La Cooperativa Falset Marçà participa al projecte reWINE per a la reutilització d’ampolles al sector vitivinícola

El Parc de Recerca UAB coordina un projecte del programa LIFE de la UE per estudiar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vitivinícola de Catalunya

botelles-buides

 

Catalunya consumeix 9 milions de begudes embotellades per dia, de les quals el 29% són ampolles de vi. En el sector vitivinícola, aquests envasos són un dels elements que més contribueixen a alliberar diòxid de carboni a l’atmosfera. Per tal de reduir aquesta petjada de carboni, el projecte reWINE estudiarà la viabilitat d’un sistema innovador de reutilització d’ampolles de vi. El projecte, coordinat pel Parc de Recerca UAB, té un pressupost total de 991.309€, del qual el 60% l’aporta la Unió Europea, i compta amb la participació d’una spin-off de la UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, la planta de rentat Maria Nutó, la Cooperativa Falset Marçà i altres cellers.

reWINE involucrarà consumidors, cellers, bars, restaurants, empreses distribuïdores i botigues per fer una prova pilot de la reutilització d’ampolles i avaluar la seva viabilitat. “Actualment els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució, ni tant sols en hotels, restaurants i càterings, com passa en altres sectors de begudes, com els envasos de refrescos o cerveses. Per això, amb aquest projecte pretenem identificar les oportunitats i barreres de la reutilització d’ampolles de vi, a través de dades experimentals que ens permetin assegurar la seva viabilitat tècnica, sanitària i de qualitat i avaluar si pot ser una solució rentable per les empreses i el medi ambient”, ha destacat el cap de l’Àrea de Finançament i Gestió de Projectes del Parc de Recerca UAB i coordinador del projecte, Juan Fran Sangüesa.

Previsió de recuperar 100.000 unitats

La prova pilot tindrà en compte tot el procés de l’ampolla, des del seu rentat, etiquetatge, embotellament i distribució al mercat fins a la seva recol·lecció a través de les mateixes bodegues, deixalleries, restaurants i botigues involucrats. El projecte preveu recuperar unes 100.000 ampolles, que es portaran a la planta de rentat i començaran de nou el cicle. D’aquesta manera, s’evitaran aproximadament 45 tones de residus d’envasos de vidre. S’espera finalitzar la prova pilot el juny del 2019.

Reutilitzar per reduir l’impacte ambiental

Segons ha afirmat la directora de la Fundació per la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, Rosa García, “la reutilització, tot i ser una prioritat en la jerarquia europea de residus es troba en clar retrocés a Catalunya, així segons dades de l’Associació d’Empreses de Distribució i logística de Begudes i Alimentació de Catalunya (ADISCAT), els envasos retornables només representen un 19% del total d’envasos del mercat i limitat al sector de l’hostaleria. Per això aquest projecte vol involucrar els consumidors en l’ús d’envasos retornables”.

Així, simultàniament a la prova pilot, es durà a terme una campanya de conscienciació dirigida als consumidors sobre els avantatges de reutilitzar envasos i es dissenyaran i implementaran incentius perquè els consumidors retornin les ampolles buides a la botiga.

Afectats pel canvi climàtic

“La preparació per a la reutilització és un dels eixos que en els propers anys ha d’adquirir una major presència, i, després de la prevenció, és l’opció més desitjable en la jerarquia de residus. A Catalunya volem que aquesta opció tingui la seva oportunitat i així ho contemplem en la nostra planificació. Per això ens hem involucrat en projectes com aquest” ha explicat el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost.

“La indústria del vi és una de les més afectades pel canvi climàtic, ja que la vinya i la qualitat del vi depèn en gran mesura de les condicions atmosfèriques. Per això els productors de vi ens hem d’implicar per reduir l’impacte ambiental que generem i implementar noves tècniques i estratègies per reduir la petjada de carboni. En aquest sentit, si implementen un sistema de reutilització d’ampolles contribuirem a assolir aquest objectiu”, ha destacat el gerent de la Cooperativa Falset Marçà, Xavier Domènech Munté.

El projecte espera poder estendre el sistema de reutilització d’ampolles al territori català i a altres regions vinícoles de l’Estat espanyol, impulsant la participació d’empreses i administracions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.