Tot a punt a Marçà per a la cursa Testudo Orientació

  • En un màxim de tres hores, els participants hauran de buscar, trobar i recollir el màxim número de balises, seguint les indicacions en un mapa

  • Les inscripcions romandran obertes fins al dimarts 25 d’Octubre a les 23,59 hores i la cursa se celebrarà el dissabte dia 29

Vista panoràmica de la zona on es desenvoluparà la cursa, als voltants de Marçà. Foto: cedida.
Vista panoràmica de la zona on es desenvoluparà la cursa, als voltants de Marçà. Foto: cedida.

El dissabte 29 d’octubre tindrà lloc a Marçà la Testudo Orientació. Organitzada per l’ajuntament de Marçà, amb l’assessorament de l’Equip de Raids Priorat Ebre i el suport de la Lliga de curses d’orientació del Gran Penedès. L’objectiu de la corsa prioratina, a l’abast de tots els nivells, és fomentar aquesta modalitat esportiva i a llarg termini motivar l’interès del Priorat i les comarques del Sud de Tarragona per la disciplina de l’orientació.

En un màxim de tres hores, els participants —es pot participar individualment o en equips d’un màxim de tres persones— hauran de buscar, trobar i recollir el màxim número de balises, seguint les indicacions en un mapa dissenyat pels organitzadors de la cursa, que els portarà pels racons més bonics de la zona. La modalitat de la cursa és Score, és a dir, no hi ha una ordre establert per trobar les balises, cadascú decideix l’estratègia i el recorregut a seguir. En funció de les balises a trobar, la cursa es divideix en dues modalitats, curta i llarga. La cursa curta és un format per a les famílies i corredors que vulguin recórrer menor distància, ja que tindrà menys balises i menor dificultat que la cursa llarga. El seu recorregut està pensat per poder participar tant passejant i gaudint de l’entorn com corrent i intentant recollir totes les fites que es proposen.

Exemple de balisa. Foto: Cedida
Exemple de balisa. Foto: Cedida

En la cursa curta, obtindran trofeu els tres primers classificats de la general, sense diferenciar equip o individual. En la llarga, tindran trofeu els tres primers masculins, els tres primers femenins i els tres primers mixtes, també sense diferenciar entre equip o individual. També hi haurà un premi especial per als tres primers prioratins de la general, sense diferenciar equip o individual, i un altre premi especial per al corredor més jove. Tanmateix, la cursa comptarà d’aparcament (al camp de futbol), assegurança personal per a tots els participants (tot i estar federat), obsequi de record, servei de dutxes i servei de fisioteràpia. En acabar, hi haurà un dinar popular per a tots els participants. Les inscripcions romandran obertes fins al dimarts 25 d’Octubre a les 23,59 hores.

Què és una cursa d’orientació?

Les curses d’orientació són competicions camp a través, contra-rellotge i sense un itinerari preestablert, però amb l’obligació de passar pels controls assenyalats en un mapa. El mapa és desconegut pels participants fins al moment de la sortida. Hi ha bàsicament dues modalitats de cursa, lineal i score, on l’ordre del pas pels controls és fix o lliure respectivament.

En aquest esport el participant no té un recorregut prefixat, però ha de passar sobre el terreny per uns punts de control marcats al mapa, en el menor temps possible, i en el qual, per a guiar-se entre control i control, disposa d’un mapa. El plànol sol estar a escala 1:10.000 (a diferència dels usuals d’excursionisme 1:25.000/1:50.000) i duu llegendes especials. L’únic instrument vàlid d’ajuda és la brúixola.

Una cursa d’orientació es pot prendre com un agradable passeig en mig de la natura o com una activitat atlètica competitiva. Les curses d’orientació estimulen el poder de concentració, la presa ràpida de decisions i la imaginació, ja que cal interpretar la informació que ofereix el mapa i contrastar-la amb la realitat de l’entorn, on el participant ha de saber en tot moment on es troba i cap on ha d’anar. L’orientació és un esport integral i complet en cos i ment, on l’elecció de la ruta juntament amb la navegació a través del terreny són l’essència de l’orientació; l’absència d’errades és més important que la rapidesa del corredor. Cal considerar la frondositat de la vegetació existent, els pendents, i les possibles barreres, intentant aprofitar algun tram de camí. El que compta és el temps final, però encara que no sigui el millor, sempre s’arriba al final amb satisfacció.

La Testudo orientació i Marçà

La Testudo Orientació pren el seu nom de la Tortuga mediterrània (Testudo hermanni), una espècie protegida i en perill d’extinció. L’any 2000, gràcies al suport econòmic de la Fundació Catalunya-La Pedrera, es va descobrir sorprenentment una població salvatge de tortuga mediterrània a la serra de Llaberia, no reintroduïda (fins aquell moment només estava localitzada a la serra de l’Albera). A partir del citat descobriment, l’Ajuntament de Marçà va rebre el suport de la Fundació del 2005 al 2008 per dur a terme un projecte amb l’objectiu de conservar aquesta nova població de tortugues mitjançant, d’una banda, la gestió d’individus de poblacions salvatges o criats en captivitat i, de l’altra, intervenint sobre l’hàbitat per implantar-hi més poblacions o augmentar la mida o la viabilitat de l’existent. Aquest projecte va culminar amb la inauguració del Centre d’Interpretació de la Tortuga Mediterrània, inaugurat l’any 2010.

Centre d'Interpretació de la Tortuga Mediterrània, a Marçà. Foto: http://serradellaberia.blogspot.com.es/
Centre d’Interpretació de la Tortuga Mediterrània, a Marçà. Foto: http://serradellaberia.blogspot.com.es/

Recomanacions

Portar una brúixola, únic element que juntament amb el mapa, es pot fer servir per córrer. Les cames agrairan anar protegides si es vol retallar i fer algun camp a través. Durant el recorregut hi haurà avituallaments de líquids i un avituallament sòlid a l’arribada, però els organitzadors recomanen ser previsors i portar una motxilla amb un litre d’aigua i 3 barretes energètiques.

Programa

  • 08:00 a 09:00 Recollida de les targetes de control (cursa llarga i cursa curta) i noves inscripcions. Cafè calent i alguns dolços.
  • 09:30 Briefing i lliurament de mapes (cursa llarga i cursa curta).
  • 10:00 Sortida (cursa llarga i cursa curta).
  • 13:00 Termini per les arribades sense penalització i recollida de les targetes de control (temps màxim de les dues curses: 3 hores).
  • 13:30 Tancament de Meta.
  • 14:30 Dinar.
  • 16:00 Entrega de premis.

Reglament, inscripcions i més informació en aquest enllaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.