Próxima b

Troben un planeta similar a la terra a 4 anys llum que podria albergar vida

Orbita una estrella vermella a una distància com la de Mart al sol i pot ser el planeta més proper que pugui albergar vida fora del sistema solar

Próxima b
Il·lustració de la superfície del planeta Próxima b orbitant a l’estrella nana vermella Próxima Centauri, l’estrella més propera al Sistema Solar. L’estrella doble Alfa Centauri AB també apareix en la imatge. Propera b és una mica més massiu que la Terra i orbita a la zona habitable que envolta Propera Centauri, on la temperatura permetria l’existència d’aigua líquida en la seva superfície. ESO/M. Kornmesser

Un equip internacional d’astrònoms liderat per Guillem Anglada-Escudé, nascut a Ullastrell (Vallès Occidental) i membre de la universitat Queen Mary de Londres, ha trobat clares evidències de la presència d’un planeta orbitant l’estrella més propera a la Terra a 4 anys llum de distància. El planeta orbita l’estrella Próxima Centauri, el més proper al sistema solar, i ha estat batejat com a Próxima b, atès que és l’estrella més propera a la Terra a part del Sol. Té 1,3 vegades la superfície de la terra i el seu any, el temps que tarda a donar tota la volta a l’estel vermell, dura 11,2 dies terrestres. Té una temperatura que permetria l’existència d’aigua líquida a la superfície i pot ser el planeta més proper que pugui albergar vida fora del sistema solar. El fet que el sol d’aquest planeta sigui molt menys intens que el de la terra és el que permet que a aquesta distància hi hagi una zona habitable al voltant de l’estel.

Guillem Anglada-Escudé
El Dr. Guillem Anglada-Escudé, en una roda de premsa a la seu de l’ESO a Garching, prop de Munich, Alemanya. ESO/M. Zamani

En declaracions al web oficial de l’Observatori Europeu Austral (ESO per les sigles en anglès), Guillem Anglada-Escudé ha explicat que els primers signes del possible planeta es van veure el 2013, però que aleshores la detecció no era convincent. Des d’aleshores, però, s’ha treballat per obtenir evidències més fiables, fins que s’ha aconseguit determinar que el planeta és almenys 1,3 vegades més gran que la terra, i que orbita a uns 7 milions de quilòmetres de Próxima Centauri, és a dir, el 5% de la distància que hi ha entre el sol i la terra.

Durant el primer semestre de 2016, Próxima Centauri va ser observada amb regularitat amb l’espectrògraf HARPS, instal·lat al Telescopi de 3,6 metres ESO a La Silla (Xile) i monitoritzada simultàniament amb altres telescopis de tot el món. Això va formar part de la campanya Pale Red Dot (Punt vermell pàl·lid), en què un equip d’astrònoms, dirigit per Guillem Anglada-Escudé, buscava el petit balanceig que, per la força de la gravetat, provocaria en l’estrella l’existència d’un planeta en òrbita. L’expressió Pale Red Dot fa referència a la famosa frase de Carl Sagan que descriu la Terra com un punt blau pàl·lid. Atès que Próxima Centauri és una estrella nana vermella, banyaria al seu planeta en òrbita amb un pàl·lid resplendor vermell.

En combinar les dades de Pale Red Dot amb observacions anteriors dutes a terme en observatoris d’ESO i en altres llocs, s’ha obtingut clarament un resultat veritablement emocionant. De vegades, Próxima Centauri s’aproxima a la Terra a uns 5 quilòmetres per hora, i de vegades, retrocedeix a la mateixa velocitat. Aquest patró regular de canvi de velocitats radials es repeteix amb un període de 11,2 dies. Una anàlisi acurat dels minúsculs canvis en l’efecte Doppler va indicar la presència del planeta.

Guillem Anglada-Escudé parla al web de l’ESO sobre l’emoció dels últims mesos: “Vaig seguir revisant la consistència del senyal cada dia durant les 60 nits de la campanya Pale Red Dot. Els 10 primers van ser prometedors, els primers 20 van ser consistents amb les expectatives, i al cap de 30 dies el resultat era bastant definitiu”.

Encara que Próxima b orbita molt més a prop de la seva estrella que Mercuri del Sol en el nostre Sistema Solar, la seva estrella és molt més feble que el Sol. Com a conseqüència, Próxima b es troba dins de la zona habitable al voltant de l’estrella i té una temperatura superficial estimada que permetria la presència d’aigua líquida. Tot i l’òrbita temperada de Próxima b, les condicions en la superfície es poden veure fortament afectades per les flamarades de raigs X i de radiació ultraviolada procedents de l’estrella, molt més intenses que les que experimenta la Terra respecte al Sol.

Aquest descobriment serà l’inici d’observacions més àmplies, tant amb instruments actuals com amb la propera generació de telescopis gegants com l’E-ELT (European Extremely Large Telescope). Próxima b serà un blanc perfecte per a la recerca d’evidència de vida en altres llocs de l’univers. De fet, el sistema Alfa Centauri és també l’objectiu del primer intent de la humanitat de viatjar a un altre sistema solar, el projecte Starshot.

Guillem Anglada-Escudé conclou: “S’han trobat molts exoplanetes i s’han de descobrir encara molts més, però buscar el potencial anàleg de la Terra més proper i aconseguir-ho ha estat l’experiència de tota una vida per a tots nosaltres. Històries i esforços de moltes persones convergeixen en aquest descobriment. El resultat és també un homenatge a tots ells. El següent pas és la recerca de vida a Próxima b ….

Més informació, fotos i vídeos a eso.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.