escalfament oceànic

Efectes del canvi climàtic: L’escalfament dels oceans amenaça la salut humana

L’augment de temperatures marines afecta els éssers humans de forma directa i les seves conseqüències ja es poden observar sobre les poblacions de peixos, els fenòmens meteorològics extrems i un major risc de malalties transmeses per l’aigua

escalfament oceànic
L’escalfament oceànic està causant un augment de les malalties en les poblacions de flora i fauna, i afecta la salut humana, perquè els agents patògens es propaguen més fàcilment en aigües més càlides / Edward Zulawski

L’informe Què és l’escalfament oceànic: causes, escala, efectes i conseqüències examina els efectes de l’escalfament oceànic sobre les espècies, els ecosistemes i els beneficis que els oceans brinden als éssers humans. Amb la participació de 80 científics de 12 països, recopila proves científiques detectables dels efectes d’aquest fenomen sobre la vida marina, des dels microorganismes fins als mamífers. “L’escalfament oceànic és un dels majors desafiaments ocults d’aquesta generació i estem totalment mancats de preparació per abordar-lo”, diu Inger Andersen, directora general de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN). “L’única manera de preservar la fecunda diversitat de la vida marina, i de salvaguardar la protecció i els recursos que l’oceà ens proporciona, és reduir de forma ràpida i substantiva les emissions de gasos d’efecte hivernacle”.

L’escalfament oceànic ja afecta els ecosistemes, des de les zones polars fins a les regions tropicals. Empeny a grups sencers d’espècies -plàncton, meduses, tortugues i aus marines- fins a 10 graus de latitud cap als pols. Provoca la pèrdua d’àrees de reproducció de tortugues i aus marines, i menyscaba l’èxit reproductiu dels mamífers marins, segons indica l’informe.

“Al malmetre els hàbitats dels peixos i desplaçar espècies cap a aigües més fredes, l’escalfament dels oceans afecta les poblacions de peixos en algunes zones, i podria, segons l’informe, reduir les captures de les zones de pesca en les regions tropicals”, assenyala un comunicat de la IUCN.

Pèrdua de biodiversitat en els ecosistemes marins

A l’est d’Àfrica i l’Oceà Índic Occidental, per exemple, l’escalfament ha reduït l’abundància d’algunes espècies de peixos en matar part dels esculls de coral dels que depenen, la qual cosa se suma a les pèrdues causades per la sobrepesca i les tècniques de pesca destructives.

Així mateix, en el sud-est asiàtic, si l’emissió de gasos d’hivernacle prossegueix al mateix nivell, s’estima que les captures de la pesca marina podrien disminuir entre un 10% i un 30% el 2050 respecte als anys 1970-2000, a mesura que la distribució de les espècies de peixos canvia.

“Ens hem quedat atònits davant la magnitud dels efectes de l’escalfament oceànic sobre ecosistemes sencers”

“El 93% de la calor generada des dels anys 1970 en el marc de l’escalfament climàtic va ser absorbit pels oceans, que actuen com un amortidor del canvi climàtic, però això té un preu. Ens hem quedat atònits davant l’escala i la magnitud dels efectes operats per l’escalfament oceànic sobre ecosistemes sencers, com indica clarament aquest informe”, diu Dan Laffoley, vicepresident de medi ambient marí de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides de la UICN, i un dels autors principals de l’informe.

L’informe presenta indicis que l’escalfament del mar provoca un augment de les malalties en les poblacions de flora i fauna, i que també perjudica la salut humana, perquè els agents patògens es propaguen més fàcilment en aigües més càlides. Entre aquests agents es troben els bacteris que causen el còlera i les floracions d’algues nocives responsables de malalties neurològiques com la ciguatera.

Un focus de malalties

El nombre d’huracans greus ha augmentat a un ritme d’entre el 25% i el 30% per grau d’escalfament

L’escalfament dels oceans també afecta el clima, amb efectes en cadena sobre els éssers humans. El nombre d’huracans greus ha augmentat a un ritme d’entre el 25% i el 30% per grau d’escalfament global, segons l’informe. S’ha registrat un augment de les precipitacions en les latituds mitjanes i les zones monsòniques, i menys pluja en diverses regions subtropicals. Aquests canvis tindran efectes sobre els rendiments de les collites en importants regions productores d’aliments, com Amèrica del Nord i l’Índia, segons l’informe.

“L’escut contra el canvi climàtic que ens brinden els oceans i els seus ecosistemes, en absorbir grans quantitats de CO2 i protegir-nos contra les tempestes i l’erosió, també es reduirà amb l’escalfament oceànic“, assenyala l’informe.

El text recomana, entre altres coses, reconèixer la gravetat dels efectes de l’escalfament oceànic sobre els ecosistemes dels oceans i els beneficis que proporcionen als éssers humans, ampliar les àrees marines protegides, proporcionar protecció jurídica a l’alta mar, avaluar millor els riscos socials i econòmics relacionats amb l’escalfament oceànic, i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

La conservació dels oceans és un dels temes principals que tracta l’actual Congrés de la UICN que se celebra aquests dies a Hawaii, en què els membres votaran sobre mocions relatives a la protecció de l’alta mar i àrees protegides a l’Antàrtida, entre moltes altres. – agenciasinc.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.