El tauró de Groenlàndia, nou rècord de longevitat entre els vertebrats

Fins ara la balena boreal era considerada el vertebrat més longeu del món, amb uns 211 anys, però ara un altre animal ha fet pols aquesta marca: el tauró de Groenlàndia. Mitjançant tècniques de radiocarboni aplicades al cristal·lí de l’ull, els científics han estimat que alguns exemplars d’aquest tauró poden tenir 400 anys, tants com els primers telescopis de Galileu. Durant dècades, l’edat dels taurons de Groenlàndia (Somniosus microcephalus) ha estat un misteri. Realment se sap molt poc sobre la biologia d’aquesta espècie, que viu a les fredes aigües de l’Àrtic i l’Atlàntic Nord i pot arribar als cinc metres de longitud, el que el converteix en un dels més grans del món. No obstant això, es coneix el seu lentíssim ritme de creixement: aproximadament d’un centímetre a l’any, el que ja suggereix que aquests peixos gaudeixen d’una longevitat excepcional.
Els mètodes tradicionals utilitzats per determinar l’edat d’un animal es basen en anàlisi del teixit calcificat, però aquest element és escàs en els taurons de Groenlàndia. Per aquesta raó, un equip internacional d’investigadors liderat pel biòleg marí Julius Nielsen, de la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), ha aplicat tècniques de datació per radiocarboni al cristal·lí dels ulls de 28 femelles capturades de forma aleatòria i accidental en xarxes d’arrossegament. “Hem utilitzat només femelles per minimitzar les incerteses associades a patrons de creixement específics del sexe, a més que a la zona on es van recollir les mostres -l’entorn de Groenlàndia- les femelles són més comuns i així tenim més dades”, aclareix Nielsen al Servicio de Información y Noticias Científicas (SINC).
Els resultats de les anàlisis demostren que l’esperança de vida mitjana del Somniosus microcephalus és de, almenys, 272 anys. Però, a més, es va calcular que els dos taurons més grans recollits, de 493 cm i 502 cm de llarg, tenien prop de 335 i 392 anys d’edat, respectivament. Segons l’estudi, que apareix en portada aquesta setmana a la revista Science, el tauró de Groenlàndia pot viure prop de 400 anys i es converteix en el vertebrat més longeu de la Terra. Fins ara les balenes boreals o de Groenlàndia (Balaena mysticetus) ostentaven aquest honor, amb una vida estimada de 211 anys, però les noves dades releguen a aquest mamífer marí al segon lloc.

“El marge de l’error per al tauró més vell que hem trobat és de 392 ± 120 anys, però fins i tot encara que fos el valor més baix (392-120 = 272 anys), el tauró de Groenlàndia encara seria l’animal vertebrat més longeu del món”, destaca Nielsen.
Maduresa sexual als 156 anys
Els investigadors també han calculat que les femelles arriben a la seva maduresa sexual almenys quan tenen 156 anys, tenint en compte estudis previs on s’assenyala que aquesta condició s’adquireix en superar els 4 metres de longitud.

Respecte al motiu pel qual aquests peixos gaudeixen d’una vida tan llarga, els científics encara no ho tenen clar: “Són animals de sang freda que habiten a les gèlides aigües àrtiques, pel que la seva temperatura corporal també és molt baixa -apunta Nielsen-. Probablement aquesta baixa temperatura corporal està relacionada amb el seu baix metabolisme, però crec que hi ha alguna cosa més. Altres peixos àrtics no viuen tant de temps, en absolut. Espero que puguem descobrir el que fa que el tauró de Groenlàndia visqui tant”.
El biòleg marí recorda que se sap molt poc sobre aquesta espècie: “Necessitem tenir més dades sobre la seva biologia i la mida de la població per poder avaluar el seu estat de conservació (si està amenaçada i en quin grau), a més de resoldre molts interrogants sobre el seu comportament: com atrapen les seves preses si aparentment són tan lents, on s’aparellen i donen a llum les seves cries… Realment, són cecs causa d’un paràsit que tenen als ulls? No estic tan segur, tot i el que es pugui llegir per internet”. El tauró de Groenlàndia encara pot oferir moltes sorpreses. – agenciasinc.es