El Parc Natural de Montsant obté la Carta Europea de Turisme Sostenible

El parc organitza la jornada “Oportunitats del turisme sostenible. La Carta Europea de Turisme Sostenible” per parlar de l’informe favorable del Comitè d’Avaluació d’EUROPARC

Vista de Montsant des de la Serra de la Gritella, a Cornudella de Montsant. Foto: Carles X. Cabós
Vista de Montsant des de la Serra de la Gritella, a Cornudella de Montsant. Foto: Carles X. Cabós

El dimarts 29 de novembre tindrà lloc a la seu del Consell comarcal del Priorat la jornada “Oportunitats del turisme sostenible. La Carta Europea de Turisme Sostenible”, organitzada pel Parc Natural de Montsant, on es parlarà de l’informe favorable emès pel Comitè d’Avaluació d’EUROPARC, entitat que concedeix l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Priorat.

Durant el 2015 la comarca va treballar en el procés d’adhesió del Priorat a la Carta Europea de Turisme Sostenible, impulsada des del Parc Natural de Montsant i assumida per la resta d’agents públics i privats de la comarca. Després de la visita de l’avaluadora el mes de maig, el parc va rebre fa 15 dies l’informe d’avaluació del Comitè d’Avaluació d’EUROPARC, informant al Parc Natural de Montsant de l’obtenció de la Carta, no només és per a l’àmbit de l’espai natural protegit, sinó per a tota la comarca del Priorat, ja que el procés s’ha desenvolupat en el marc d’una iniciativa assumida com a projecte de desenvolupament estratègic.

La Carta es concedeix per un període de 5 anys (2016-2020) i permet engegar la segona fase en la qual el sector turístic, allotjaments, restaurants i empreses de serveis, podran demanar ser acreditats. L’obtenció de la Carta esdevé una eina de planificació, que es complementa amb la Carta del Paisatge i la candidatura a Patrimoni Mundial de la UNESCO, en l’àmbit del desenvolupament turístic, d’acord amb els principis de sostenibilitat ambiental, econòmica i social del Priorat. En l’informe, principalment s’assenyalen recomanacions i prescripcions al pla d’accions presentat i que cal resoldre durant els propers 5 anys.

Aquesta acreditació reafirma que el Priorat aposta consensuadament pel turisme sostenible com a línia estratègica de desenvolupament socioeconòmic. La jornada “Oportunitats del turisme sostenible. La Carta Europea de Turisme Sostenible” suposa un nou pas en el treball comú per definir el model turístic per a la comarca i per conèixer les oportunitats que genera el turisme sostenible, com a garantia per a la gestió del nostre paisatge i, en definitiva, per a la gent del Priorat.

Durant la jornada, a més de la presentació de l’informe d’avaluació, es presentarà breument la vinculació de la Carta al Pla de Gestió de la candidatura UNESCO i també hi haurà una exposició dels projectes estratègics transversals de recerca i desenvolupament que actualment hi ha al Priorat (Life, PECT). Un dels assistents a l’acte serà Josep M. Prats, impulsor de la Carta del PN de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i avaluador d’EUROPARC, que farà una intervenció sobre les oportunitats del turisme sostenible en un territori com el nostre i perquè pugui respondre totes les preguntes que li vulguin fer els assistents.

Programa

  • 18,00 hores: Presentació i benvinguda. Sr. Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat.. Sra. Imma Costa, diputada de Medi Ambient de la Diputació de Tarragona.
  • 18,15 hores: Presentació de l’informe d’avaluació de la Carta del Priorat. Sra. Montserrat Solà, tècnica del Parc Natural de Montsant.
  • 18,45 hores: El turisme al pla de gestió de la candidatura UNESCO. Sr. Joan Vaqué, Prioritat.
  • 19,00 hores: La sostenibilitat en projectes estratègics transversals de recerca i desenvolupament del Priorat. Sr. Sergio de Lamo, director general del VITEC.
  • 19,15 hores: Oportunitats del turisme sostenible. Sr. Josep M. Prats, verificador d’EUROPARC i membre del comitè d’avaluació de la Carta.
  • Torn obert de preguntes
  • 20,15 hores: Cloenda. Sr. Ferran Miralles i Sabadell, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Lloc de realització: Consell Comarcal del Priorat. Palau dels Comtes d’Azara. Plaça de la Quartera, 1. Falset.
Inscripcions: La jornada és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a través del telèfon 977 827 310, l’adreça electrònica activitats.pnmontsant@gencat.cat o a través del servei de Preinscripcions a jornades del PATT del portal RuralCat: http://www.ruralcat.net/preinscripcionspatt

Una resposta a “El Parc Natural de Montsant obté la Carta Europea de Turisme Sostenible

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.