Amb el conjunt de les proves extretes es crearà la base de dades que ordenarà i classificarà els perfils genètics dels familiars de desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura franquista

El Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya s’ha posat en contacte amb 550 registrats al Cens de persones desaparegudes, informant-los del procediment a seguir per programar l’extracció de mostres genètiques als centres mèdics de Catalunya. Està previst que aquest mes s’ofereixi el servei d’extracció de mostres a 550 persones més, i així progressivament fins a completar les persones registrades al cens. Amb el conjunt de les proves extretes es crearà la base de dades que ordenarà i classificarà els perfils genètics dels familiars de desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura franquista.
En el comunicat que s’ha fet arribar als inscrits, es facilita un telèfon del servei de programació del Laboratori de Genètica de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, que s’encarregarà d’organitzar el calendari de citacions personals per a l’extracció i d’indicar el centre mèdic de Catalunya al qual el sol·licitant s’ha de dirigir. El centre dependrà segons la proximitat de la població d’on sigui el sol·licitant i la prova és totalment gratuïta. El total de sol·licitants inscrits al cens es convocaran progressivament i arreu del territori per tal de facilitar una bona gestió de les citacions, i seguint els següents criteris: l’edat, l’ordre d’inscripció dels sol·licitants al cens i la dispersió en el territori (Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona).
Aquesta convocatòria s’emmarca en el Programa d’Identificació Genètica, presentat pels Departaments d’Afers Exteriors, Salut i Justícia el passat mes de setembre. Prèviament, el Departament d’Afers Exteriors va informar a les prop de 5.000 persones inscrites al cens de Familiars Persones Desaparegudes sobre la posada en marxa del programa i tot el seu funcionament. També se’ls va informar de la gratuïtat i de l’accés obert al programa per tots els sol·licitants, sigui quina sigui la seva nacionalitat.
Cal recordar que la participació al procés d’identificació genètica s’inicia amb la inscripció al cens de familiars de persones desaparegudes al web exteriors.gencat.cat/identificaciogenetica. El Departament, també ha actualitzat el portal web del cens de Familiars el qual és molt més visual i àgil per l’usuari. També ha posat en marxa una campanya de difusió per tal que el màxim de persones que tenen familiars desapareguts durant la Guerra Civil o la dictadura franquista tinguin accés al programa.
Funcionament del procés
La Direcció de Relacions Institucionals i amb el Parlament realitzarà les mostres genètiques de les restes òssies, començant pel Memorial de les Camposines (La Fatarella), i seguint per les d’arreu de Catalunya. L’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), d’acord amb l’autoritat judicial, portarà a termes les anàlisis antropològiques de restes humanes. Així s’anirà creant la base de dades amb tots els perfils genètics de les restes trobades.
Paral·lelament, un cop obtinguda la mostra genètica de les persones sol·licitants, el Laboratori de Genètica de la Vall d’Hebron farà l’estudi dels perfils genètics, i procedirà a fer-ne l’encreuament amb les mostres genètiques de les restes òssies trobades. Aquest procés és llarg i laboriós, i el resultat dependrà de les restes que es vagin obtenint. Les proves d’encreauament entre les dues bases de dades seran progressives, de manera que els resultats s’aniran obtenint de forma gradual.
En cas de coincidència, la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament avisarà i posarà a la disposició del sol·licitant les restes del seu familiar perquè en decideixi el destí. En cas de no trobar coincidència, la informació genètica s’emmagatzemarà en la base de dades pel seu futur creuament amb nous perfils genètics que s’aniran extraient de les restes humanes exhumades.