Així era la malària eradicada fa més de 50 anys a Europa

Un nou estudi ha aconseguit recuperar ADN de dues soques de malària a partir de mostres antigues d’un antic centre antipalúdic inaugurat el 1925 a Sant Jaume d’Enveja

Dues de les preparacions antigues emprades en l'estudi. / Pere Gelabert
Dues de les preparacions antigues emprades en l’estudi. / Pere Gelabert

Els paràsits Plasmodium vivax i Plasmodium falciparum, causants principals de la malària, van ser eradicats d’Europa a mitjans del segle XX. Ara, un estudi internacional ha aconseguit recuperar per primera vegada dades genètiques de les soques europees gràcies a un conjunt de preparacions de microscopi dels anys 40 procedents del Delta de l’Ebre, que contenien gotes de sang de pacients afectats de malària. El treball, liderat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i realitzat en col·laboració amb el Centre for GeoGenetics de Dinamarca, es va publicar ahir a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

L’anàlisi mitjançant seqüenciació de segona generació de tres d’aquestes preparacions ha permès generar milions de seqüències dels paràsits causants de la malària i s’ha pogut reconstruir el seu genoma mitocondrial i comparar-lo amb els ceps actuals en la resta dels continents.

“La seqüència europea de P. vivax està estretament relacionada amb la soca més comuna trobada avui dia a Centre i Sud-amèrica, el que suggereix que el patogen va ser introduït en aquest continent per colonitzadors europeus després de Cristòfor Colom. En canvi, la seqüència europea de P. falciparum pertany a una soca que s’ha descrit únicament a l’Índia, el que indica que el patogen de la forma més severa de malària va ser introduït a Europa procedent del subcontinent indi, probablement fa uns 2.500 anys”, explica l’investigador del CSIC Carles Lalueza-Fox, de l’Institut de Biologia Evolutiva (centre mixt del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra).

Segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any es produeixen prop de 438.000 morts a tot el món per malària i el 2015 el nombre total d’afectats era d’uns 241 milions de persones. La soca de paludisme provocada pel paràsit Plasmodium vivax és la més estesa fora d’Àfrica, mentre que la de Plasmodium falciparum és la predominant a l’Àfrica subsahariana i la responsable del 90% de les morts per aquesta malaltia.

“L’anàlisi del genoma nuclear d’aquests patògens permetrà conèixer les mutacions que s’han fet resistents les soques actuals a diverses drogues, ja que el Plasmodium europeu recuperat és anterior a tots aquests tractaments “, afegeix el científic Pere Gelabert, també de l’Institut de Biologia Evolutiva.

Recerca antipalúdica a la primera meitat del segle XX a Sant Jaume d’Enveja

Ildefons Canicio. Foto: Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE)
Ildefons Canicio. Foto: Consorci de Polítiques Ambientals
de les Terres de l’Ebre (COPATE)

Les mostres analitzades daten dels anys 40 i procedeixen d’un antic centre antipalúdic inaugurat el 1925 a Sant Jaume d’Enveja (Montsià), al Delta de l’Ebre. El seu director, Ildefons Canicio, va treballar durant dècades amb pacients infectats de malària, que treballaven en els camps d’arròs de la zona, i va acabar contraient ell mateix la malaltia. Després de la seva mort, el 1961, algunes de les seves preparacions, emprades amb fins diagnòstics, es van salvar de la destrucció en ser recollides pels seus descendents, que ara les han cedit per al seu estudi científic.

“En les preparacions encara es poden veure paràsits de la malària quan s’observen sota el microscopi. No obstant això, la quantitat d’ADN del patogen disponible en una sola gota de sang és molt limitada i els problemes de conservació al cap de 70 anys expliquen que mai abans s’hagués dut a terme un estudi d’aquest tipus “, comenta Lalueza-Fox.

Segons els seus autors, aquest treball demostra que altres espècimens històrics procedents de col·leccions mèdiques podrien ser una important font d’informació de genètica de patògens extingits o eradicats. – agenciasinc

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.