Les retallades en agricultura poden fer perdre 129.775 euros al Priorat segons UP

Unió de Pagesos va lliurar als responsables de l’Oficina Comarcal del Priorat del Departament d’Agricultura un document amb les demandes del sindicat

Moment del lliurament del document als responsables de l'Oficina Comarcal del Priorat del Departament d'Agricultura. Foto: Segle21.cat
Moment del lliurament del document als responsables de l’Oficina Comarcal del Priorat del Departament d’Agricultura. Foto: Segle21.cat

Unió de Pagesos (UP) va convocar el passat divendres una concentració a Falset contra les retallades als ajuts agroambientals de producció integrada, agricultura ecològica i apicultura, a més de la reducció als d’indemnitzacions compensatòries, que poden suposar una pèrdua total de 129.775 euros a la comarca del Priorat, segons el sindicat. UP també denuncia la reducció de l’ajuda d’estat a la fruita seca i demana que no es retallin els ajuts a la modernització o a la incorporació de joves que afecten les explotacions agràries prioritàries. Després de la concentració, Unió de Pagesos ha lliurat als responsables de l’Oficina Comarcal del Priorat del Departament d’Agricultura un document amb les demandes del sindicat per tal que l’administració rectifiqui la decisió de dur a terme aquestes retallades, així com les greus conseqüències que comportaran.

Segons Josep Carles Vicente, responsable d’organització d’UP, les retallades s’han decidit “unilateral i injustificadament i aquí estem mostrant la indignació i l’emprenyament d’aquest sector i demanant que es reverteixi i es tiri enrere tot aquest procés”. Vicente explica que al Priorat les retallades afecten gairebé a tot “per exemple les avellanes i l’oliva, i aquí al Priorat gairebé tots els municipis estan en zones de muntanya i desafavorides”, i destaca que les subvencions a la pagesia “no s’haurien de veure com un ajut, sinó com un suport enfocat justament al reequilibri dels territoris”, per la qual cosa “demanarem al Parlament de Catalunya que es reverteixi aquesta situació, que es tramiti per llei i que es compleixi, tirant enrere totes les denegacions i refent totes les retallades”.

Per a UP, aquesta situació es produeix com a conseqüència de les decisions de la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura i de la retallada del 20% en els imports d’ajuts agroambientals en producció integrada, agricultura ecològica i apicultura del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) efectuada també pel Departament. Les retallades impliquen que les 37 explotacions beneficiàries de l’ajut del 2015 de producció integrada del Priorat deixaran de percebre 9.803 euros, la meitat dels quals haurien provingut dels fons comunitaris i estatals. Pel que fa a l’agricultura ecològica, la pèrdua és de 6.019 euros per a 14 explotacions. La reducció dels ajuts agroambientals en apicultura afecten una explotació amb pèrdues de 357 euros.

Pel que fa a la retallada del 48% de l’ajut d’indemnització compensatòria (IC) del 2014, al Priorat suposa una pèrdua total de 76.015 euros per a 186 beneficiaris. Aquesta situació encara s’agreuja més per la sorprenent retallada de l’ajut de les IC del 2015 anunciada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, que suposaria pèrdues de 37.580 euros per a 186 beneficiaris.

Els productors de fruita seca (avellana, ametlla i garrofa) també han patit una davallada molt important de les ajudes directes amb la darrera reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) i amb la pèrdua de l’ajuda d’Estat. La reducció ha estat de 115 euros per hectàrea permanent en avellaner professional (-30%), de 82 euros per hectàrea en avellaner no professional (-23%), de 105 euros per hectàrea en ametller professional (-37%), i de 72 euros per hectàrea en ametller no professional.

En el cas dels productors d’avellana, en aquest nou període del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) han perdut la mesura agroambiental de Lluita contra l’erosió i també els compromisos específics en transformar la mesura Racional de l’Avellaner en Producció Integrada. En total, la davallada ha estat de 284 euros per hectàrea en avellaner de regadiu i de 260 euros per hectàrea en avellaner de secà; de 222 euros per hectàrea en avellaner ecològic de regadiu i de 228 euros per hectàrea en avellaner ecològic de secà. L’ametller en producció integrada també ha vist reduïda la seva prima en 43 euros per hectàrea en secà i en 58 euros per hectàrea en regadiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.