Passar molt de temps assegut està darrere del 4% de les morts al món

Un nou estudi, realitzat en 54 països de tot el món, afirma que gairebé un 4% de totes les morts es deu al fet que la societat passa més de tres hores al dia asseguda

Reduir el temps que estem asseguts unes dues hores es traduiria en un descens del 2,3% en la mortalitat
Reduir el temps que estem asseguts unes dues hores es traduiria en un descens del 2,3% en la mortalitat

La propera vegada que acabi la seva jornada laboral i pensi que ha estat gairebé vuit hores assegut davant de l’ordinador sense descans potser no se senti tan orgullós. Un nou estudi, realitzat en 54 països de tot el món, afirma que un 3,8% de totes les morts es deu al fet que la societat passa més de tres hores al dia asseguda.

Cada mes de setembre comença amb multitud de propòsits. Una de les bones intencions sol ser fer esport i no passar tant de temps al sofà. El 31% de la població mundial no compleix amb les recomanacions actuals d’activitat física, segons recullen diversos estudis publicats el 2012 per la revista Lancet. A més, la manca d’exercici s’associa amb les principals malalties no transmissibles i amb morts associades a qualsevol causa –la inactivitat està darrere del 6% al 9% del total de morts en el món-.

L’estil de vida actual influeix en aquestes xifres. De fet, en l’última dècada diverses investigacions han demostrat com l’excessiu temps que passem asseguts pot incrementar el risc de mort, tant si es fa exercici com si no. Ara, un nou treball, publicat a American Journal of Preventive Medicine i en què va participar la Universitat San Jorge de Saragossa, estima la fracció de morts atribuïbles a aquest ‘efecte cadira’ a la població de 54 països amb dades des 2002-2011.

“És important reduir el comportament sedentari per evitar les morts prematures a tot el món”, afirma Leandro Rezende, autor principal de l’estudi i investigador a la Universitat de Sao Paulo (Brasil). “Eliminar el temps que estem asseguts podria augmentar l’esperança de vida en 0,20 anys en els estats analitzats”, subratlla.

Els resultats revelen que més del 60% de les persones a tot el món passa més de tres hores al dia assegut -la mitjana en els adults és de 4,7 hores / dia-, i que aquest temps és el responsable del 3,8 % de la mortalitat (aproximadament 433.000 morts / any). Entre els territoris estudiats, hi va haver més morts a la regió del Pacífic occidental, seguit de països d’Europa, Mediterrània Oriental, Amèrica i sud-est asiàtic.

Així, els valors més alts es troben al Líban (11,6%), Països Baixos (7,6%) i Dinamarca (6,9%), mentre que els més baixos es donen a Mèxic (0,6%), Myanmar (1,3%) i Bhutan (1,6%). Espanya es troba en la mitjana amb el 3,7% de les morts a causa d’aquest ‘efecte cadira’.

Prevalença de persones que roman assegut més de 3 hores al dia. Dades de 54 països des 2002-2011
Prevalença de persones que roman assegut més de 3 hores al dia. Dades de 54 països des 2002-2011

Més moviment, menys morts

Els autors calculen que reduir el temps que estem asseguts unes dues hores (és a dir, un 50%) es traduiria en un descens del 2,3% en la mortalitat (tres vegades menys), encara que no es pot afirmar que es tracti d’una relació causal. Fins i tot una reducció més modesta en el temps assegut, del 10% o d’una mitja hora al dia, podria tenir un impacte immediat en totes les causes de mortalitat (0,6%) en els països avaluats.

En paraules dels experts, serien necessàries intervencions dirigides a abordar els determinants d’aquesta conducta sedentària. “Alguns exemples d’aquest enfocament han estat destacats recentment per l’Organització Mundial de la Salut”, afegeix Rezende. “Per exemple, s’ha desenvolupat una comunicació estratègica de la salut per a promoure l’activitat física a les dones a Tonga (Oceania), un règim per compartir bicicletes a l’Iran o un sistema de transport sostenible a Alemanya”, conclou. – agenciasinc.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.