La Candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO entra en una fase decisiva

Els ajuntaments han de validar el Pla de Gestió abans que finalitzi el 2016, per presentar la documentació definitiva al Ministeri de Cultura a començaments de 2017

Prioritat
Reunió amb els alcaldes, el passat dimecres 26 d’octubre al Consell Comarcal del Priorat. Foto: Cedida

L’associació Prioritat i el Consell Comarcal del Priorat, impulsors de la candidatura del Priorat a Patrimoni de la UNESCO, amb el suport de la Diputació de Tarragona, s’han reunit aquesta setmana amb els alcaldes de la comarca amb l’objectiu que la validació del Pla de Gestió per part del món local sigui un fet abans que finalitzi el 2016. Després de les sessions de treball fetes de manera individual amb cada un dels ajuntaments del Priorat, trobades que van servir, entre altres, per detallar els valors de cada municipi i la necessitat de gestionar-ne la seva preservació, la reunió d’aquesta setmana ha permès definir un calendari de sessions, que ha de culminar amb la validació del Pla de Gestió, document que estableix les estratègies, accions i formes de governança per gestionar el paisatge cultural agrícola del Priorat.

Així doncs, a fi que el món local validi el Pla de Gestió, document indispensable per a la candidatura a la UNESCO i complement del dossier en el qual es justifica l’excepcionalitat del bé, s’han programat tres sessions, que s’iniciaran el mes de novembre, amb els interlocutors designats per cadascun dels ajuntament de la comarca.

La primera sessió servirà per aprovar les fitxes de cada municipi, abordar la proposta sobre l’ens de gestió i fer un treball conjunt sobre els aspectes comuns a tots els municipis, de cara a lla coordinació en la gestió, aspecte clau del Pla que es vol presentar. La segona sessió es planteja com una trobada en la qual cal tractar el Pla d’Acció, amb les estratègies i accions concretes que ha de desplegar l’ens de gestió i preparar la sessió de retorn. En aquesta sessió, la darrera de les programades i que tindrà lloc abans que finalitzi l’any, es validarà de manera definitiva el Pla de Gestió per part del món local i institucional.

Joan Vaqué, membre de Prioritat, afirma que “encarem una fase decisiva en el projecte de candidatura, ja que el Pla de Gestió, sorgit de la implicació i consens del territori, ens ha de permetre mantenir vius els valors en els quals aquesta se sustenta”.

Per la seva part, Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal, remarca que “es tracta de culminar un projecte de desenvolupament del territori en el qual fa temps que treballem, i que es fonamenta en acords adquirits en els darrers anys, com la Carta del Paisatge, el Pla Estratègic Comarcal i la Carta Europea de Turisme Sostenible”.

El 2013, Prioritat va enviar un primer dossier per formar part de la llista indicativa del Ministeri de Cultura, requisit sol·licitat per la Unesco, llista en què les candidatures hi han de constar, com a mínim, durant un any. La candidatura prioratina hi consta des del febrer del 2014. Inicialment, la previsió era presentar el dossier definitiu a la tardor de 2014, però a causa de la manca de finançament, l’entrega es va haver d’ajornar.

Així, si finalment el Pla de Gestió és aprovat pels ajuntaments, el gener de 2017 els impulsors de la candidatura entregaran la documentació definitiva a l’estat espanyol, que serà qui l’haurà de presentar a la Unesco. D’acord amb el calendari, el Priorat podria ser declarat Patrimoni Mundial el 2018.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.