Nou pas endavant de la candidatura del Priorat a patrimoni de la UNESCO

S’incorpora al web de PaHisCat l’estudi “Caracterització històrica del paisatge Priorat-Montsant-Siurana”, que forma part dels treballs previs per a la preparació del Dossier de Candidatura de la UNESCO

Priorat Montsant Vinyes
Paisatge típicament prioratí, amb el Montsant al fons. Foto: catpaisatge.net

La web del projecte PaHisCat ha incorporat el treball Caracterització històrica del paisatge Priorat-Montsant-Siurana, desenvolupat pel Grup d’Estudis del Paisatge Històric de la Universitat de Lleida, per encàrrec de l’Observatori del Paisatge i la col·laboració de l’associació Prioritat, en el marc d’un conveni signat amb la Diputació de Tarragona. Aquest estudi forma part dels treballs previs per a la preparació del Dossier de Candidatura UNESCO “Priorat-Montsant-Siurana, Paisatge agrícola de la muntanya mediterrània”. L’estudi de caracterització històrica va més enllà de la candidatura en si i ajuda a conèixer la dimensió històrica del paisatge del Priorat, destacant els elements que permetin fer la lectura de la seva evolució, i alhora ajudin a definir adequadament els criteris i les estratègies de gestió i de planificació adequades a la realitat que es vol preservar i dinamitzar.

Les aplicacions de l’estudi de caracterització històrica del paisatge Priorat-Montsant-Siurana són diverses:

  • Reforçar la documentació de base per a la Candidatura a Patrimoni Mundial.
  • Servir de base per a les iniciatives impulsades per la Comissió de Seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat, en tant que embrió d’ens del pla de gestió de la candidatura.
  • Constituir una eina útil per a la gestió, ordenació i valorització del territori, d’ús sobretot per als ajuntaments de la comarca (coneixement i regulació del sòl no urbanitzable, planejament urbanístic, etc.).
  • Servir de base per a noves iniciatives turístiques, culturals i educatives, així com per a l’impuls d’iniciatives locals (públiques i privades) en gestió, ordenació i valorització del paisatge.
  • Contribuir al coneixement, la comprensió i la posada en valor del paisatge del Priorat-Montsant-Siurana per als mateixos habitants de la comarca i el país en general, com una realitat formada al llarg dels segles, i sensibilitzar-los sobre els seus valors històrics, culturals i identitaris.
  • Contribuir a elaborar d’una metodologia per a la caracterització històrica dels paisatges que pugui ser la base per a altres projectes futurs.

El projecte PaHisCat

Durant els anys 2011 i 2012 l’Observatori del Paisatge, amb la col·laboració del Grup d’Estudis del Paisatge Històric de la Universitat de Lleida, va impulsar un projecte pilot sobre l’evolució històrica del paisatge anomenat Paisatge Històric de Catalunya (PaHisCat). PaHisCat identifica, documenta, cartografia i difon les traces del passat (camins, parcel·les, masos, canals, etc.) que són visibles en quatre dels 134 paisatges contemporanis de Catalunya, definits a través dels catàlegs de paisatge. Els quatre paisatges estudiats a PaHisCat van ser Horta de Pinyana, Conca de Poblet, Terraprims i Vall Cerdana.

El Pla de Gestió del Paisatge

Recentment, la Fundació la Caixa va renovar el seu suport a la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial, col·laboració que permetrà la finalització del Dossier de la Candidatura i la coordinació del Pla de Gestió del Paisatge, un document en què es detalla quines estratègies ha de seguir el Priorat com a territori i la seva evolució, mantenint uns paràmetres concrets de qualitat paisatgística. El document de base del Pla de Gestió del Paisatge Priorat – Montsant – Siurana, un requisit de la UNESCO que ha d’acompanyar el dossier de la candidatura, es va presentar el passat mes de maig.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.