Quatre de les sis espècies de grans simis, a un pas de l'extinció

El goril·la oriental, una de les espècies més properes a l’ésser humà, està en estat crític arran d’una devastadora reducció de la seva població, més del 70% en 20 anys

orangutan de Borneo
Exemplar jove d’orangutan de Borneo (Pongo pygmaeus) classificat en la categoria ‘en perill crític’ / Wikipedia

El goril·la oriental, el goril·la occidental, l’orangutan de Borneo i l’orangutan de Sumatra es troben a un pas de l’extinció, mentre que el ximpanzé i el bonobo també corren greu perill, segons l’actualització de la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la UICN publicada aquest passat diumenge al Congrés Mundial de la Natura que se celebra a Hawaii. El goril·la oriental, que és una de les espècies més properes a l’ésser humà, està en estat crític per la caça il·legal.

L’última actualització de la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) visibilitza la situació crítica de quatre de les sis espècies de grans simis que hi ha al món. Segons l’última actualització presentada diumenge al Congrés Mundial de la Natura que s’està celebrant a Hawaii, quatre de cada sis espècies d’aquests carismàtics animals es troben en perill crític d’extinció.

“Quatre dels sis grans simis -el goril·la oriental, el goril·la occidental, l’orangutan de Borneo i l’orangutan de Sumatra- estan ara classificats en la categoria ‘en perill crític’, mentre que el ximpanzé i el bonobo es troben en la categoria ‘en perill'”, explica la UICN en un comunicat.

El goril·la oriental (Gorilla beringei) ha passat de la categoria “en perill” a “en perill crític” arran d’una devastadora reducció de la seva població, que puja a més del 70% en 20 anys. La seva població s’estima en menys de 5.000 individus. El goril·la de les planes oriental (G. b. Graueri), una de les dues subespècies del goril·la oriental, va perdre el 77% de la seva població des de 1994: de 16.900 individus va passar a només 3.800 el 2015.

[pullquote]El goril·la oriental, el goril·la occidental, l’orangutan de Borneo i l’orangutan de Sumatra estan en perill crític[/pullquote]”És realment preocupant veure al goril·la oriental -una de les espècies més properes a l’ésser humà- encaminar-se a l’extinció”, va comentar Inger Andersen, directora general de la UICN. “Vivim en una època de grans canvis i cada actualització de la Llista Vermella de la UICN ens mostra que la crisi global de l’extinció avança a gran velocitat. Les accions de conservació donen resultats i cada vegada tenim més evidències i proves que és així. La nostra responsabilitat és intensificar els nostres esforços per tal de revertir la tendència i salvaguardar el futur del nostre planeta “, afegeix.

Si bé està prohibit matar o capturar grans simis, la caça representa l’amenaça més gran per al goril·la de les planes oriental. En canvi, l’altra subespècie del goril·la oriental, el goril·la de muntanya (G. b. Beringei), es troba en una millor situació, amb un augment de la seva població, que actualment suma uns 880 individus.

La supervivència de les zebres també està amenaçada

La UICN també informa sobre el declivi de la zebra comuna (Equus quagga) a causa de la caça il·legal, i les amenaces creixents d’extinció a què està exposada la flora de Hawaii com a conseqüència de les espècies invasores. De les 415 espècies de plantes endèmiques de Hawaii avaluades per aquesta actualització, 38 estan classificades com extintes i quatre extintes en estat silvestre, és a dir, que només existeixen en cultiu.

zebra comuna
La zebra comuna (Equus quagga) també es troba amenaçada per la caça il·legal. Foto: Wikipedia

“La zebra, amb una població abundant i d’àmplia cobertura, passa de la categoria ‘preocupació menor’ a ‘gairebé amenaçada’. La població es va reduir en un 24% en els últims 14 anys, passant d’uns 660.000 individus a l’actual estimació que sobrepassa tot just els 500.000.

Si bé en molts països l’espècie es troba solament en àrees protegides, s’han registrat reduccions de la població en 10 dels 17 països de l’àrea de distribució des de 1992. La zebra comuna es troba amenaçada per la caça per a la carn i les pells , sobretot quan els animals surten de les àrees protegides, informen des de la IUCN.

Tres espècies d’antílops africans -el Duiker bayo (Cephalophus dorsalis), el Duiker de ventre blanc (Cephalophus leucogaster) i el Duiker de llom groc o cefalofo silvicultor (Cephalophus silvicultor) – anteriorment considerats com “preocupació menor”, es classifiquen ara en la categoria “gairebé amenaçat”. Les poblacions d’aquestes espècies que es troben dins d’àrees protegides són relativament estables, però les que es troben en altres àrees estan disminuint a causa de la persistència de la caça il·legal i la pèrdua dels seus hàbitats.

