberia

Jordi Brú
Jordi Brú Martorell practicant la seva passió, la fotografia. Foto: Toni Lluch Jordana.

El passat dissabte 3 de desembre el Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant va acollir la presentació del Calendari Solidari 2017, obra del fotògraf dels Guiamets Jordi Brú Martorell. L’acte també va comptar amb la intervenció de Francesc Escoda en representació de la Secció Excursionista del Reus Deportiu (SERD), club que s’encarregarà de la instal·lació dels nous indicadors en diferents indrets de les nostres muntanyes. El calendari mostra l’espectacularitat de la serra de Montsant, i tots els beneficis es destinaran a la tasca de senyalització i conservació dels camins que du a terme de manera altruista l’entitat del Baix Camp.

L’autor de les fotografies, Jordi Brú, explica que la idea del calendari feia temps que li rondava pel cap. “Crec que tots tenim l’obligació d’intentar contribuir d’alguna manera positiva amb aquest món cada cop més egoista, i tenim moltes accions al nostre abast”. Reflexionant en la tasca que de forma altruista realitzen molts col·lectius i entitats, immediatament va pensar en la SERD, “ja que tenen pals indicadors en diferents espais i una filosofia del món excursionista molt interessant. Llavors vaig pensar que seria una manera molt maca de lligar-ho”.

Efectivament, l’entitat reusenca fa molts anys que es mou per les nostres muntanyes i les cuida. Segons Cesc Escoda, els primers pals l’any els van instal·lar el 1957, amb motiu de la XXI Marxa Excursionista de Regularitat de Catalunya per les Muntanyes de Prades, organitzada pel Club Pirenaic. A Montsant, els primers pals indicadors de la secció varen ser instal·lats amb motiu de la XXVII Marxa Excursionista de Regularitat de Catalunya, d’Escaladei-Ulldemolins-Cornudella, el 2 y 3 de Juny de 1963. Pel que fa a Montsant, avui tenen uns 55 pals inventariats, una mica menys de la meitat del total (130) que l’entitat té repartits per indrets de les Muntanyes de Prades i la Serra de Llaberia, entre d’altres. Alguns dels pals emblemàtics de la SERD estan ubicats al Clot del Llop (Serra del Bosc de Poblet, 1959), Taula dels Quatre Batlles (Serra del Bosc de Poblet, 1970), Capella del Crist de la Sang (Serra Major de Montsant, 1976) i Rasos del Manter, al peu del Puigsacalm, que va ser el pal número 100 (1978).

Jordi Brú i Cesc Escoda, el passat dia 3 de desembre, presentant el calendair solidari al Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant. Foto: Segle21.cat

Jordi Brú es va aficionar a la fotografia en acabar la carrera de biologia, al llarg de la qual va usar diversos llibres i guies de camp, “amb un contingut tècnic molt bo però amb una qualitat d’imatges força deficient, amb la qual era difícil explicar detalladament l’estructura d’una planta”. A poc a poc, es va anar formant, fins a poder incorporar la seva passió al seu dia a dia professional, al sector del medi ambient. No té estudi fotogràfic, donat que pel tipus de fotografia que treballa “no em fa falta tenir-lo”. Actualment es dedica activitats dirigides al medi natural “acompanyo a la gent a la natura mentre els explico com millorar les seves fotos, i de pas aprofito per a fer sensibilització ambiental”, treballs i encàrrecs concrets com materials de difusió, cartells informatius, tríptics, webs, o articles. “Sempre que puc, vinculo la meva feina amb la tasca de valorar la natura i les formes de treballar respectuoses amb l’entorn i les persones”. Una de les darreres feines ha estat unes fotografies per a un petit celler del Priorat, “on l’important és el tracte amb la terra i amb els clients”.

Coneix el Montsant des de petit. No és res estrany, tenint en compte que des dels Guiamets la serralada és un important referent visual i d’orientació. Però hi va haver un moment decisiu en la seva relació amb la muntanya. Just abans de començar a estudiar biologia a la universitat, un dia de visita a Sant Joan del Codolar va conèixer la Montserrat Domingo —ermitana de Sant Joan—, i la seva experiència de Montsant el va sorprendre. Posteriorment, va anar-hi cada vegada més sovint, fins a quedar-se “completament “atrapat”. Per a Brú, el Montsant és “un cúmul de sensacions, un espai fantàstic amb una orografia i formes espectaculars, ple de racons… I la natura, té una riquesa de biodiversitat excepcional. A més de les sensacions que tens quan hi passeges, les quals són difícils d’explicar. Es podria dir que té una màgia especial”.

