Ubicat a l’antic ajuntament, l’edifici de tres plantes disposarà d’habitacions amb capacitat per 4 i 8 persones

El Priorat comptarà amb un nou refugi de muntanya l’any vinent, gestionat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). El tribunal de selecció va escollir el projecte de la Federació, després que l’Ajuntament de la Morera de Montsant fes públic el plec de clàusules per a la concessió de l’edifici de l’antic Ajuntament per a la instal·lació d’un refugi de muntanya.
L’antic ajuntament de la Morera de Montsant és un edifici de de 500 m2 repartits en tres plantes, situat al carrer Major de la localitat prioratina. La FEEC va apostar de manera ferma a la licitació “per la multitud de possibilitats que l’entorn ofereix als amants de l’excursionisme i dels esports de muntanya” i per què no tenia cap refugi a Montsant, “sense oblidar el ric patrimoni cultural i enològic de la zona, al cor del Priorat” segons informa la Federació en els seu web. Excursionisme clàssic, senderisme i escalada seran les activitats de estrella que podran practicar els futurs usuaris del refugi.
La concessió per a l’explotació de l’edifici com a refugi de muntanya s’ha atorgat per un període de 20 anys, prorrogable anualment durant 5 anys més. L’acte de la signatura de la concessió s’ha signat entre el president de la FEEC, Jordi Merino, i la Sra. Fina Palomar, regidora de l’Ajuntament de la Morera de Montsant.
El nou refugi prioratí se sumarà als existents LoRefugi de Cornudella de Montsant (particular), el Refugi de Siurana Círiac Bonet (Centre Excursionista de Catalunya), el Refugi Leandre Lerín (Centre Excursionista de Tarragona), el Refugi Montsant d’Albarca (Centre Excursionista de Tarragona) i el refugi de l’ermita de Sant Antoni a Ulldemolins (municipal).
L’adequació de l’equipament com a refugi de muntanya

La FEEC reformarà l’edifici per adequar-lo a les necessitats dels possibles usuaris, tenint en compte la particularitat d’estar ubicat al bell mig d’un nucli de població habitat. Així, en l’habilitació de l’edifici com a refugi se seguiran uns paràmetres diferents als d’un refugi aïllat situat al mig de la muntanya. En el projecte bàsic que la Federació va adjuntar al dossier, l’espai de pernocta es divideix en diferents habitacions d’una capacitat de 4 i 8 persones respectivament. Segons l’entitat excursionista, amb aquesta distribució s’aposta per la comoditat de l’usuari comú, que acostuma a agrair dormir en estances amb menys llits que la d’un refugi convencional, així com incentivar la pernocta de famílies i grups d’amics.
Si els terminis es compleixen, es preveu que les obres d’adequació del refugi es facin durant el primer semestre de 2017 i tan bon punt finalitzin, es pugui obrir al públic el vint-i-unè refugi de muntanya de la Federació.
La concessió de l’explotació del futur refugi
Durant les properes setmanes la FEEC farà públic el plec de condicions per a la concessió de l’explotació del refugi i s’establiran els protocols per a l’adjudicació de la gestió i explotació de l’esmentat equipament. En aquest mateix document també es fixaran les condicions de contractació entre l’entitat i la persona escollida per a desenvolupar les funcions de guarda del refugi.