Quan les parets parlen

LLuís Pena, Màrius Sedó

“A Capçanes hi ha 19 abrics amb quasi unes 200 representacions, comptant amb el que s’havia trobat i el que hem trobat posteriorment”

 

Foto: Arxius de Màrius Sedó i Lluís Pena

Ara aviat farà uns quatre anys un amic, en Pol Carod, em va trucar dient-me que s’havien trobat pintures a Capçanes. Al cap de poc temps vaig intentar trobar-les sense aconseguir-ho. Al fer-li saber, ell em va parlar de Laura i de J. Antonio, que eren els que havien trobat les pintures però no hi va haver manera de localitzar-los per poder-hi parlar. A partir d’aquest moment va començar una recerca per internet buscant informació, al mateix temps ho vaig dir al Lluís Pena, aquest va comentar-ho al Pere Rofes de Marçà que ens va aconseguir una publicació arqueològica on sortien les pintures descobertes. A partir d’aquest moment amb en Lluís ens vàrem dedicar a visitar i reconèixer tots els abrics (1) on estaven ubicades les pintures llevantines (2) que s’havien descobert, llegint sobre pintura llevantina i esquemàtica (3) i recopilant informació.

Després d’haver-les vist totes, ens vam plantejar la possibilitat que en poguessin haver més, per la zona de Capçanes, per diferents indrets però seguint la pauta d’una ubicació amb unes característiques similars a les que ja s’havien trobat. En Jaume Barceló ens va parlar d’una zona, i vam començar per aquesta. Durant un hivern i una primavera tots els diumenges al matí sortíem amb en Lluís a caminar, a descobrir territori, barrancs, abrics, balmes, roqueres, no hi havia camins ni dreceres… Amb paciència i perseverança, intentàvem no deixar ni un pam de paret sense reconèixer. Hi va haver dies de tota mena i manera, decepcions i alegries. Però no perdíem la il·lusió i seguíem dia rere dia. Quan teníem localitzades unes quantes pintures ens vam adonar de la seva importància posant-nos en contacte amb el Departament de Cultura, concretament amb en Pep Castells i també amb l’ajuntament de Capçanes.

Pintures rupestres de Capçanes. Arxius de Màrius Sedó i Lluís Pena.

En Pep va venir a Capçanes juntament amb un especialista en conservació, vam ensenyar-los-hi totes les pintures que havíem trobat, quedant sobtats de la quantitat i qualitat d’aquestes. A partir d’aquí la relació va ser fluida: quan hi havia una nova troballa venia a identificar-la. Més tard durant diversos dies va venir l’Elisa Sarrià, tècnica del departament per fer l’inventari i investigació de les pintures.

Foto: Arxius de Màrius Sedó i Lluís Pena

Per quin motiu tenen tanta importància, les pintures de Capçanes? Quantitat i concentració en dues zones concretes, particularitat d’algunes d’aquestes pintures i el lligam de gravats de final del paleolític amb la pintura llevantina i esquemàtica, estem parlant d’un mateix lloc habitat durant milers d’anys.

En total ara hi hauria 19 abrics amb quasi unes 200 representacions, comptant amb el que s’havia trobat i el que hem trobat posteriorment. Aquestes troballes fan que el valor patrimonial prehistòric de Capçanes i comarca augmenti en gran mesura. És important que la gent del territori les conegui per poder-les respectar i apreciar.

(1) Abric rocós, és una balma, cova natural poc profunda. És aquí on solien pintar, i és així com es denomina el lloc de la troballa d’un o més motius pictòrics.
(2) La pintura llevantina es troba dins del Neolític, entre 8000 ac i 1500 ac, tot i que encara hi ha discussions en la seva datació, i pràcticament en tot el territori llevantí de la península Ibèrica, és monocromàtica s’utilitzen el roig, negre i blanc. Aquí en la nostra zona són totes de diferents tons de roig. Els temes són variats però guanya importància la figura humana i les escenes de la vida quotidiana, caceres, lluites, recol·lecció, danses, celebracions….
(3) La pintura esquemàtica representacions més tardanes fins a finals del Neolític començaments Edat de bronze, amb traços molt simples i formes geomètriques abstractes.

La secció “Històries del Priorat” de Segle21.cat està coordinada i supervisada per Pere Audí Ferrer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.