V Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat

Dissabte 15 d’octubre al castell de Masricart de la Canonja, amb l’Arqueologia i el món local com a tema central

arqueologia

L’Arqueologia i el món local és el tema central de la V Trobada de Centres d’Estudis del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat que se celebrarà el pròxim dia 15 d’octubre al castell de Masricart de la Canonja. Aquesta activitat anual està organitzada per l’Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i el Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, centre amfitrió. Els organitzadors han explicat que el centre d’interès s’ha escollit, “perquè és un tema força treballat pels centres d’estudis de les comarques implicades. Han dedicat nombrosos estudis, excavacions i altres activitats a aquesta disciplina”.

La primera taula rodona de la jornada porta per títol “Arqueologia i món local” i hi intervindran Maria Adserias, arqueòloga territorial del Departament de Cultura a Tarragona; Samuel Burguete, de la Secció d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Vallencs, i Jaume Massó, arqueòleg i historiador. La moderació anirà a càrrec de Francesc Roig, president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví. Seguidament, la investigadora de l’Institut de Paleontologia Humana i Evolució Social (IPHES) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Palmira Saladié, impartirà la conferència “L’arqueologia prehistòrica al Barranc de la Boella”.

L’activitat següent serà una taula d’experiències, pensada per a presentar 5 experiències de centres d’estudis i arqueologia en el seu àmbit territorial més directe. Els centres i temes que s’hi tractaran són: el Centre d’Estudis del Gaià, parlarà sobre els castells del Gaià; l’Institut d’Estudis Vallencs, sobre la revisió i reconstrucció de l’excavació del jaciment ibèric del Vilar de 1984; el Centre d’Estudis Alcoverencs, sobre el seu paper en el coneixement i la difusió de l’arqueologia local; el Centre d’Estudis Comarcals de la Conca de Barberà, sobre el compromís amb el territori de la recerca arqueològica i compromís; i la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, sobre la digitalització del seu Butlletí i la seva incorporació al repositori de revistes catalanes, RACO. També hi haurà un espai reservat perquè les entitats que vulguin compartir projectes nous hi puguin dedicar uns minuts. La trobada es tancarà amb una visita guiada al jaciment del Barranc de la Boella, a càrrec de Josep Vallverdú, investigador de l’IPHES de la URV.

Programa:

 • 9,30 hores – Inauguració de la Trobada, a càrrec de les autoritats
 • 10,00 hores – Taula rodona: Arqueologia i món local. Intervindran: Maria Adserias, arqueòloga territorial del Departament de Cultura a Tarragona; Samuel Burguete, Secció d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Vallencs; Jaume Massó, arqueòleg i historiador. Modera: Francesc Roig, president del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví.
  10,45 hores – Pausa-Cafè
 • 11.15 hores – “L’arqueologia prehistòrica al “Barranc de la Boella”, a càrrec de Palmira Saladié Ballester, investigadora de l’Institut de Paleontologia Humana i Evolució Social (IPHES) de la Universitat Rovira i Virgili.
 • 12.00 hores – Taula d’experiències. Taula pensada per a presentar 5 experiències de centres d’estudis i arqueologia en el seu àmbit territorial més directe d’actuació (10 minuts per experiència):
 • “Els Castells del Gaià: de l’oblit individual al coneixement conjunt”, a càrrec del Centre d’Estudis del Gaià.
 • “La sitja 4: revisió i reconstrucció de l’excavació del jaciment ibèric del Vilar de 1984”, a càrrec d’Ester Fabra, Institut d’Estudis Vallencs
 • “El Centre d’Estudis Alcoverencs i el seu paper en el coneixement i la difusió de l’arqueologia local”, a càrrec de Josep Francesc Roig, Centre d’Estudis Alcoverencs.
 • “Recerca arqueològica i compromís amb el territori: un exemple de la Conca de Barberà”, a càrrec de Manuel Vaquero, Centre d’Estudis Comarcals de la Conca de Barberà.
 • “La digitalització del Butlletí de la Reial Societat Arqueològica Tarraconense i laseva incorporació a RACO”, a càrrec de Jordi López Vilar, Reial Societat Arqueològica Tarraconense
 • 13,00 hores – Presentació de projectes. (Espai reservat per tal que les entitats que vulguin compartir projectes nous hi puguin dedicar uns minuts. Caldrà comunicar-ho prèviament a l’organització).
 • 13,30 hores – Visita guiada al jaciment del Barranc de la Boella, a càrrec de Josep Vallverdú, investigador de l’IPHES de la Universitat Rovira i Virgili.
 • 15,00 hores – Dinar al restaurant Dos Roses

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.