La contaminació del trànsit redueix els beneficis de l'exercici físic

Tot i això, els beneficis de l’activitat física sobre la nostra salut són superiors als perjudicis causats per la contaminació atmosfèrica

exercici esport
L’exposició a diversos contaminants ambientals té un impacte en les vies respiratòries, però cal fer més estudis per confirmar aquesta associació. / CREAL

Fer esport és bo per a la salut, però menys si hi ha molta contaminació atmosfèrica. Així conclou un nou estudi que revela com els beneficis immediats a les vies respiratòries de l’activitat física es veuen reduïts a curt termini en els casos de major exposició a la pol·lució causada pel trànsit. Un nou estudi realitzat per investigadors d’ISGlobal, i publicat a la revista Environment International, ha analitzat quins efectes té per a la salut la pràctica d’exercici físic a la ciutat, sota l’exposició a la contaminació atmosfèrica provocada pel trànsit de cotxes. La investigació conclou que l’exposició a alts nivells abans i durant l’activitat podria reduir els beneficis d’aquesta per a la salut.

El treball, que forma part del projecte europeu EXPOsOMICS, ha estat realitzat a Barcelona amb 30 persones sanes, a les que s’ha realitzat un seguiment individual durant quatre dies en diferents escenaris d’exposició a la contaminació atmosfèrica. Els resultats mostren que els participants van experimentar un augment significatiu de la funció de les vies respiratòries a curt termini, que es va prolongar durant diverses hores després d’haver realitzat activitat física, fins i tot en ambients contaminats.

No obstant això, l’exposició a nivells elevats de contaminació va atenuar els beneficis respiratoris derivats de l’exercici. En concret, les persones van experimentar una disminució a curt termini en la funció de les vies respiratòries altes i baixes, independentment del nivell d’activitat física que havien practicat.

La investigació suggereix que l’activitat física redueix els efectes negatius que algunes partícules en suspensió (PM2,5, PM10 i PMcoarse) tenen en les vies respiratòries. A més, el nivell d’exposició previ també va influir en la funció pulmonar dels participants.

Necessaris més estudis

Mark Nieuwenhuijsen, coordinador del treball i director de la iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d’ISGlobal, explica que “anàlisis prèvies ja havien mostrat que les persones que realitzen esport a la ciutat estaven més exposades a la contaminació atmosfèrica, però hi havia la dubte de si la practica en ambients amb alta contaminació era beneficiós o perjudicial per a la funció pulmonar “.

L’estudi realitzat mostra que l’exposició a diversos contaminants ambientals “sí que té un impacte en les vies respiratòries, però cal fer més estudis per confirmar aquesta associació”.

Una altra investigació, coordinada per ISGlobal i publicat el 2015, ja mostrava que els beneficis de l’activitat física sobre la nostra salut són superiors als perjudicis causats per la contaminació atmosfèrica. — agenciasinc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.