Cesc Escoda, de la Secció Excursionista del Reus Deportiu, creu que és difícil trobar una sola particularitat que defineixi el Montsant. “Per a nosaltres té un encant especial, fruit de las seva ubicació prop del nostre entorn, la seva diversitat, on tenim els trets identitaris de la nostra entitat”. La SERD s’identifica amb el Montsant des de la seva creació (1934) i, “com no pot ser d’altra manera, les entitats les fan les persones i, malgrat que les persones traspassen, la nostra estima pel Montsant ha estat constant fins el dia d’avui”. La secció compta amb un grup aficionat a la fotografia, amb un interessant arxiu en el qual destaca el Montsant. Precisament, el 2014, amb motiu del 80è aniversari, es va organitzar una exposició fotogràfica, amb 96 fotografies, totes sobre Montsant, realitzades pels membres de l’entitat en els darrers anys.

[pullquote]“No regales només un calendari, no regales només imatges, sinó que també tothom qui el compri serà responsable directe de la millora de l’entorn”[/pullquote]Han estat moltes les hores i les sessions invertides a fotografiar les imatges que apareixen al calendari, i darrere de cadascuna d’elles hi ha una història. “La imatge del mes de febrer, va ser complicat accedir amb tot l’equip fotogràfic fins a dalt de la Serra Major, amb tot Montsant nevat. Però la posta de sol viscuda és de les més impressionants que he vist”, recorda Brú. Però més enllà d’aquestes experiències, el més important del Calendari Solidari és la repercussió directa que vol tenir sobre el territori. I el seu preu, de 7 euros, el fan un regal fantàstic per aquestes dates. “No regales només un calendari, no regales només imatges, sinó que també tothom qui el compri serà responsable directe de la millora de l’entorn”, conclou.

Jordi Brú
Jordi Brú, a Siurana. Foto: Fernando Rodríguez

Els nous pals

La Serra de Montsant està solcada d’innombrables camins, senders GR i PR, graus, marmellars, corriols, dreceres, barrancs i pistes forestals, que “no necessàriament cal que estiguin senyalitzats” afirma Cesc Escoda. Tanmateix, és de l’opinió que cal valorar prioritàriament els senyals indicadors, especialment en moments en què les condicions climatològiques són desfavorables i no permeten referències visuals —la boira és el cas més clar—. Els pals que es van començar a col·locar als anys 50 del segle passat eren de ferro. Un material que, malgrat estar galvanitzat, necessita força manteniment, bàsicament per evitar el rovell.

Els actuals, com els que la SERD instal·larà amb els diners que s’aconsegueixin amb la venda del calendari, són d’acer inoxidable. Segons Escoda, els avenços en el tractament dels metalls possibiliten la soldadura de l’acer inoxidable, un aspecte molt important que permet la soldadura de les sagetes, que abans s’havien d’enganxar als pals amb brides metàl·liques. El pes també ha millorat amb l’acer, i aquest varia segons la senyalització (sagetes) que s’incorporin al pal. Els primers d’aquest material els van instal·lar el 2013, a Serra Major de Montsant, a la Cogulla, al barranc de la Taverna i al Grau de Salfores. El proper, que tenen a punt, el posaran a Prades, substituint un de malmès.

La propera presentació del calendari està prevista per al pròxim 18 de desembre als Guiamets, coincidint amb la Fira de Nadal de la localitat.

El calendari es pot adquirir on-line a Segle21.catMontsant Natura. També es pot comprar presencialment als següents establiments:

  • Tarragona: Abacus Tarragona. C/Gasòmetre nº 32. Llibreria La Capona. C/Gasòmetre nº 41-43. Llibreria Adserà. Rambla Nova nº 94.
  • Reus: Hall de l’Edifici del Reus Deportiu. C/Gaudí nº 66. Abacus Reus. Raval Santa Anna nº 48. Llibreria Gaudí. C/De la Galera nº12. Photo-speed, centre Fuji. C/Llovera nº35.
  • Cornudella de Montsant: Montsant Natura. C/Major nº 37 . Celler Cooperatiu. Av. Comte de Rius nº 2. Oficina de Turisme. Comte de Rius S/N. Perruqueria i Estètica Eli. C/ Església, 6.
  • La Morera de Montsant: Oficina del Parc Natural. Plaça de la Bassa nº 1.
  • Els Guiamets: El Cafè de l’Ateneu. Av. Carretera nº 43. Bar restaurant Mestral. Av. Carretera nº 53.
  • El Vendrell: La Cortineta Negra. C/Montserrat nº 14. Bona Carn. C/Àngel Guimerà nº 14.

Si algun establiment està interessat, i d’aquesta manera participar d’aquesta iniciativa solidària, pot contactar a info@jordibru.cat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.