“La caça il·legal i la pèrdua d’hàbitats segueixen sent amenaces importants que condueixen a l’extinció de moltes espècies de mamífers”, puntualitza Carlo Rondinini, coordinador de l’avaluació dels mamífers a la Universitat La Sapienza de Roma. “Hem efectuat la reavaluació de la meitat dels mamífers. Si bé vam celebrar alguns èxits, aquestes noves dades han de servir de guia per a la conservació de les espècies que segueixen estant amenaçades “.

La flora hawaiana voltada per les espècies invasores

Espècies invasores com els porcs, les cabres, les rates, els caragols i la guaiaba estan destruint la flora natural de Hawaii. Els resultats més recents indiquen que el 87% de les 415 espècies de flora d’Hawaii que han estat avaluades fins al present per a la Llista Vermella de la UICN (d’un total de 1093 espècies de plantes endèmiques), experimenten amenaçades d’extinció, entre elles el ‘Ohe kiko’ola (Polyscias waimeae), un arbre floral que es troba únicament en l’illa de Kauai.

Trenta-vuit espècies s’han classificat ara com “extintes”, incloent-hi els arbustos ‘Oha Wai (Cyanea eleeleensis) i Hibiscadelphus woodii. Quatre entren en la categoria “extint en estat silvestre”, incloent Cyanea superba, que es va observar per última vegada en estat silvestre a 2003.

Segons l’informe les espècies invasores constitueixen l’amenaça principal per a totes aquestes plantes, sovint es presenten diverses espècies invasores per a una sola planta. És probable que les espècies que no s’han avaluat encara es trobin també exposades a fortes amenaces.

“Hawaii és una manifestació del millor de la natura, amb exemples espectaculars de l’evolució, però afronta un futur incert a causa de l’impacte de les espècies invasores, demostrant fins a quin punt les accions humanes equivocades poden fer que la naturalesa es giri contra si mateixa”, diu Matt Keir, del Grup d’Especialistes de la Flora de Hawaii (CSE de la UICN). “El que estem observant a Hawaii pronostica el que succeirà en altres illes o en sistemes ecològics continguts. Hawaii i altres nacions han de prendre mesures urgents per aturar la propagació d’espècies invasores i protegir les espècies de reduït grandària poblacional”.

El panda gegant i l’antílop tibetà es recuperen

[pullquote]Aquesta actualització de la Llista Vermella de la UICN també aporta algunes bones notícies, i mostra que les mesures de conservació donen resultats positius[/pullquote]Aquesta actualització de la Llista Vermella de la UICN també aporta algunes bones notícies, i mostra que les mesures de conservació donen resultats positius.

El panda gegant (Ailuropoda melanoleuca), anteriorment en perill, passa ara a la categoria vulnerable, pel fet que la població ha crescut gràcies a eficaços programes de protecció dels boscos i de reforestació. Aquesta millora confirma l’eficàcia de l’acció del govern xinès per protegir l’espècie. No obstant això, es preveu que el canvi climàtic podria eliminar, en els propers 80 anys, més del 35% dels boscos de bambú que constitueixen l’hàbitat del panda. Així mateix, es preveu una reducció de la població, el que anul·laria els èxits dels últims 20 anys.

Gràcies a l’èxit de les mesures de conservació, l’antílop tibetà (txiru) ha passat de la categoria en perill a gairebé amenaçat. La població va disminuir de prop d’un milió d’individus, a entre 65.000 i 72.000 individus en els anys 80 i principis dels anys 90. La causa va ser la caça furtiva amb fins comercials, pel seu valuós pelatge que s’utilitza per a la confecció de xals.

“Es requereixen de tres a cinc pells per fabricar un sol xal, i es mata als animals perquè no es pot ni esquilar ni pentinar la llana. Des de llavors, s’han pres mesures de protecció rigoroses, i la població s’estima actualment entre 100.000 i 150.000 individus”, asseguren.

Entre altres èxits de conservació, cal esmentar també el cas de la rata arquitecte (Leporillus Conditor), espècie endèmica d’Austràlia, la situació ha millorat, passant de vulnerable a la categoria gairebé amenaçada. Aquest rosegador constructor de nius és únic i l’últim en el seu gènere, després de l’extinció de l’espècie més petita Leporillus apicalis al segle XX. La resina que creen les rates per construir els seus nius és tan sòlida que pot durar mil·lennis si no es veu exposada a l’aigua.

L’ualabi de brides (ualabi de cua ungulada de brides) registra també una millora en la seva situació, passant de la categoria en perill a vulnerable. Aquesta espècie endèmica d’Austràlia, molt comú en el passat, va patir un gran declivi poblacional al segle XIX i inicis del segle XX a causa de l’impacte de les espècies invasores i la pèrdua dels seus hàbitats. Un exitós programa de conservació per translocació que estableix noves poblacions dins d’àrees protegides permet a aquesta espècie iniciar el llarg camí cap a la recuperació.

La Llista Vermella de la UICN actualment inclou 82.954 espècies, de les quals 23.928 experimenten amenaçades d’extinció. – agenciasinc.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.