7000 funcionaris més! (?)

Opinio Andreu BartolomeAvui he llegit que la Generalitat incrementarà en 7000 els funcionaris del país. Sincerament, costa d’entendre. Intento explicar com ho veig jo… Imaginem una família. Tothom treballa d’autònom, tenen petits negocis familiars: una botiga, un despatx d’arquitectes, un és lampista, l’altre granger… Fins i tot els avis encara van al camp. Ja fa anys un dels germans, veient que tota la família anava de bòlit, proposà que algú de casa s’encarregués de fer d’administrador: cuinar, netejar, jardí, comptes… Així la resta podien concentrar-se en la seva feina. La proposta semblà bé.

Passen els anys, la família prospera i els calés entren a la caixa familiar. Ara ja hi ha quatre membres administrant la casa. Com que la família és treballadora i les coses van bé, tothom veu bé l’entrada de més membres de la família a l’administració. Fins i tot tenen massatgista!

Amb el temps, l’estructura econòmica de la família segueix la mateixa tendència: els administradors cada cop s’ho munten millor i els autònoms concentrats a treballar per poder mantenir l’estructura familiar no s’adonen que els administradors, a poc a poc, s’estan convertint en una mena de “poder” a la família.

Un bon dia, esclata una crisi global. Els diners ja no entren a doll. Al cap d’uns mesos els administradors convoquen reunió familiar urgent. La família té un deute elevat. Com que els germans autònoms han de treballar perquè els surtin els números, a la reunió hi ha majoria de familiars administradors. S’aprova retallar en menjar, i neteja, pujar impostos i que dos néts més entrin a formar part de l’administració de la casa. Els pocs germans autònoms que hi ha a la reunió s’estiren els cabells!!! Però són minoria…

Situació actual:

  • Un de cada tres membres de la família és administrador. De fet, la majoria dels petits de la casa ja es prepara per formar part de l’administració familiar.
  • Els drets dels administradors cada cop són més. Els dels autònoms cada cop menys.
  • Els germans administradors, per justificar-se, han complicat la vida als germans autònoms i ara els fan omplir formularis per tot i de tant en tant els fan inspeccions a les habitacions.
  • A més, molts d’ells són uns ineptes i emprenyen més que no ajuden. N’hi ha que són competents, i voldrien que la casa funcionés bé però o bé estan desmotivats o bé es mostren impotents davant del sistema.
  • Els germans que generen economia ja no poden més i a sobre quan arriben a casa s’han de planxar ells la roba.

Com podria acabar el conte d’una forma exitosa?

  • La família optimitza i fa eficients els germans que estan a l’administració de la casa, però en cap cas n’incrementa el número. Només podrien plantejar-ho quan l’economia familiar tornés a recuperar-se.
  • La família ha de protegir i mimar els germans autònoms que fi i al cap són els qui fan possible tota la resta.

S’entén? Doncs ens posem mans a l’obra o això fa pinta de “Titànic”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.