El perfil de persona aturada és el d'una dona de més de 45 anys i del sector serveis

El sindicat UGT lamenta la resposta del mercat de treball vers les dones

Oficina atur
El perfil de persona desocupada al qui més li costa trobar feina és el d’una dona major de 45 anys i del sector serveis

La Secretaria d’Igualtat de la UGT de Catalunya valora molt negativament “la resposta del mercat de treball vers les dones”, no només en referència a la “precarietat laboral” sinó també “pel que fa el seu comportament respecte el gènere”. De les dades extretes del darrer informe l’Observatori d’Empresa i Ocupació corresponents al segon trimestre de l’any, el sindicat constata que el perfil de persona desocupada al qui més li costa trobar feina és el d’una dona major de 45 anys i del sector serveis. Per contra, l’aturat que troba feina més fàcilment és el d’un home menor de 30 anys, amb estudis superiors, i que porta menys d’un any a l’atur. Per tots aquests motius, la Secretaria d’Igualtat demana el desplegament reglamentari de la llei 17/2015 del 21 de juliol, d’Igualtat efectiva entre dones i homes, per tal de “poder començar amb la seva aplicació”.

En un comunicat, la UGT denuncia que la “pseudo-recuperació” del mercat de treball “està deixant de banda el 55% de les persones treballadores dones, menystenint el seu talent, les seves habilitats, les seves capacitats, la seva formació i la seva qualificació”, indica. “Aquesta marginació i menyspreu comportarà la cronificació de la seva situació: es quedaran més temps a l’atur, quedaran fora del mercat de treball i les desigualtats entre homes i dones augmentarà encara més”, afegeix l’escrit.

El sindicat es fa ressò de les dades de l’Observatori que indiquen que un total de 244.170 dones estan en situació de desocupació a Catalunya, davant de 196.846 homes. Tot i la baixada de l’índex d’atur aquest juliol en 9.044 persones, només 1.611 eren dones. És a dir, la reducció del nombre de persones sense feina d’aquest mes passat és majoritàriament per la baixada de l’atur entre els homes, el 82,19% del total.

La UGT afegeix que les successives reformes laborals han augmentat el treball “inestable i precari”, fent més gran “el gruix de persones desprotegides amb necessitats de trobar una feina”. La Secretaria d’Igualtat va més enllà i denuncia que “s’aposta pel model que converteix l’home en el cap de família que porta el pa a casa”. “Actualment, les dones estan igual o millor formades que els homes”, indica el comunicat. “Malgrat la preparació, continuen ‘vetades’ en les edats reproductives i de càrregues familiars, tenallant les seves possibles sortides laborals i trencant les seves carreres professionals”, prossegueix. “En aquest sentit, les dones acaben depenent o bé d’un home o bé d’un sistema assistencial o de protecció social”, conclou l’escrit.

Per tot això, des de la Secretaria d’Igualtat de la UGT de Catalunya es demana eradicar estereotips de gènere i d’assignació de rols mitjançant campanyes multidireccionals adreçades a escoles, família , a la feina i als mitjans de comunicació. A banda de desplegar la llei 17/2015 del 21 de juliol d’igualtat efectiva, es requereix impulsar noves polítiques actives d’ocupació “que estiguin fetes i dissenyades amb una veritable perspectiva de gènere”.

UGT reclama, a més, un acord a Catalunya entre els agents econòmics i socials respecte les normatives d’igualtat que afecten directament el mercat de treball i impulsar la figura d’un representant sindical d’igualtat a les empreses. – ACN Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.