IV Jornada Institut Ramon Muntaner a Móra la Nova

La jornada té com a objectiu posar en valor la recerca, publicacions, activitats i projectes dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana

Mas de la Coixa
El Mas de la Coixa, a Móra d’Ebre, és la seu de l’Institut Ramon Muntaner. Foto: Cedida

Els dies 11 i 12 de novembre tindrà lloc a Móra la Nova la IV Jornada Institut Ramon Muntaner. Cultura i Recerca en el territori. La jornada té com a objectiu posar en valor la recerca, publicacions, activitats i projectes dels centres i instituts d’estudis de recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana. Pretén mostrar la diversitat d’aquestes iniciatives i la diversitat d’àmbits temàtics i perspectives que aborden. Al mateix temps, es vol convertir en un espai per a compartir idees i generar-ne de noves.

La jornada s’iniciarà el divendres 11 de novembre a les 19,30 hores, amb la presentació de la publicació de les actes de les Jornades de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans a Móra la Nova (17 i 18 d’octubre de 2014), a càrrec dels seus curadors, Joaquim Mallafré i Miquel Àngel Pradilla. També hi intervindran representants de l’Ajuntament de Móra la Nova i de l’Institut Ramon Muntaner. A les 20 hores tindrà lloc la presentació de la publicació Oportunitats i reptes de la cultura en el context actual, que recull les aportacions realitzades en la IX Edició de l’Espai Despuig celebrat a Peralada el novembre de 2015. La presentació anirà a càrrec del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i president de l’Institut Ramon Muntaner, Lluís Puig i Gordi, i del president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vicepresident segon de l’IRMU, Josep Santesmases i Ollé. Totes dues presentacions tindran lloc a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Móra la Nova. L’entrada és lliure. Finalment, a les 22 hores tindrà lloc l’espectacle De Muntaner a Lull, a càrrec de Toni Xuclà i Judit Nedderman, al Casal de Móra la Nova. El preu de l’entrada és de 5 €. El total de la venda de les entrades és en benefici de Càritas de Móra la Nova.

El dissabte 12 de novembre, a les 9,30 hores, al Casal de Móra la Nova, es realitzarà la inauguració de les jornades, a càrrec de les autoritats. Posteriorment, a les 10,00 hores, s’iniciaran les diferents taules de presentacions. La primera anirà dedicada a activitats i publicacions de diferent tipologia i àmbit territorial: els congressos celebrats per l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, la revista Mirmanda com a experiència editorial transfronterera; les jornades de l’Institut d’Estudis Baleàrics; el projecte expositiu i editorial dels camins històrics de la plana selvatana i la II Jornada intercomarcal d’investigadors/es de la Guerra Civil Espanyola, promogudes per l’Associació Cultural lo Rafal.

A les 10,45 hores s’iniciarà l’espai “Radiografies”, que té com a objectiu observar diferents realitats culturals territorials des de la perspectiva dels centres d’estudis. Començarem amb els llibres blancs de la cultura elaborats recentment al Penedès i el Baix Llobregat, les seves conclusions i les propostes de futur que han generat; el nou context cultural valencià des de la perspectiva de la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià; la noves etapes organitzatives dels centres d’estudis gironins i de la trobada de centres de Lleida, la Franja, Aran i Andorra.

A les 12,30 hores tindrà lloc la tercera taula de presentacions, dedicada a projectes de recerca. Inclourà projectes centrats en temes documentals, com el de la Primera Guerra Mundial a la premsa local de la ciutat de Sabadell, a càrrec de la Fundació Bosch i Cardellach; l’estudi documental sobre les parròquies de la Santa Creu de Rodes i Sant Esteve de Mata (s. XIV i XV), a càrrec de la Fundació Albert Tomàs; l’estudi documental de la línia fortificada del Cinca (1936-1937), del Patronat Pro Batea, o el projecte Caritat i assistència al call de Barcelona (s. XII-XIV), de l’Institut d’Estudis Món Juïc. S’abordarà també la temàtica etnològica, amb l’experiència de participació del Taller d’Història de Gràcia i de l’Associació Cultural la Terreta en la Mostra de Cinema Etnogràfic de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. També s’hi presentaran els projectes Els anjubs, construccions de pedra seca del paisatge agrari de secà, dels Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, i l’estudi Seguiment i conservació de ratpenats forestals al PNIN de Poblet, a càrrec del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà. La jornada es clourà amb un dinar conjunt que serà precedit per un debat final – vermut a càrrec de les autoritats participants i que tindrà lloc en el mateix espai del Restaurant.

Inscripcions: Concert divendres nit: 5 euros. Concert + dinar de dissabte : 27 euros. Dinar de dissabte: 22 euros. Les inscripcions es poden fer arribar a merce@irmu.org, per telèfon al 977401757. En breu, també es podran formalitzar a través del portal http://www.irmu.org.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.