La Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat rebutja la creació de la Taula de Mobilitat

La Plataforma considera la Taula de Mobilitat “un invent que s’ha tret de la màniga el Departament” i ha posat en marxa una recollida de firmes per reclamar l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM)

Foto: trensdignesebre.wordpress.com
Foto: trensdignesebre.wordpress.com

El Departament de Territori i Sostenibilitat va anunciar ahir dijous la creació de la Taula de la Mobilitat de les Terres de l’Ebre. Aquest nou òrgan estaria format per representants dels ajuntaments, consells comarcals i la Generalitat, i seria l’eina per articular totes les polítiques de transport públic a les Terres de l’Ebre. L’anunci arriba després que la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat (PTD) hagi iniciat una recollida de firmes per reclamar l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) i pocs dies abans de la concentració institucional de protesta a Vila-seca que tindrà lloc dilluns 10 d’octubre. La PTD considera “desafortunat” l’anunci del Departament, “curiosament, a tan sols quatre dies de la concentració institucional convocada a Vila-seca per al proper dilluns dia 10, al manifest consensuat de la qual es demanarà, entre d’altres, la creació de l’ATM a les Terres de l’Ebre”.

La voluntat del Departament amb la creació de la Taula és treballar conjuntament amb els agents i administracions locals la millora de les condicions de mobilitat de les Terres de l’Ebre, tant els aspectes relacionats amb la planificació com els que tenen a veure amb la millora dels serveis de transport i, especialment, del règim tarifari. No pensa igual la Plataforma, per a qui la Taula de Mobilitat és “un succedani més per perpetuar la situació actual de descoordinació, discrecionalitat i manca de serveis”, tot remarcant que les taules de treball “són, en el millor dels casos, declaracions de bones intencions, però no són elements efectius de gestió, ni els compromisos que s’assoleixen tenen l’obligatorietat de ser complits”. A més, segons la PTD, la Taula de Mobilitat “es tracta d’un invent que s’ha tret de la màniga el Departament, que no s’ha aplicat enlloc més de Catalunya, i que no té suport legal ni es troba sota l’empara de cap normativa”.

L’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) és un organisme que ja funciona al Camp de Tarragona, Girona, Barcelona i part de l’àrea de Lleida. Per aquest motiu, la PTD demana a la conselleria que “deixi de marejar la perdiu” i no els vulgui “donar gat per llebre”, i que seguirà demanant la creació de l’ATM, “com a organisme executiu, vinculant i de consens real”, recorden des de la PTD. Els consells comarcals de les Terres de l’Ebre i el Priorat, així com una dotzena d’ajuntaments, van donar suport a la creació d’aquest organisme en una reunió el passat mes de juliol.

Recollida de firmes

La Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat (PTD), en col·laboració amb les plataformes Trens Dignes de Lleida i Perquè no ens fotin el tren, de les Comarques Centrals, ha endegat una nova campanya de recollida de firmes adreçada al Síndic de Greuges, que obrirà una causa específica per la creació de l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) a l’Ebre-Priorat, a les Comarques Centrals i dels serveis que falten desenvolupar a l’àrea de Lleida; la redacció, revisió i aprovació del Pla Director d’aquests tres territoris, i el desenvolupament total de Sistema de Gestió d’Integració Tarifària (SGIT). Segons la PTD, l’ATM permetria millorar les tarifes i les freqüències, la coordinació entre trens i autobusos i tindria caràcter executiu i vinculant, com ja funciona amb èxit a Tarragona, Barcelona, Girona i bona part de l’àrea de Lleida.

El Síndic de Gruges, Rafael Ribó, amb representants de la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat. Foto: Cedida
El Síndic de Gruges, Rafael Ribó, amb representants de la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat. Foto: Cedida

Es tracta de la tercera campanya de recollida de firmes que fa la PTD en col·laboració amb el Síndic de Greuges. Les dues anteriors han donat el seu fruit, malgrat que encara manquen avenços per fer. Així, la primera, iniciada el juliol del 2015 i finalitzada el novembre del 2015, va reclamar un factor corrector per assolir la rebaixa del preu del bitllet (fita assolida quan van entrar en vigor les noves tarifes l’1 de gener d’enguany), la millora de les freqüències (nou tren a l’R16 a les 20,57 hores en funcionament des del 6 de setembre, tot i que manca encara per solucionar la franja matinal de l’R15, on hi ha gairebé 4 hores entre un tren i el següent) i nous combois (la millora i renovació de la flota ja s’ha iniciat, tot i ser encara insuficient i lenta). En aquell primer document, també es demanava l’aturada de l’Euromed a l’estació central de les Terres de l’Ebre-Sud, l’Aldea (que en principi s’ha d’implantar l’1 de novembre) i el manteniment de les taquilles de les estacions de Móra la Nova i Ulldecona (únic punt sencer d’aquell redactat que encara no s’ha aconseguit).

La segona vegada que la PTD va recollir suports a la causa per al Síndic va ser el juny aquest 2016, coincidint amb el tall de via que es va convocar a l’Aldea i se’n van entregar les firmes al juliol. En aquella ocasió, la reivindicació es va centrar a exigir a ADIF l’execució de les inversions previstes i de les obres al Corredor del Mediterrani, així com la demanda a la Generalitat perquè emprengui les accions legals pertinents per defensar els ciutadans de Catalunya afectats, especialment els de l’Ebre i el Priorat, pels constants incompliments de Renfe i Adif. En total, la PTD ha arribat a entregar gairebé un miler de signatures entre les dues campanyes anteriors.

Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat
La Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat lliurant al Síndic de Greuges les signatures el passat mes de Juliol.

Concentració institucional de protesta a Vila-seca

Així mateix, la PTD fa una darrera crida a la participació en l’acte de protesta que tindrà lloc al davant de l’estació de tren de Vila-seca el dilluns vinent 10 d’octubre a les 11,30 hores, convocat per la Plataforma en Defensa del Ferrocarril (PDF, al Camp de Tarragona), la Plataforma per la Promoció del Transport Públic de Catalunya (PTP) i la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat (PTD). Han confirmat la seva assistència a l’acte els consells comarcals del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta, Ribera d’Ebre i el Priorat —representat per Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal del Priorat, i Jaume Domènech, alcalde de Falset—, els sindicats majoritaris (CCCO, UGT i USOC), l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), la Federació d’AAVV de Tortosa, la Diputació de Tarragona i l’Assemblea Nacional Catalana, a més del mateix Delegat de Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i diversos diputats al Parlament de Catalunya, de tots els colors polítics a excepció del PP.

En el manifest conjunt, que es farà públic en la seva totalitat el mateix dia 10, les reclamacions de les tres entitats se centren, sobretot, en matèria d’infraestructures. Així, es demana l’aprovació d’un pla d’inversions en estacions, material mòbil i en la mateixa infraestructura ferroviària o també el manteniment de l’actual traçat de línia de la costa entre Cambrils i Tarragona per oferir un servei de proximitat (tram que quedarà en desús un cop entre en funcionament la doble via del Corredor del Mediterrani entre Vila-seca i Vandellòs). Pel que fa a serveis, les demandes parlen d’establir serveis regionals d’alta velocitat des de les principals estacions urbanes fins a Barcelona o de crear l’ATM i estendre el Sistema de Gestió d’Integració Tarifària (SGIT) a l’Ebre-Priorat, en la línia del document de recollida de signatures del Síndic.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.