Línia R16: "El canvi d’horaris ha consistit en fer que els combois surtin uns minuts abans i arribin uns minuts més tard"

La Plataforma Trens Dignes Terres de l’Ebre – Priorat, satisfeta pel nou tren Tortosa-Barcelona i la rebaixa de minuts en les devolucions, però indignada pels horaris injustos

plataforma_trens_dignes

La Plataforma Trens Dignes Terres de l’Ebre – Priorat mostra la seva satisfacció amb matisos per l’anunci del Departament de Territori i Sostenibilitat del passat dilluns 5 de setembre, on comunicava que els usuaris de la línia ferroviària l’R16 tindran la Devolució Exprés a partir de 7 minuts de retard, en comptes dels 15 minuts habituals, a partir del dilluns 12 de setembre. D’aquesta manera es pal·liarà el greuge d’evitar la gran majoria de les devolucions, provocat per la inclusió als horaris dels retards endèmics a la R16 que van acordar Renfe i la Generalitat el passat mes d’agost.

Segons la plataforma, amb l’entrada en funcionament dels nous horaris el passat 5 d’agost, s’allargaven el temps de trajecte entre Tortosa i Barcelona i evitaven la gran majoria de les devolucions. “Amb aquesta nova mesura, es pal·liarà el segon greuge, però no el primer. Sobre aquest punt, cal recordar que a començaments d’agost, l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) i Renfe van posar en marxa una modificació provisional dels horaris de l’R16 fins a la finalització d’obres de millora de la infraestructura. Aquests canvis van augmentar el temps de trajecte en una mitjana de 8 minuts per assegurar la puntualitat als usuaris. “Com a Plataforma aspirem a escurçar el temps de trajecte, no a allargar-lo, volem trens dignes, no només devolucions que, si bé pal·lien en part el mal servei oferit, no compensen el temps de vida que se’ns roba i que passem dalt de tren de manera injusta”.

Sobre a la puntualitat del 63% amb un retard mitjà de 6 minuts dels trens de l’R16 durant el passat mes d’agost que anunciava el Departament, la Plataforma ho nega i es mostra contundent, afirmant que la impuntualitat segueix sent la mateixa que abans. “El canvi d’horaris ha consistit en fer que la immensa majoria dels combois surten uns minuts abans i arriben uns minuts més tard”, amb la qual cosa els usuaris ens passen dalt del tren el mateix o més temps que abans. “Això no és ser més puntuals, això és maquillar la realitat. Per aquesta regla de tres, es podrien canviar els horaris de nou, dir que ara el trajecte costarà quatre hores i llavors assolir una puntualitat del cent per cent”.

Contracte programa Departament de Territori i Sostenibilitat – Renfe

Respecte al contracte programa del Departament de Territori i Sostenibilitat amb Renfe per als trens regionals el 2016, en el qual, segons el Departament, es pretén assolir una puntualitat del 90%, la Plataforma denuncia “falta de transparència” i es pregunta “en quins termes està redactat i quan es farà públic”. Afirma que l’únic document que es pot trobar públicament és la presentació oficial que es va fer del document 2011-2015 “una mena de powerpoint d’una desena de fulls on es perfilen els principals aspectes de manera genèrica”, i sospita que aquest “s’ha prorrogat de manera automàtica en les mateixes condicions”. En aquest document, entre d’altres possibles penalitzacions i sancions, es diu que la Generalitat té la potestat de sancionar Renfe amb fins a 30.000 euros en cas d’incompliments contractuals: “Les penalitzacions es graduaran en funció de la incidència i poden arribar als 30.000 euros. Inclou les penalitzacions en cas de supressió o retards en trens”. Tenint en compte això, la Plataforma es pregunta “per què no s’han aplicat aquestes sancions, atès que han quedat sobrerament demostrades les deficiències del servei”.

Plataforma Trens Dignes
Reunió entre alcaldes, presidents de consells comarcals i representants de la Plataforma Trens Dignes, a la seu del Consell del Montsià el passat juliol.

Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) a les Terres de l’Ebre

D’altra banda, amb previsió de l’entrada en funcionament de la doble via Vilaseca-Vandellòs l’any que ve, la Plataforma demana treballar conjuntament en la nova graella d’horaris que hauran d’implantar-se. “No volem que els horaris vinguen imposats sense consens previ amb els usuaris, que són els qui realment coneixen la realitat del servei. Seria bo evitar polítiques de fets consumats”. Per a vehicular esta taula de treball, la Plataforma reclama la creació de l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) a les Terres de l’Ebre, una entitat que “s’ha mostrat efectiva als altres territoris ha estat implantada”. En aquest sentit, recorden als presidents dels consells comarcals i alcaldes el seu compromís de reclamar insitucionalment aquest organisme, i els emplacen “a demostrar valentia i defensar el territori en aquest aspecte” després de l’estiu.

Nou tren Tortosa – Barcelona

La Plataforma valora “molt positivament” la posada en marxa d’una nova freqüència a la R16. Dimecres va entrar en funcionament un nou tren que diàriament sortirà de Tortosa a les 20,57 hores i arribarà a Barcelona – Estació de França a les 23,50 hores. “Tot i que el temps de trajecte continua sent indecent”, el nou comboi servirà perquè els alumnes de centres d’ensenyaments diversos (UNED, eoi, Escola d’Art de la Diputació, etc), treballadors i usuaris en general puguin tornar a casa en transport públic després de la jornada laboral (fins ara, el darrer tren direcció nord sortia a les 19.36h). Tot i això, recorden que a l’R15, “a la franja del matí no hi cap tren entre les 8,47 hores i les 13,17 hores.

A partir del proper 1 de novembre, a més, vuit trens Euromed (quatre per sentit) faran parada a l’estació de l’Aldea (Baix Ebre) i es connectaran aquests trens amb la ciutat de Tortosa amb un servei llançadora amb autobús.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.