La longevitat humana s'estanca

La vida de l’Homo sapiens pot tenir un límit natural, i aquest límit absolut està ara en els 125 anys. Segons els investigadors, el nombre de centenaris va augmentar entre els anys 70 i 80 del segle passat, i després es va reduir

El treball assegura que el límit en la longevitat humana ja ha estat assolit
El treball assegura que el límit en la longevitat humana ja ha estat assolit

Durant el segle XX es van incrementar de manera constant l’esperança de vida i l’edat màxima assolida pels humans, la qual cosa va fer pensar que la longevitat podria seguir augmentant. No obstant això, aquesta tendència s’ha alentit en les últimes dècades i la taxa de millora de la supervivència disminueix ràpidament a partir dels 100 anys, segons indica un estudi publicat a la revista Nature. El treball, dut a terme per investigadors de l’Albert Einstein College of Medicine de Nova York, assegura que el límit en la longevitat humana ja ha estat assolit. Des del segle XIX fins avui, l’esperança de vida mitjana ha augmentat gairebé contínuament, gràcies a les millores en la salut pública, la dieta i el medi ambient, entre altres factors.

Per exemple, de mitjana, els nadons nord-americans que neixen avui podrien viure fins a gairebé els 79 anys, en comparació amb una esperança de vida de només 47 per als nascuts l’any 1900. Des de la dècada de 1970 la durada mitjana de la vida també ha augmentat, però sembla que la longevitat ha tocat sostre.

“Els demògrafs, igual que els biòlegs, afirmaven que no hi havia raó per pensar que l’augment de la longevitat es frenaria aviat”, assenyala Jan Vijg, autor principal de l’estudi. “No obstant això, les nostres dades indiquen de manera clara que el límit ja es va aconseguir en la dècada de 1990”, afirma.

Bases de dades demogràfiques

[pullquote]L’edat d’aquests supercentenaris va augmentar ràpidament entre 1970 i principis de 1990, però va arribar a un estancament sobre 1997[/pullquote]Vijg i els seus col·legues van analitzar la informació de la Base de Dades de Mortalitat Humana, que compila les dades de mortalitat i població de més de 40 països. Des de 1900, hi ha hagut un descens general de la mortalitat en edats avançades. La proporció de persones de cada cohort (el conjunt de nascuts en un any concret) que sobreviuen després dels 70 creix amb l’any de naixement, el que apunta cap a un augment continu de l’esperança de vida mitjana. Però quan els investigadors van observar les millores en la supervivència des de 1900 per als majors de 100 anys, es van trobar que arriben a un màxim al voltant dels 100 anys i després disminueixen ràpidament, independentment de l’any en què les persones hagin nascut. “Aquesta troballa indica un possible límit a la longevitat humana”, diu l’autor.

L’equip va analitzar també les dades de l’edat màxima en el moment de la mort. Es van centrar en els registres de persones que havien viscut 110 anys o més entre 1968 i 2006 en els quatre països amb el nombre més gran d’individus longeus (EUA, França, Japó i Regne Unit). L’edat d’aquests supercentenaris va augmentar ràpidament entre 1970 i principis de 1990, però va arribar a un estancament sobre 1997 —l’any en què va morir la francesa Jeanne Calment als 122 anys, que va aconseguir l’edat màxima documentada en la història—.

Cas atípic

Utilitzant les dades d’edats màximes en la mort, els investigadors van estimar la durada màxima de la vida humana a 115 anys (el cas de Jeanne Calment es considera estadísticament atípic). Finalment, van calcular 125 anys com el límit absolut de la vida humana. Això vol dir que la probabilitat en un any determinat que hi hagi una persona viva als 125 anys en el món és menor que 1 entre 10.000.

“El progrés contra les malalties infeccioses i cròniques pot continuar augmentant l’esperança de vida mitjana, però no el màxim temps de vida”, diu Vijg. L’autor opina que “potser els recursos que es gasten ara per augmentar l’esperança de vida haurien de destinar-se a millores en l’atenció sanitària que es presta a la gent gran”. — agenciasinc

Referència bibliogràfica: Xiao Dong, Brandon Milholland, Jan Vijg. “Evidence for a Limit to Human Lifespan“. Nature (5 d’octubre, 2016)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.