WWF: Els fums de les centrals de carbó causen 22.900 morts a Europa

A més, les emissions provinents del carbó a tot Europa van causar “desenes de milers de casos de mala salut per malalties del cor o bronquitis”, i una despesa sanitària de fins a 62.300 milions d’euros

WWF_Centrals_Carbo
La contaminació de les centrals tèrmiques de carbó europees van ser responsables de més de 22.900 morts prematures a Europa el 2013, una xifra similar als morts en accidents de trànsit aquell any (26.000), segons un informe d’WWF recolzat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’estudi El núvol negre sobre Europa: efectes de la crema de carbó sobre la salut i l’economia de la UE, publicat per WWF juntament amb l’Aliança per a la Salut i el Medi Ambient (HEAL) i la Xarxa d’Acció pel Clima a Europa (CAN), analitza els impactes en la salut de la contaminació de l’aire provocada per les plantes de carbó de les que es tenen dades a la UE: 257 de les 280 existents.

La seva conclusió, a més, és que les emissions provinents del carbó a tot Europa van causar “desenes de milers de casos de mala salut per malalties del cor o bronquitis”, i una despesa sanitària de fins a 62.300 milions d’euros, incideix el document. Les dades apunten que els cinc països que més morts provoquen fora i dins del seu territori -ja que “el pols nociu produït per aquestes centrals viatja més enllà de les fronteres europees”- són Polònia (5.830 morts prematures), Alemanya (4.350) , Regne Unit (2.870), Romania (2.170) i Bulgària (1.570). Espanya, amb 1.170, és el sisè país responsable en morts prematures causades per les plantes de carbó i les seves centrals tèrmiques més contaminants són “Andorra”, a Terol; “Aboño”, a Astúries; “As Pontes”, a Galícia, i “Litoral”, a Almeria.

Per contra, hi ha set països de la UE que no cremen carbó: Bèlgica, Xipre, Estònia, Letònia, Lituània, Luxemburg i Malta, i tres que s’han compromès a deixar d’usar-lo: Portugal a 2020 i Regne Unit i Àustria en 2025.

A més de les morts prematures, els contaminants produïts per la crema de carbó també provoquen altres malalties, com prop d’11.800 nous casos de bronquitis cròniques i 538.000 milions d’atacs d’asma en nens a la UE, segons aquestes organitzacions. L’informe subratlla que, aproximadament, 21.000 ingressos hospitalaris i 6,6 milions de pèrdues de dies de treball estan relacionats amb les emissions de les centrals de carbó a Europa.

Els impactes del carbó a la salut, juntament amb la reducció de la productivitat causada per l’abstenció en el treball, també generen un impacte econòmic, quantificat per aquestes organitzacions entre 32.400 i 62.300 milions d’euros en 2013.

Raquel Garcia, tècnic del programa de clima i energia de WWF Espanya, denuncia que aquests costos “no estan coberts pel sector del carbó sinó que els assumeix la societat, incloent-hi els costos directes i indirectes en la salut que recauen sobre els pressupostos nacionals en sanitat “. “El tancament de les centrals tèrmiques de carbó és imprescindible, a més de per a la salut pública, per complir amb l’Acord del clima de París, en el qual es va pactar limitar l’augment de la temperatura global per sota dels 1,5 graus”, afegeix Garcia.

La portaveu de WWF recorda que el 18% de les emissions d’efecte hivernacle d’Europa procedeixen dels fums de les 280 centrals de carbó, i reclama la fi de les subvencions al carbó a Espanya el 2018 i el tancament de les plantes que cremen aquest combustible en 2025, “amb una transició justa per al sector miner”. “La contaminació de l’aire és responsable de milions de morts, però la bona notícia és que reduir l’ús del carbó ofereix una oportunitat única per millorar la qualitat de l’aire i mitigar el canvi climàtic, i per tant protegir la salut”, sosté el doctor Roberto Bertollini, científic cap i representant de l’OMS a la UE. – Madrid (EFEverde).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.