El teu gos recorda el que vas fer

Un nou experiment revela que els cans poden recordar i imitar les nostres accions, però la seva memòria decau abans que la nostra

memoria gossos
La investigadora Claudia fugazza i el seu gos en una demostració simple de l’experiment. / Mirko Lui

Nombrosos estudis científics han demostrat l’habilitat dels gossos per entendre els humans, però la seva intel·ligència va més enllà. Ara un nou experiment revela que cans i humans compartim certes habilitats mentals. Segons un estudi hongarès, a través d’una sèrie d’entrenaments, les mascotes poden recordar i imitar les nostres accions, però la seva memòria decau abans que la nostra.

Les persones tenim una increïble habilitat per recordar coses del passat, fins i tot quan és una cosa de poca o nul·la importància. Evocar el que vam sopar a Nadal passat o aquell acudit que va explicar un amic fa tres mesos forma part dels processos de la memòria episòdica. Un estudi publicat a Current Biology, realitzat per investigadors del departament d’Etologia de la Universitat Eötvös Loránd a Hongria, revela que els cans posseeixen una memòria similar a l’episòdica dels humans.

Els investigadors van aprofitar un truc d’imitació perquè els gossos, en veure a una persona fer alguna cosa, l’imitessin ells mateixos. “Els resultats poden considerar-se com un pas més per enderrocar les barreres entre animals no humans i humans”, explica a Sinc Claudia fugazza. “Les tenim per llestos, però encara ens sorprenen les investigacions que demostren que compartim algunes habilitats mentals, malgrat una evolució molt diferent”, afegeix.

La memòria episòdica humana es refereix a l’evocació, de forma explícita, de successos autobiogràfics. El terme va ser encunyat en 1972 per Endel Tulving, qui va establir la diferència entre memòria semàntica (saber) i episòdica (recordar). La primera és més factual, mentre que la segona és un sentiment o sensació que portem del nostre passat. En animals, la denominació “memòria similar a episòdica” es refereix a l’habilitat de codificar i obtenir informació -què, quan i on- sobre un fet determinat. El qualificatiu es deu al fet que no existeix evidència fiable que demostri consciència en aquesta forma de rememorar.

En estudis anteriors, Fugazza i els seus companys van descobrir que els gossos podien imitar accions humanes, fins i tot després de 24 hores d’haver-les vist. L’única condició fonamental era donar-los una ordre prèvia. D’aquesta manera, es va demostrar que els gossos tenen una memòria semàntica que implica la preparació d’una resposta, alhora que es codifica el missatge (l’ordre).

Respecte a si la memòria episòdica existeix realment en animals, no és tan simple com preguntar-li a l’animal què recorda. Els investigadors van aprofitar un truc d’imitació perquè els gossos, en veure a una persona fer alguna cosa, l’imitessin ells mateixos. Així, si l’amo saltava, el gos l’imitava en executar l’ordre.

Experiments per reconèixer les accions

Els científics van entrenar a 17 gossos de diferents races que van haver de repetir accions humanes amb el truc d’imitació, com ara tocar un paraigua. Posteriorment, es va fer una altra ronda d’entrenament perquè els gossos es fessin a terra en veure l’acció, sense importar quina fos. Les dues proves es van repetir en intervals d’un minut i una hora.

Els cans van recordar el que van veure a la persona fer, encara que no tinguessin motiu aparent per recordar-ho. No obstant això, com aquest entrenament per si sol no és prova fefaent d’una memòria episòdica canina, els investigadors havien de provar que els gossos recorden el que han vist fer a una persona, fins i tot quan no esperen atenció o recompenses. Per a això, es va afegir a l’ordre prèvia un element sorpresa per veure com reaccionaven els animals.

“En aquestes proves d’imitació inesperades, els gossos es van ajeure espontàniament primer, a l’espera de l’ordre. Quan l’amo donava de manera inesperada l’ordre d’imitació, els gossos van imitar l’acció demostrada prèviament. Però la seva memòria va declinar ràpidament (és a dir , menys gossos imitaven) com més gran va ser l’interval de temps”, recalca a Sinc l’experta. L’experiment demostra així que les mascotes recorden el que veuen fer a la persona, encara que no tinguin motiu aparent per recordar-ho. No obstant això, la seva memòria minva a mesura que augmenten els intervals de temps.

Per als científics, aquesta estratègia és adaptable i pot usar-se per a un ampli ventall d’espècies. La investigació permetria entendre la ment dels animals, i com processen les seves pròpies accions i les del seu entorn. “Des d’una perspectiva evolutiva, aquest experiment demostra que la memòria episòdica no és única ni evolucionar només en primats, sinó que està més estesa en el regne animal“, conclou Fugazza. — agenciasinc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.