L’ACA licita la redacció del projecte d'optimització de l’alliberament d’aigua de la presa de Siurana

Segons l’ACA, l’actuació facilitarà la regulació de petits cabals pel desguàs de mig fons per complir de manera segura amb les prescripcions ambientals que corresponen a la conca del riu Siurana

Vista de l'embassament de Siurana. Foto: cedida
Vista de l’embassament de Siurana. Foto: cedida

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha iniciat la licitació de la redacció del projecte per millorar el funcionament i l’operativitat dels òrgans de desguàs (comportes i mecanismes per alliberar l’aigua retinguda) de la presa de Siurana, a Cornudella de Montsant (Priorat). El pressupost de licitació és de 49.500 euros (IVA no inclòs) i el termini per presentar les ofertes finalitza el 3 d’octubre. Un cop adjudicat i formalitzat el contracte es disposarà d’un termini de cinc mesos per a la redacció del projecte.

L’obra pretén millorar l’evacuació i regulació de petits cabals per les línies de desguàs de mig fons amb la finalitat de complir de manera segura amb les prescripcions ambientals que corresponen a la conca del riu Siurana. Les actuacions a projectar consistiran en la substitució o rehabilitació de les vàlvules “Larner” per altres que no permetin l’entrada d’aire quan es tracti d’evacuar cabals petits. També es preveu la substitució dels actuadors de les vàlvules i la revisió i adaptació a la normativa actual de les instal·lacions elèctriques i de telecontrol.

L’any passat, l’ACA va millorar el funcionament de les captacions d’aigua de la presa, en una actuació que va consistir en la reparació i millora del funcionament de la bomba que permet captar aigua des del desguàs de fons, a la base de la presa. Els treballs van tenir una durada de 3 mesos i un cost de 5.500 euros.

Gràfic del perfil de la presa, amb els desguassos en que s'ha intervingut. Foto: ACA.
Gràfic del perfil de la presa, amb els desguassos en que s’ha intervingut.

En els darrers anys, el pantà ha estat protagonista de polèmica pel que fa al cabal ecològic del riu Siurana, sobretot pel que fa al desviament de les aigües del riu cap al pantà de Riudencanyes a partir de la represa situada aigües avall de la presa. Entitats ecologistes i alcaldes del Priorat han denunciat en nombroses ocasions el mal ús de l’aigua del riu, que deixa sec el seu cabal durant bona part de l’estiu a partir de dita represa. També han assegurat que el pantà de Riudecanyes comercialitza aigua de l’embassament del Siurana.

Les Obres de la presa es van iniciar el 1968. El juny del 1970 ja hi havia quatre milions cúbics d’aigua, i es calculava l’acabament de les obres en un any. Finalment, però, les obres es van acabar l’any 1973. El 4 de juliol d’aquest any, el pantà va ser inaugurat pel ministre d’obres públiques. Destina l’aigua emmagatzemada a satisfer les demandes tant urbanes com agrícoles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.