Matt Damon tenia raó: la NASA es planteja plantar patates a Mart

Segons un article de BBC Mundo, la NASA i el Centre Internacional de la Papa (CIP) del Perú, estan portant a terme experiments per avaluar la possibilitat de cultivar el tubercle al sòl marcià

Foto: CIP
Foto: CIP

A la pel·lícula de Hollywood ‘Marte’, l’astronauta Mark Watney, interpretat pel Matt Damon, es queda sol a Mart després que la seva tripulació torni a la Terra sense ell, pensant que ha mort en una tempesta de sorra. Per poder sobreviure, Watney planta les patates que la NASA havia enviat amb la seva missió. En aquest cas, la ciència-ficció no s’allunya gaire de la realitat. Segons un article de BBC Mundo, l’agència espacial americana, NASA, i el Centre Internacional de la Papa (CIP), del Perú, estan portant a terme experiments comuns per avaluar la possibilitat de cultivar el tubercle peruà al sòl marcià.

Sobre les propietats nutricionals de la patata, el CIP diu que “hi ha més de 4.000 varietats comestibles de papa, la majoria als Andes de Sud-amèrica […]. Aproximadament 1,4 mil milions de persones d’arreu del món consumeixen papes com aliment bàsic, i la producció total del cultiu sobrepassa els 300 milions de tones mètriques. La papa és essencial en termes de seguretat alimentària enfront del creixement de la població i l’augment de les taxes globals de fam. […] La papa, primer aliment modern de preparació ràpida, és rica en energia, nutritiva, fàcil de prosperar en parcel·les petites, barata de comprar i preparada per cuinar sense un costós processament. El banc de germoplasma del CIP manté la col·lecció més gran de papa del món, incloent-hi més de 7.000 accessions de varietats natives, silvestres i millorades”. Al Perú hi ha 4500 varietats de patata i el CIP és l’encarregat d’escollir quin tipus s’adapta millor a les condicions de Mart.

La pàgina web Huachos.com repassa breument la història de la patata i les seves perspectives de futur: La papa va ser domesticada fa uns 3.800 anys, al llarg de la ribera del llac Titicaca, entre el Perú i Bolívia, i des d’allí, després de l’arribada dels europeus a Amèrica fa 500 anys, va arribar a la resta del planeta.

Ara, quan la papa és el quart cultiu per a l’alimentació del món, també des del Perú, s’ha llançat un projecte per portar el tubercle l’espai exterior. Alguns científics ja han començat a realitzar experiments amb patates, sotmetent els tubercles a condicions similars a les de Mart, amb terra del desert de Pampas de la Joya, a la regió d’Arequipa, al sud del Perú: “Són sòls volcànics que no contenen cap forma de vida en absolut, igual que a Mart” va indicar Joel Ranck, cap de comunicacions del CIP.

En aquesta primera etapa es prendran 9 varietats de papa i es faran germinar en sòl desèrtic, així com se simularà en un ambient controlat l’atmosfera marciana per veure com afecta el creixement al tubercle. Això amb la finalitat de saber com seria de viable l’agricultura al planeta vermell.

El desert de Pampas de La Joya es considera la clau, ja que presumptament és similar a Mart. Ja el 2009, astronautes de l’Estació Espacial Internacional van començar a desenvolupar un experiment per cultivar llavors de patates peruanes al planeta vermell. La idea era intentar cultivar cinc varietats de patata, de les més de 3.000 que existeixen al Perú, per determinar-ne la seva “resistència i versatilitat alimentària” i amb l’objectiu de demostrar la possibilitat de cultivar menjar a Mart.

Article de Gabriela Garcia Calderon a Global Voices

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.