Les altes temperatures, "aliades" en processos biològics de depuració d'aigua

Les temperatures al voltant dels 30 graus centígrads ajuden a fer que els bacteris treballin més de pressa i eliminin els contaminants millor

Mostra de bacteris que intervenen en el procés de depuració d'aigües residuals a la depuradora d'Archena. (EFE)
Mostra de bacteris que intervenen en el procés de depuració d’aigües residuals a la depuradora d’Archena. (EFE)

Els episodis d’altes temperatures de fins a 40 graus que es van registrant aquest estiu en bona part de l’estat són l'”aliat perfecte” per als processos associats al desenvolupament de bacteris que intervenen en la depuració d’aigües residuals en climes càlids. Així ho ha assegurat a l’agència Efe Teresa de la Torre, responsable de Depuració en R + D d’Acciona Aigua, que ha indicat que les temperatures al voltant dels 30 graus centígrads “ajuden a fer que els bacteris treballin més de pressa i eliminin els contaminants millor”. Quan les temperatures no arriben aquests nivells “el metabolisme dels bacteris s’alenteix, el que obligaria a utilitzar un major nombre de microorganismes per tractar la mateixa càrrega contaminant” i, en aquest cas, una depuradora molt més gran, ha explicat.

A més, l’elevada temperatura afavoreix altres processos dins de l’activitat global d’una depuradora, per exemple, la dissolució de la matèria orgànica perquè els bacteris l’eliminin millor i la disminució de la viscositat de l’aigua, que al seu torn millora la transferència d’aire a aquesta. D’altra banda, a major temperatura major energia produïda en forma de biogàs en el procés d’eliminació del nitrogen, que després es pot usar com a combustible en la mateixa planta per cobrir part de la seva demanda energètica.

Espanya, i en concret les regions de clima més càlid, ofereix, segons Teresa de la Torre, les condicions òptimes per desenvolupar una tecnologia capaç de depurar aigües residuals amb bacteris treballant al “màxim rendiment”.

Amb aquesta premissa, Acciona Aigua va instal·lar a Archena (Múrcia), en virtut del projecte europeu Life Celsius, una planta experimental que combina dos processos, el primer relacionat amb l’eliminació de la matèria orgànica i el segon amb l’eliminació de nutrients. El fet que la temperatura en aquesta zona no baixi en tot l’any dels 19 graus evita l’aportació de calor extern al primer procés i “suposa ja un estalvi energètic”, mentre que en el segon es produeix més biogàs i es redueix la necessitat de ventilació dels bacteris.

Segons De la Torre, les depuradores “treballen normalment per sota de la seva capacitat” i es dissenyen “per al pitjor dels escenaris”, és a dir, tenen en compte la temperatura mínima que es pot donar en una zona que obligaria a carregar major nombre de bacteris per al tractament.

Life Celsius és un projecte cofinançat per la UE que busca desenvolupar un sistema per depuració d’aigües residuals en climes càlids amb reducció d’emissions de CO2 i menor despesa energètica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.