Més de 9.300 les hectàrees de conreus afectades per la pedra al Pla d'Urgell i la Noguera

Xavier Castaño, del Palau d’Anglesola, explica que ”Les planxes de la teulada ens queien a sobre com llances”

Un agricultor de el Poal mostrant peres pedregades per la tempesta.
Un agricultor de el Poal mostrant peres pedregades per la tempesta

 

El Departament d’Agricultura ha elevat fins a més de 9.300 les hectàrees de cultius afectades per la pedregada que va caure dimarts al vespre a una quinzena de municipis del Pla d’Urgell i la Noguera. Tot i que inicialment s’havia estimat en unes 8.650 les hectàrees danyades, el director dels serveis territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha explicat que després de desplaçar-se sobre el terreny els tècnics han pogut comprovar que el mal era major i fins hi tot han constatat que en alguns cultius el grau d’afectació arriba al 100%. La xifra encara no és definitiva, ha afegit de Noguera, ja que s’està a l’espera de rebre els informes de les diferents cooperatives que hi ha a la zona. La tempesta també va provocar desperfectes en mobiliari urbà a Linyola sobretot i va arrencar les planxes del sostre d’una empresa fructícola del Palau d’Anglesola.

Segons la primera estimació del Departament d’Agricultura els cultius més danyats són la fruita de llavor i de pinyol, als punts on la pedra va caure amb més força, que va ser sobretot a Linyola, el Palau d’Anglesola i el Poal, al Pla d’Urgell. També el cultiu de panís s’ha vist afectat amb una variable que va entre el 20 i el 50% en aquestes poblacions. El vent va arrencar les planxes del teulat d’una nau a el Palau i durant una estona es van viure moments de tensió a les càmeres de fruita del davant a causa dels impactes que van provocar. A Linyola l’aigua va negar els motors de les piscines municipals tot i que segons l’alcalde, Àlex Mases, els danys són menys del que esperaven vista la força del vent, que va prendre la forma ”d’un petit tornado”.

Segons ha explicat el director dels serveis territorials d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, la tempesta va començar a la Noguera, desplaçant-se en direcció sud-est amb abundants precipitacions acompanyades de calamarsa i fort vent. Aquí es van veure afectats els municipis de la Sentiu de Sió, Vallfogona de Balaguer, Penells i Bellcaire d’Urgell. Posteriorment, la tempesta va arribar al Pla d’Urgell on va caure pedra de mida gran, acompanyada també de fortes precipitacions i molt vent. Linyola, Ivars d’Urgell, El Poal, Castellnou de Seana, Vila-sana, El Palau d’Anglesola, Bellvís, Sidamon, Fondarella, Mollerussa i Golmés són els municipis afectats.

En alguns casos la mida de la pedra va arribar als 3 centímetres i ha afectat principalment el cultiu de la fruita dolça, sobretot poma i pera (946 ha), que en aquesta època de l’any està a punt de ser collida o en alguns casos ja s’està collint. També s’han vist afectats els farratges (3.109 ha) i el panís (4.551 ha), on en aquest cas, les varietats més tardanes són les més afectades arribant en alguns casos al 50% dels danys. En algunes plantacions, a més a més dels danys en fruit que poden arribar al 80%, s’han trobat arbres tombats i fins i tot arrencats.

De Noguera s’ha reunit a Linyola amb alcaldes, pagesos i presidents comarcals de la zona per fer una valoració més acurada dels danys de la tempesta i posteriorment ha visitat algunes de les finques afectades.

Els pagesos afectats demanen celeritat en les peritacions d’Agroseguro

Els pagesos afectats per la pedregada demanen celeritat i rapidesa a Agroseguro per fer les peritacions de les finques que han registrat danys. El coordinador d’Unió de Pagesos (UP) a Lleida, Jaume Pedrós, ha assegurat que la majoria d’agricultors ho tenien assegurat i per això demanen una bona valoració ”sense escatimar res”. En aquest sentit, ha demanat exempcions fiscals per part de l’Estat i ha assegurat que la Cooperativa de Linyola ja ha calculat que hi haurà uns 15 milions de quilos de pèrdua de panís, uns 2 milions de quilos de pèrdua d’alfals, i en fruita també uns 2 milions de quilos menys.

”Les panxes de la teulada ens queien a sobre com llances”

El responsable de les càmeres frigorífiques Catalunya, del Palau d’Anglesola, Xavier Castaño, va viure en primera persona un dels moments més complicats de la tempesta quan a la nau que tot just tenen al davant el vent va començar a arrencar les planxes del sostre. Ha explicat que se’ls tiraven a sobre ”com llances” i per això es van haver de refugiar durant una bona estona per no ser envestits. Les planxes van caure a una distància de fins a 400 metres i aquest dimecres al matí diversos operaris s’han afanyat a recollir-les totes ja que algunes fins hi tot havien quedat al mig de la carretera que uneix el Poal amb el Palau.

A Linyola, l’alcalde Àlex Mases, ha explicat que tot i que en un primer moment es pensaven que l’afectació de la tempesta seria major, al final només s’han hagut de lamentar alguns desperfectes. El principal és a les piscines municipals, on l’aigua es va acumular a la zona dels motors de depuració i s’hauran de reparar de manera que la instal·lació quedarà tancada aquest dimecres. Al poliesportiu també hi va entrar aigua degut a un problema del clavegueram i també s’han trencat teules i cablejat de la llum que va provocar talls als abonats. Segons Mases, no es recorda a Linyola cap tempesta tant virulenta com aquesta. – ACN Linyola.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.