El Priorat diu adéu al RallyRACC Catalunya-Costa Daurada

El passat mes de juny el Consell d’Alcaldes va expressar “la voluntat que aquesta competició no torni a esdevenir a la comarca del Priorat i, per tant, que no s’inclogui cap tram ni itinerari a les carreteres de la comarca”

Foto: Hyundai Motorsport motorsport.hyundai.com
Foto: Hyundai Motorsport motorsport.hyundai.com

El passat dimarts 4 d’octubre es va presentar oficialment a Barcelona el 52 RallyRACC Catalunya-Costa Daurada, Rally de España 2016, que es disputarà entre el 13 i el 16 d’octubre amb la participació de amb 70 vehicles de 27 països. Serà l’onzena i antepenúltima prova del Campionat del Món FIA de Ral·lis, l’única del mundial en disposar d’un itinerari mixt terra-asfalt, una particularitat que distingeix la prova catalana i que la fa ser extremadament complicada en el terreny esportiu. Serà el dotzè any consecutiu que la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre són l’escenari d’aquesta prova puntuable per al mundial, que comptarà amb 19 trams cronometrats que competiran per diversos municipis del Tarragonès, la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà.

Per primera vegada des de 2005, el ral·li no passarà pel Priorat. Aquell any, per canvis en la prova entre els que s’incloïen l’exigència de la FIA d’una major seguretat a causa de la gran quantitat de públic dels darrers anys, l’organització del ral·li va decidir canviar la seva ubicació. Així, va deixar de fer-se a Girona, on se celebrava des del 2002 el mític Rally Catalunya-Costa Brava, i va traslladar-se a Tarragona, passant a anomenar-se Rally Catalunya-Costa Daurada. Tot i així, el primer any del pas del ral·li pel Priorat es va haver de suspendre el 7è tram El Lloar-La Figuera per una excessiva afluència d’espectadors.

Segons els organitzadors, l’impacte econòmic que genera aquesta prova a les comarques tarragonines és molt important, deixant prop de 39 milions d’euros. En alguns llocs més que en d’altres, segons es pot deduïr per la decisió presa al Priorat, on amb el pas dels anys, l’alegria inicial per acollir un esdeveniment esportiu d’aquesta magnitud es va anar tornant en resignació i finalment en rebuig. Alcaldes i establiments turístics van començar a posar en dubte els suposats avantatges del pas del ral·li. Els inconvenients de les comunicacions per carretera greument afectades, la massificació dels trams i el comportament incívic d’alguns aficionats, o en el pitjor dels casos vandalisme en finques privades i conreus, en general no eren compensats pels beneficis aportats. De fet, algunes cases rurals i establiments turístics destacaven l’any passat que el pas del ral·li pel Priorat no suposava cap increment de reserves i clients, i fins i tot podien tenir menys clients, ja que les restriccions de circulació n’afectava l’afluència.

Finalment, el passat 8 juny, el Consell d’alcaldes va demanar que el Rally Catalunya no tornés a passar pel Priorat. Es va presentar un text que expressava la voluntat dels alcaldes que el Rally RACC Catalunya Costa Daurada no tornés a transcórrer per la comarca del Priorat. El text va ser debatut pels divuit representants municipals de la comarca presents a l’acte, dels quals setze van votar a favor, mentre que altres dos es van abstenir. En l’acord es posava de manifest que “el RallyRACC Catalunya Costa Daurada, per les seves dimensions i característiques, entra en contradicció amb els principis i acords de la Carta del Paisatge del Priorat, signada el 4 d’octubre de 2012″ i expressava als organitzadors, el RACC Automòbil Club, “la voluntat que aquesta competició no torni a esdevenir a la comarca del Priorat i, per tant, que no s’inclogui cap tram ni itinerari a les carreteres de la comarca”. El tercer i darrer punt del text acordava “traslladar aquest acord al RACC Automòbil Club, als ajuntaments de la comarca i a la Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona als efectes oportuns”.

Tot i l’acord adoptat el 8 de juny, l’organització del ral·li, alcaldes i Consell Comarcal ja havien mantingut converses amb anterioritat, per la qual cosa la decisió del Consell d’Alcaldes no va agafar per sorpresa. Al llarg d’aquests contactes ja es van posar sobre la taula els motius pels quals es demanava que el RallyRACC Catalunya- Costa Daurada no passés pel Priorat, alguns dels quals posteriorment van quedar reflectits en el text. Fonts del Consell Comarcal del Priorat destaquen que l’actitud de l’organització del ral·li va ser sempre molt oberta i receptiva als motius exposats. Així, el 17 de juny es va presentar a la Diputació de Tarragona l’itinerari del 52 Rally Catalunya-Costa Daurada on cap etapa no passa pel Priorat, tal i com demanaven els alcaldes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.