Aneu a buscar bolets? Consells per a boletaires

Els Bombers de la Generalitat recorden que és molt important que els buscadors de bolets tinguin en compte alguns consells

rovellons

Els Bombers de la Generalitat recorden, com cada any, la importància de tenir presents els consells de seguretat a l’hora de sortir a collir bolets per evitar riscos a la muntanya. La planificació prèvia, l’equipament adequat i l’orientació al bosc són elements claus per sortir a buscar bolets de manera segura. La pràctica de buscar bolets s’ha popularitzat força entre la població. En aquest sentit, l’any passat els Bombers de la Generalitat van fer 383 serveis per recerques, dels quals 48 eren boletaires. Enguany, la calor intensa i la sequera d’aquest estiu ha fet que la temporada de bolets a Catalunya comenci més tard i sigui més escassa, tot i que les pluges abundants de la setmana passada preveuen una millora en la producció de bolets als boscos catalans.

Tot i això, es vol insistir en la importància de prendre mesures de seguretat a l’hora de realitzar activitats al medi natural, i en especial en anar a buscar bolets, ja que sovint en aquest àmbit els afectats són del col·lectiu de persones grans. En aquest sentit, tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, la majoria oscil·len entre els 60 i 80 anys.

Tant el desconeixement de la zona i del terreny o bé les condicions meteorològiques adverses (especialment la boira) són els motius principals pels quals les persones que van a buscar bolets poden desorientar-se. A més, si bé es tracta d’una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separarse i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar- se.

És molt important que els buscadors de bolets tinguin en compte els següents consells

 • Abans de planificar la sortida, tenir en compte la previsió meteorològica i no sortir en cas que el pronòstic sigui desfavorable.
 • Recordar que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
 • Adeqüar l’equipament i avituallament (roba, calçat, menjar i aigua…) a l’activitat. L’ús de roba de colors vius facilitarà la localització en cas de pèrdua, especialment l’armilla reflectant
  del vehicle.
 • Informar-se sobre la zona on es buscaran els bolets, així com les seves vies d’accés, si no es coneixen.
 • Adaptar l’activitat a la condició física personal i edat, evitant realitzar-la per zones abruptes i que presentin risc de precipitació.
 • Es recomana no realitzar l’activitat sols i fer-ho en grup. Mantenr en tot moment el contacte visual o verbal i mai deixar els menors sols.
 • Prendre punts de referència que ajudin a orientar-se: pistes, barrancs, camins, el lloc on s’ha deixat el cotxe, etc.
 • El telèfon mòbil és el mitjà que ha de servir per trucar en cas d’emergència al telèfon 112. Es recomana l’ús de mapes i sistemes tecnològics (telèfon, GPS, aplicacions, etc.) que poden ajudar a orientar-se en cas de pèrdua.
 • No apurar el temps de l’activitat, especialment si es realitza a la tarda.
 • Posar una hora límit a la qual deixar de buscar bolets i comptabilitzar també el temps que es triga a fer el camí de tornada amb llum de dia, tenint en compte que cal que sobri temps per imprevistos. D’aquesta manera s’evita que es faci fosc en el camí de retorn, especialment a la tardor, quan el dia s’escurça.
 • En cas d’emergència, trucar al telèfon d’emergències 112. Recordar que es pot trucar sempre que hi hagi cobertura d’alguna companyia, encara que no sigui la contractada. D’altra banda, també es pot marcar el número 112 sense tenir cap targeta SIM del mòbil, sense tenir saldo i, fins i tot, amb el teclat bloquejat. Es pot trucar al 112 qualsevol dia de l’any a qualsevol hora. La trucada és gratuïta.
 • Tenir molta precaució en la recol·lecció dels bolets. Per a més informació sobre bolets tòxics, símptomes i altres informacions d’interès, podeu consultar aquesta pàgina web del Departament de Salut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.