L’atractiu de les espècies a l’Edat Mitjana

Un estudi mostra com, a l’edat mitjana, a Europa s’atribuïen propietats medicinals preventives i curatives als productes aromàtics importats d’Àsia i Àfrica. A més, les espècies oferien una imatge de benestar i, com que eren cares i tenien molts usos a la cuina i en fragàncies, eren béns de consum de prestigi

Les espècies eren eren béns de consum de prestigi a l'edat mitjana
Les espècies eren eren béns de consum de prestigi a l’edat mitjana

La major part de la farmacoteràpia medieval a Europa es basava en l’ús d’herbes de jardins, prats o boscos. A les plantes aromàtiques se’ls atribuïa el poder d’equilibrar els humors del cos, tractar desordres mèdics i prevenir malalties. Les espècies, en canvi, corresponien a una categoria més prestigiosa, ja que eren importades de l’exòtic orient; a més, eren més cares que les herbes aromàtiques autòctones i s’associaven a terres que també produïen or, plata i gemes, a banda d’altres meravelles. Tot això potenciava la seva imatge de béns de consum per a l’elit i estaven associades tant a la curació espiritual com a la mèdica.

Per fer l’estudi s’han consultat textos i tractats mèdics, llibres de cuina, escrits religiosos, descripcions de banquets i textos de cerimònies de la cort d’entre els anys 1200 i 1500 sobre la demanda i l’ús de les espècies, que mostraven a quin estil de vida s’havia d’aspirar. La manera de coure els aliments, les propietats dels ingredients bàsics i la manera com es condimentaven es creia que afectaven la salut de la persona que els menjava. Idealment, els àpats havien d’estar ajustats al temperament de cada persona. El temperament era un tret individual com a resultat de l’inevitable desequilibri dels humors, els fluids del cos que, equilibrats, proporcionaven salut. Els textos posen de manifest que les espècies més cares no eren més efectives que les herbes que ja es coneixien, però indicaven que eren més adients per a persones d’estatus alt.

[pullquote]A l’edat mitjana es donava molt de valor a les olors i les fragàncies, fins al punt que tenien un valor moral[/pullquote]Hi ha la creença popular que les espècies servien per conservar la carn o per tapar el sabor de la carn que s’estava fent malbé. Però a l’edat mitjana es feien servir maneres més efectives per conservar aquest aliment, com ara el fumatge, l’assecatge, l’adob o la salmorra. Les espècies poden donar diferents sabors al menjar, però no són gaire efectives per preservar-los. I, encara que ho fossin, a causa del seu elevat preu, només els rics s’ho haguessin pogut permetre, i ells sempre tenien accés a carn fresca; per tant, no els calia conservar-la gaire.

Part de l’atractiu de les espècies eren les seves fragàncies. A l’edat mitjana es donava molt de valor a les olors i les fragàncies, fins al punt que tenien un valor moral. L’infern era un lloc amb foc, turments i amb una pudor fortíssima, mentre que el cel estava ple de bones olors. En aquest context, les espècies simbolitzaven i comportaven una curació espiritual i física.

El desig per les espècies va tenir immenses implicacions històriques i conseqüències a Europa i la resta del món. L’atracció per aquests productes anava de la mà d’imatges d’Àsia distants i màgiques, unes fantasies que van tenir un context econòmic i literari. La naturalesa desconcertant d’aquestes substàncies, afegides a les dificultats, reals o inventades, per obtenir-les, n’augmentaven la raresa i el valor. La demanda d’aquests productes era tan forta que va moure a organitzar els viatges a Orient i a trobar rutes més directes a la recerca de les espècies de l’Índia i l’Orient. A Europa, la popularitat de les espècies va induir la primera onada de colonització i rivalitat internacional del segle xvi. — universitatsirecerca.gencat.cat

Freedman, P. Health, wellness and the allure of spices in the Middle Ages. J Ethnopharmacol. 2015, 167, 47-53. DOI: 10.1016/j.jep.2014.10.065

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.