Rebesavi(s)

A la casa gran de Poboleda hi havia (i aquest sí, segur que encara hi és), aquest retrat. És el rebesavi Joaquim Estrems i Samora i ocupa el lloc d’honor a la sala gran, com correspon als fundadors de cases i nissagues.

Joaquim Estrems i Samora. Foto: Anna Estrems

El seu nom també està gravat a la planxa de la llar de foc datada l’any 1862, que sempre se’ns havia dit que era l’any en què ell havia fet construir la casa. Joaquim Estrems i Samora, nascut el 1822, va ser regidor, tinent d’alcalde i alcalde constitucional de Poboleda i, partidari de Prim, va participar en les escaramusses contra les partides carlines.

Entrada de cal Joaquim Jaumet. Foto: Anna Estrems

Juntament amb el seu pare i com més o menys tothom, havia anat a saquejar Scala Dei enduent-se’n, que sapiguem, algun capitell i un quadre d’una Dolorosa (1).

Va ser representant d’una societat de mines que explotà, entre d’altres, una mina argentífera a Les Crestes. Aquest negoci, però, deuria ser de poc profit ja que desapareix aviat dels seus interessos. Mort l’any 1890, el seu va ser el primer enterrament civil a Poboleda. Gràcies a la seva ambició i a l’època d’or de la vinya en què va transcórrer la seva vida, va aconseguir acumular un bon raconet.

Així doncs, era una persona d’un cert pes social encara que només fos en un humil poble prioratí. A partir d’ell tots els hereus es van dir Joaquim, com el seu propi avi, i si no hagués estat perquè el seu pare es deia Jaume (d’aquí el renom de Cal Joaquim Jaumet), la línia d’hereus amb aquest nom s’hauria incrementat en dues generacions. O potser no?

D’ell s’ha conservat nombrosa documentació que, excepte el meu avi, ningú s’ha entretingut a llegir. Quan ho fas, i més si la contrastes amb la documentació de la rebesàvia, el relat familiar comença a grinyolar. En primer lloc hi ha la correspondència amb el seu pare de quan ell estudiava per sastre. Una constant és la petició de diners i fins i tot quan el pare li comunica que la mare està molt malalta ell respon… demanant més diners!

Sala de cal Joaquim Jaumet. Foto: Anna Estrems
Alcova de cal Joaquim Jaumet. Foto: Anna Estrems

L’any 1860 es casa amb la Teresa Roger i Borràs, nascuda l’any 1826 que resulta ser la veritable propietària de la casa i d’una part de les terres, tot rebut en herència del seu avi Tomàs Roger i Gallissà, originari de Riudoms, que juntament amb el seu fill premort, Tomàs Roger i Simó havia comprat la casa (anteriorment dita Cal Borrull) en instal·lar-se a Poboleda com a notari l’any 1805; i de la seva mare, Francisca Borràs i Macip, mestressa d’uns quants trossos importants de terra tant a Poboleda com a La Vilella Alta, Cornudella, La Morera…

També tenim el seu diari on, com és costum a l’època hi anota de tot. Collites, deutes pendents, morts i naixements, nevades, gelades i plagues, anades a Siurana per demanar aigua, anècdotes i successos del poble, aldarulls i revoltes, però també les disputes amb la sogra i els cunyats per la possessió de les terres o el repartiment dels guanys de les collites. (2)

Diari del rebesavi. Foto: Anna Estrems

Van tenir dos fills, Joaquim, el besavi, nascut el 1862 i Jaume, nascut al 1864. Segons consta a la partida de defunció de la rebesàvia, aquesta va morir l’any 1873 «de cop». Al cap de poc el rebesavi es casava amb la minyona. La Teresa Roger en el seu testament va establir al seu marit com a usufructuari i al seu fill gran Joaquim Estrems Roger com a hereu amb l’obligació de, quan morís el pare i ell rebés l’herència, pagar-li una esplèndida legítima al seu germà Jaume Estrems Roger. Cosa que en Joaquim Estrems i Roger no va fer mai. I el conflicte es va anar arrossegant fins que va arribar la fil·loxera i no tan sols van perdre cases i terres sinó que a més en Jaume, deixant-se entabanar, es va vendre els drets de l’herència i va acabar sent víctima d’una estafa i se’n va perdre la pista.

Joaquim Estrems i Roger. Foto: Anna estrems

Quan al cap dels anys l’àvia, Elvira Casadevall, es va proposar de recuperar la casa on havia nascut i viscut fins als dotze anys el seu marit, en Joaquim Estrems i Borràs… la situació era tan envitricollada que va costar déu i ajut aconseguir-ho.

