Per un tros amb futur

El Parc Natural de Montsant organitza a la Morera de Montsant la Jornada “Per un tros amb futur! Eines per a la dinamització agrària territorial”

Ulldemolins. Foto: Arxiu PNMON / Judit Sabater
Ulldemolins. Foto: Arxiu PNMON / Judit Sabater

El Parc Natural de Montsant organitza el divendres 21 d’octubre a la seu del Parc Natural la Jornada Per un tros amb futur! Eines per a la dinamització agrària territorial. Amb la col·laboració del Consell Comarcal del Priorat i l’Associació Prioritat -que promou la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la UNESCO com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània-, la Jornada està adreçada a entitats, personal tècnic, gestors i representants de l’Administració pública que intervenen en la planificació territorial, el desenvolupament local i la gestió del paisatge. La Jornada s’emmarca dins el Pla anual de transferència tecnològica del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El programa presenta un seguit d’eines i experiències que han resultat exitoses en altres territoris per a fer front a les grans problemàtiques que afecten el model agrari tradicional: abandonament de terres de conreu, despoblament, manca de relleu generacional, desaparició de la ramaderia extensiva, tancament d’obradors tradicionals, etc. Per aquest motiu s’ha convidat a l’equip tècnic del Banco de Tierras del Bierzo perquè expliquin la seva experiència d’èxit de dinamització agrària de tota una comarca. A la Jornada s’exposaran les ponències de Gisela Andrés Pujol, enginyera agrònoma i màster de planificació territorial; Jordi Puig Roca, membre de la Xarxa de Custòdia del Territori i expert en custòdia agrària; i, finalment, explicarà l’experiència l’equip tècnic del Banco de Tierras del Bierzo, en concret de la seva gerent, Beatriz Anievas, i Borja García, enginyer agrícola.

Les eines, les metodologies i les diferents accions de suport que s’explicaran durant la Jornada segurament no són aplicables a nous espais, necessiten ser adaptades a les diferents realitats territorials i models de desenvolupament desitjats. Però sí que, de ben segur, seran un punt de partida per a la reflexió i per visibilitzar que la recuperació de bona part de l’autonomia agrària i la sobirania territorial és possible.

El Parc Natural de Montsant és membre de la Xarxa de Custòdia del Territori i des de l’any 2013 està impulsant diferents projectes i accions de desenvolupament sostenible i millora rural tenint en compte l’activitat agrària com a eix vertebrador de la societat rural i del paisatge. En són un clar exemple el projecte “de Montsant a Taula”, que vol incentivar i promocionar la producció local i l’impuls d’acords de custòdia per reactivar terres abandonades. L’assistència és gratuïta però cal inscriure’s prèviament a través del telèfon 977 827 310 o per correu electrònic: agricultura.pnmontsant@gencat.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.