Telèfons intel·ligents (o no)

Opinio Marc SalesFa uns dies llegia que el mòbil d’un violador havia estat clau per a situar-lo a l’escenari del seu últim acte criminal. Llegeixo al Periódico que un estudi magnífic sobre la circulació de vehicles a les ciutats i la congestió del tràfic a les mateixes està realitzat per l’empresa TomTom, que tots coneixem pels seus navegadors. I ahir vaig trucar a la meva dona per dir-li que sortia de Riudoms i aniria a dinar a casa, i quan vaig arribar-hi em va dir exactament el nom de l’empresa on havia anat a descarregar, l’hora d’entrada i l’hora que n’havia sortit.

La tecnologia ens ofereix una quantitat impressionant d’aparells que -sovint- ens faciliten la vida. Tant és així que mitjançant Google, qualsevol pot saber on ha estat els últims anys, o com a mínim on ha estat el seu telèfon mòbil. No és gens estrany que els qui ens guanyem la vida a la carretera estiguem permanentment localitzats via GPS per les empreses per les quals treballem, la qual cosa ens va molt bé a tots aquells que complim amb la feina, i deu molestar força a tots aquells que tenen -tenien, de fet- l’habilitat per mentir i dir que eren en un lloc on en realitat no eren.

Personalment, m’agrada saber que si un dia tinc un accident de matinada per aquestes carreteres nostres, els cossos policials em podran localitzar fàcilment. Em sembla una garantia, i un gran avenç. I també m’està bé que la meva dona pugui saber on sóc en tot moment amb un sol clic a l’ordinador, ja que si algú sap sempre i en tot moment on estic és ella. Per dir-ho finament, i per entendre’ns, un servidor no té pas per costum freqüentar cases de “senyoretes de companyia”, per posar un exemple que pot entendre qualsevol, o de mentir deliberadament sobre el lloc on és. Però la veritat és que si fos així, estaria preocupat de veritat.

El debat sobre la privacitat dels moviments de les persones va, lògicament i com sempre, per darrere dels problemes. Qui té accés a les dades que generem? Pot un hacker informàtic saber on he estat durant els últims anys, i puc trobar-m’ho algun dia publicat a internet? És lícit que la policia i els cossos de seguretat o intel·ligència utilitzin aquestes dades amb la finalitat de protegir la societat?

Són dubtes morals i tècnics que algun dia haurem d’abordar molt seriosament, perquè si bé és cert que poden ajudar a resoldre i evitar possibles delictes, també ho és que envaeixen sense cap tipus de compassió la privacitat i la llibertat de les persones, i al cap i a la fi poden actuar com una coartada excel·lent: que el meu mòbil estigui en un lloc no justifica que jo hi sigui o hi deixi d’estar. I de ben segur els assassins, els violadors i els delinqüents a hores d’ara ja comencen a saber que han de deixar-se el mòbil a casa -o encolomar-li a qualsevol altre- abans de cometre els seus actes.

Els invents i la tecnologia no són, per defecte, negatius; en qualsevol cas, pot ser-ho l’ús que se’n dona. Repeteixo que jo hi trobo molts més avantatges que inconvenients, veredicte que potser canviarà si algun dia la Policia pot utilitzar les dades de navegació del meu telèfon per a saber la velocitat a la qual he circulat per una determinada carretera i, conseqüentment, multar-me. Llavors, en aquest supòsit, ho tindré clar: apagaré el mòbil, o directament el llençaré per la tassa del vàter.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.