I ara tornem enrere perquè en Joaquim Estrems i Samora, sí que en va deixar una d’herència, ben seva, més imperceptible i tòxica. I fou aquesta per a mi incomprensible fixació, fins i tot en gent assenyada i progressista, de legitimar l’hereu reproduint-ne sempre el nom, i assumint el cost de desavinences i rancúnies. Fins que fa poc, de resultes d’aquelles recerques familiars que internet ens ha posat a l’abast als llecs, oh, sorpresa! La descoberta de què ell no era l’hereu! Quina broma! En Jaume Estrems Samora havia nascut el 1820 mentre que el seu germà Joaquim va nèixer al 1822 tal com es pot comprovar si hom consulta el llibre de baptismes de Poboleda (3).

Arbre genealògic família Estrems

L’espiral de disputes familiars, de renyines que arriben fins al dia d’avui, eren basades sobre una falsedat: en les seves cartes anomena a tots els seus germans excepte un, en Jaume (4) dos anys més gran que ell (a qui sí que es veu obligat a anomenar de passada en el seu diari, ni que sigui per bescantar-lo). Obviant-lo, ell passava a ser el primogènit. I la seva obsessió es va transmetre de generació en generació. I vet aquí, així és com paguem els errors dels nostres avantpassats.

(1) En aquests moments està en procés de restauració per part del Museu d’Història de Catalunya i posteriorment tornarà a la Cartoixa.

(2) Alguns extractes del diari de Joaquim Estrems Samora:

  • (1848) “Lo dia 5 de Maitg a les 7 h. del matí caigué lo fill del Nicolau Amorós del campanar de Poboleda y caigué per lo forat de la campana nomenada del Sementiri a baix de dit Sementiri sens ferse altre dany que una leve ferida al cab…
  • Los dias 11, 12 y 13 de Novembre del any 1852 varem anar a Scala-Dey a fer una escavació per encontrar lo tresor una Societat cuals subjectes los següents T. Juan Mañer Pau Mañer (Pare y Fill) y Juan Salvador de Tarragona, y Jaume estrems Joaquim Estrems Josep Pedret Juan Juncosa y Francisco Vidal de Poboleda y a mes dos individuos que no volgueren ser nombrat per ser de la autoridat superior…
  • Lo dia 17 de Setembre de 1854 me vai allistar a las filas nacionals y lo mateix dia se formaren dos compañias en aquest poble de Poboleda y a mi me nombraren cabo primer de la segona compañia.
  • Lo dia 27 de Setembre de 1858 va vení lo General Prim en esta de Poboleda y varem surtir á recibirlo tots los bons patricis y 6 de nosaltres fins al Coll del Forge.”
  • (1862) “Lo dia 27 Febrer en Cornudella varen desenterrar (despues de cuatre mesos hera mort) al hereu de casa Crivellé per dirse fou mort envenenat…”
  • (1866) “Lo dia 13 Jené al vespre se varen sublevá en esta uns cuans jovens portan per Jefe a Mateu Porqueres Saqueta que marcharen la mateixa nit antes de dia y al apuntar lo dia marchà lo Alcalde ab escusa de donarne part al Governado del succeit que no torná fins lo dia 27 del mateix Jené cuan ja los sublevats estaven presentats y lo dia 16 al apuntar lo dia vingue la tropa que torná á marchar luego cab a La Morera despues de haver fet algunes preguntes…”
  • (1866) “Lo dia primer Juny un Jove anomenat Josep fill de Ramon Cornado (a/ Espardeñe se tirá un tiro al cap a les 5 y un cuart del matí…”

(3) Arxiu Històric de l’Arquebisbat de Tarragona, Fons Poboleda, “Llibre que conté las partidas dels batejats en la parroquial iglésia de Sant Pere apòstol de la vila de Poboleda, Arquebisbat de Tarragona, comensat per Llorens Andreu cura parroco de dita vila en lo mes de janer del any 1820.“, fol.6 i fol.28.

(4) Casat amb la pubilla del Mas d’en Blei. Dels altres germans, dues eren noies, l’Úrsula, casada amb Pere Ardèvol i la Maria, casada amb Ramon Pahí; en Ramon que va morir a 25 anys i que era membre de la Societat del Teatro; i en Josep que també es va casar amb una pubilla, la Rosa Cornadó. hereva de Joan Pahí. Com em deia una amiga, també Estrems i descendent del Mas d’en Blei, aquells Estrems eren molt espavilats!

La secció “Històries del Priorat” de Segle21.cat està coordinada i supervisada per Pere Audí Ferrer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.