Alliberats a Montsant més de 200 exemplars de tortuga mediterrània

Amb aquest nou alliberament ja són 3.000 les tortugues reintroduïdes a l’espai natural

Tortuga mediterrània
Moment de l’alliberament de les tortugues mediterrànies a la Serra de Montsant. Foto: Cedida

Més de 200 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) han estat alliberades aquest dilluns al Parc Natural de Montsant. L’actuació forma part del projecte de reintroducció d’aquesta espècie que realitza el Departament de Territori i Sostenibilitat en col·laboració amb el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) i la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern balear, a través del centre de recuperació de fauna salvatge del Govern de Menorca, que cedeix part dels exemplars alliberats.

La Generalitat du a terme el projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc Natural de Montsant des del 2005 per aconseguir una població viable de tortuga mediterrània en aquest parc. Amb aquest nou alliberament, ja són 3.000 les tortugues que s’hi han reintroduït. Tots els exemplars s’han marcat amb un codi de senyals a la closca, que els identifica individualment. També se’ls ha fotografiat el dors i el ventre, com a complement d’identificació. Els dibuixos i taques de la closca són úniques en cada individu, i en la fase adulta estan inalterables.

Espècie altament amenaçada d’extinció

La tortuga mediterrània té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d’Europa Occidental. Catalunya, juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la península Ibèrica que compten amb poblacions, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural del Garraf, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Paratge Natural de l’Albera, El Parc Natural de la Serra d’Irta, la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.

L’espècie està greument amenaçada d’extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat (incendis forestals) i la captura per ser destinades al mercat de mascotes, que és il·legal. El seu futur a Catalunya passa per la conservació de l´única població natural present al Paratge Natural de l’Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins de l’àrea de distribució històrica i potencial de l’espècie, per establir una xarxa d’espais que li serveixi de refugi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.