L’objectiu és mantenir les poblacions a un nivells que siguin compatibles amb la producció agrària i adequats a la capacitat del medi natural per albergar-les

El Consell Comarcal del Priorat, reunit en sessió plenària, i el Consell d’Alcaldes de la comarca van posar sobre la taula el passat dilluns una moció en relació a la proliferació de danys a l’agricultura causats per les elevades poblacions de fauna salvatge al Priorat i en la qual es demana al Govern de la Generalitat l’aprovació d’una nova llei de caça. La moció fa esment a “la proliferació de danys a l’agricultura causats per les elevades poblacions de fauna salvatge al Priorat”, i el Consell d’Alcaldes va aprovar-la per unanimitat. La intenció és traslladar-la no tan sols als organismes competents sinó també als consells comarcals de comarques que pateixen un problema similar. La moció comença demanant al Govern de la Generalitat “l’aprovació d’una llei de caça amb un nou plantejament de gestió i noves eines i mesures, implementar-les mitjançant un pla d’actuació concret, fer-ne un seguiment amb l’objectiu de reduir i mantenir les poblacions de fauna a nivells adequats d’acord amb la capacitat del medi natural i agrari per albergar-les i que siguin compatibles amb la producció agrària”.
En el seu segon punt, s’insta el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que dugui a terme “una gestió eficaç de la fauna en les zones de caça controlada i les zones de seguretat i que estableixi les mesures necessàries per assegurar per mantenir les poblacions a un nivells que siguin compatibles amb la producció agrària i adequats d’acord amb la capacitat del medi natural per albergar-les”.
En el seu tercer punt, la moció també demana al Govern que faciliti “les actuacions excepcionals que sol·licitin els pagesos afectats directament o les societats de caçadors o altres titulars cinegètics resolent les sol·licituds d’autoritzacions excepcionals amb rapidesa”.
Finalment, el text vol reconèixer explícitament “el paper i la tasca duta a terme per les societats de caçadors de la comarca del Priorat, com a principals agents de control de les poblacions de fauna salvatge, principalment de senglars, que estan molt per sobre del que seria òptim, posant en risc les explotacions agrícoles del Priorat”.
Fauna problemàtica
En els darrers anys, la fauna salvatge ha arribat a ser realment problemàtica. L’any 2014 es va arribar al punt d’haver d’organitzar batudes per reduir superpoblacions, en aquest cas una plaga de conills i porcs senglars. La densitat de porc senglar a Montsant se situava aleshores en el valor més elevat dels darrers 11 anys.
El mateix any es van sacrificar una dotzena de porcs vietnamites hibridats amb porcs senglars autòctons que s’havien apoderat de la zona dels Baboixos, al terme municipal de Falset i campaven lliures per les vinyes, on van provocar danys als conreus agrícoles.
Tot i que la problemàtica és periòdicament atenuada mitjançant batudes dutes a terme per societats de caçadors de la comarca del Priorat, de vegades aquests han tingut alguns problemes per fer la feina, com a començaments de 2016, quan un grup de persones suposadament indignades per la celebració d’una batuda, van desinflar rodes, posar pinyes als tubs d’escapament i escriure insults als vidres dels cotxes dels caçadors.