Delegació del Priorat a Brusel·les per rebre la Carta Europea de Turisme Sostenible

Una petita delegació prioratina formada per Joan Carles Garcia, Jordi Sabaté i Montserrat Solà va viatjar ahir fins al Parlament Europeu per recollir l’acreditació

La delegació Prioratina ahir al Parlament Europeu. Foto: PNMON

El Parc Natural de Montsant i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter van obtenir ahir dilluns la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). En un acte al Parlament Europeu presidit per l’eurodiputat Ramon Tremosa, la Federació EUROPARC va atorgar l’acreditació a aquests dos parcs naturals i l’ha renovat al de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que va ser el primer parc de l’Estat en obtenir-la.

Una petita delegació prioratina es va desplaçar fins a Brusel·les per assistir a l’acte de lliurament de l’acreditació. Joan Carles Garcia i Jordi Sabaté, president i vicepresident del Consell Comarcal del Priorat respectivament, en representació de la comarca, i Montserrat Solà, tècnica de l’àrea d’ús públic i de patrimoni cultural del Parc Natural de Montsant, en representació del parc. Els va acompanyar la Diputada de medi ambient de la Diputacio de Tarragona, Imma Costa.

Tant el Parc Natural de Montsant com el del Montgrí van començar a treballar en el procés d’acreditació l’any 2014 i van superar l’avaluació el passat mes de maig. A començaments de novembre, el Parc Natural de Montsant va rebre l’informe d’avaluació del Comitè d’Avaluació d’EUROPARC, informant el Parc de l’obtenció de la Carta, no només per a l’àmbit de l’espai natural protegit sinó per a tota la comarca del Priorat, ja que el procés s’ha desenvolupat en el marc d’una iniciativa assumida com a projecte de desenvolupament estratègic.

Jordi Sabaté, vicepresident del Consell Comarcal del Priorat, rebent l’acreditació de la mà de ña directora d’Europarc, Carol Ritchie, ahir a Brusel·les. Foto: PNMON

El director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono va dir que aquest cas ha de sevir d’exemple “per crear majors sinergies entre espais naturals i turisme”. “Tots els actors hem d’entendre que l’aprofitament turístic és una bona oportunitat per als nostres espais naturals. Rendibilitzar i posar en valor els actius és compatible amb la necessària preservació i conservació dels recursos” va assegurar.

També hi va assistir el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Ferran Miralles, que va destacar que “sense l’existència i la feina d’un parc natural no hi ha carta europea de turisme sostenible per a un territori, i sense la implicació dels actors d’un territori un parc natural no podria obtenir la carta que l’acredita com a motor sostenible de desenvolupament local”. Miralles va valorar el fet que la protecció de la natura “generi valor” i va dir que l’acreditació “no és un final sinó el principi d’una manera correcta de fer les coses i de sumar valor”.

[FAGP id=27699]

Neus Miró, directora del Parc Natural de Montsant, ha explicat a Segle21.cat que aquest reconeixement és molt especial “pel valuós patrimoni natural i cultural que ens varen deixar els nostres avantpassats, arrelats a la terra i a l’entorn, en el que ens van saber transmetre esperit d’esforç, constància i preservació”. També es mostra convençuda de què a partir d’ara “ens toca a la nostra generació donar a conèixer aquesta petita illa de valors que tenim a la comarca del Priorat, però de forma sostenible, amb un treball conjunt de tots els agents del territori i sumant les importants sinergies que estan en plena fermentació, com la candidatura per declarar el nostre paisatge agrícola i cultural Patrimoni de la Humanitat, o la carta del paisatge”. Finalment, Neus Miró llança un missatge motivador: “Al Priorat ens hem fet grans i sabem quin model de turisme volem, i l’acreditació al Parc Natural de Montsant de la CETS, ens ha d’esperonar a continuar treballant vers aquest objectiu”.

Tres parcs naturals catalans més, el del Delta de l’Ebre, el de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el del Montseny, ja tenen aquesta acreditació d’àmbit europeu. La distinció d’EUROPARC certifica que el desenvolupament del turisme en aquests territoris es realitza de forma sostenible, d’acord amb els objectius de la Carta.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.