Ximpanzés i bonobos es van creuar fa centenars de milers d'anys

Mentre els ximpanzés són animals agressius i territorials, els bonobos es coneixen com els primats hippies: són pacífics i resolen els seus conflictes amb sexe

Kozena i Penelope, ximpanzés del Ngogo Chimpanzee Project, a Uganda. / Kevin Langergraber
Kozena i Penelope, ximpanzés del Ngogo Chimpanzee Project, a Uganda. / Kevin Langergraber

Fins ara es pensava que els agressius ximpanzés i els pacífics bonobos no s’havien creuat causa de la separació del riu Congo. Un nou estudi genòmic trenca el dogma i demostra per primera vegada que sí que va existir flux genètic entre aquestes dues espècies del mateix gènere, com va passar entre humans i neandertals. Els resultats serviran en la lluita contra el tràfic il·legal d’espècies.

Ximpanzés i bonobos són els primats més propers a l’ésser humà. Fa entre 1,5 i 2 milions d’anys, l’evolució va dividir el seu gènere a dues espècies diferents: els ximpanzés comuns (Pan troglodytes) i els bonobos o ximpanzés pigmeus (Pa paniscus), amb fortes diferències físiques i conductuals. Mentre els ximpanzés són animals agressius i territorials, capaços d’exterminar als membres d’altres tribus, els bonobos es coneixen com els primats hippies: són pacífics i resolen els seus conflictes amb sexe.

Fins ara es creia que no s’havien creuat a causa del riu Congo, que separa geogràficament les dues espècies. Però un nou estudi, publicat a la revista Science, revela per primera vegada que sí va haver-hi encreuaments entre les dues espècies de ximpanzés fa centenars de milers d’anys, “de manera similar al que va passar entre humans i neandertals”, explica l’investigador Tomàs Marquès-Bonet, líder del Laboratori de Genòmica Comparativa de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) de Barcelona, centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

L’equip, que ha comptat amb la participació de vuit països i 16 institucions internacionals, ha analitzat 75 genomes complets de ximpanzés i bonobos seqüenciats en el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) que abasten fins a deu països africans, des de les regions més occidentals a les més orientals. Moltes de les mostres han estat obtingudes amb l’ajuda de la primatòloga del Zoo de Barcelona.

Els resultats tenen una aplicació immediata a la conservació d’aquestes espècies, ja que permeten detectar l’origen de mostres procedents del tràfic il·legal. “Molts ximpanzés són víctimes cada any del tràfic il·legal. Les nostres dades revelen un estret vincle entre la geografia i la diversitat genètica, el que significa que quan un ximpanzé és retingut a la duana, una mostra d’ADN ens pot ajudar a revelar el seu origen geogràfic i d’aquesta manera podem retornar els individus confiscats al seu país d’origen”, diu Christina Hvilsom, coautora de l’estudi, del Zoo de Copenhaguen (Dinamarca).

Abrams, ximpanzé del Ngogo Chimpanzee Project a Uganda. / Kevin Langergraber
Abrams, ximpanzé del Ngogo Chimpanzee Project a Uganda. / Kevin Langergraber

Un encreuament en dos episodis

Els investigadors han pogut observar a més que els ximpanzés d’Àfrica central i oriental comparteixen més material genètic amb els bonobos que altres poblacions de ximpanzés. Es creu llavors que l’encreuament entre bonobos i ximpanzés es va produir en dos episodis diferents: un fa mig milió d’anys i un altre, més recent, fa 200.000 anys.

“Aquest estudi ha revelat la història de barreja del gènere Pan, que ha resultat ser molt semblant a la que s’ha produït en el gènere Homo, el que suggereix que pot ser que el flux de gens podria haver estat generalitzat durant l’evolució tant dels grans simis com dels homínids”, comenta Marquès-Bonet.

Comparat amb els coneixements sobre els orígens i la història dels éssers humans, la informació que els científics tenen sobre les espècies existents més properes a nosaltres és molt escassa. A més, com moltes de les prediccions suggereixen la desaparició de tots els grans simis durant el segle XXI, “necessitem posar tots els nostres esforços per entendre’ls abans que desapareguin”, conclouen els investigadors. — agenciasinc.es

Referència bibliogràfica:

Marquès-Bonet et al. “Chimpanzee genomic diversity reveals ancient admixture with bonobos”. Science. Doi: REaag2602/CW/GENETICS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.