El Pla de Salut 2016-2020 fixa 28 objectius que s'avaluaran anualment

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Toni Comín, han encapçalat aquest dilluns la presentació del Pla de Salut 2016-2020

El president Puigdemont i el conseller de Salut, Toni Comín, en la presentació del Pla de Salut 2016-2020 al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
El president Puigdemont i el conseller de Salut, Toni Comín, en la presentació del Pla de Salut 2016-2020 al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Toni Comín, han encapçalat aquest dilluns la presentació del Pla de Salut 2016-2020 al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Puigdemont ha celebrat el projecte i ha afirmat que “la salut és la línia mestra de la llibertat de qualsevol país”. “És absolutament necessària per al progrés personal i col·lectiu”, ha afegit el president català, que ha recordat que “fer de la salut una de les prioritats ha estat sempre un dels accents reconeixibles de la política catalana”. “Volem ser un país lliure, perquè un país lliure el conformen persones que tenen accés sense cap tipus de distinció a la salut”, ha reblat Puigdemont. Per la seva banda, el conseller Comín ha defensat un Pla de Salut 2016-2020 que “lluita contra les desigualtats” i “dóna resposta als grans reptes estructurals” del país.

“El nostre somni no serà complert fins que el dret a la salut sigui igual per a tots els ciutadans”, ha manifestat el conseller de Salut, que ha batejat el projecte com el “pla de plans”. “La gran quantitat d’actors que conformen el sistema de salut és capaç de remar en la mateixa direcció gràcies a aquest document. Tothom reconeix aquests objectius com a legítims i se’ls fa seus”, ha reflexionat en veu alta Comín. “Tenim un sistema sanitari a l’avantguarda que hem aconseguit mantenir malgrat les dificultats i no només ho avalen les dades, que ho fan de manera rotunda, sinó el grau de satisfacció dels usuaris”, ha assegurat per la seva banda el president Puigdemont, que ha posat d’exemple l’interès que ha despertat en l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el model català per fer front a l’ictus o el sistema d’atenció social i sanitària.

De fet, el cap de Govern ha situat en aquest context la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament. “És una ciutat preparada, amb empreses, centres de recerca i professionals que justifica amb escreix que sigui una ciutat de referència mundial en un àmbit tan crític i essencial” com aquest, ha subratllat Puigdemont.

Pla de Salut 2016-2020

El Pla de Salut 2016-2020, aprovat dimarts passat pel Consell Executiu, l’instrument de referència per a totes les actuacions públiques que haurà de seguir la Generalitat en aquests cinc anys per millorar la salut i la qualitat de vida de la població. Un objectiu que el Govern vol assolir reforçant un sistema sanitari públic, universal, just i centrat en les persones. El nou pla té cinc novetats principals respecte el document anterior. Així, treballarà per disminuir les desigualtats socials, reforçar la salut pública, impulsar la recerca i la innovació en salut i la política del medicament, i millorar el reconeixement a la tasca dels professionals.

En total, el document fixa 28 objectius, l’evolució dels quals s’avaluarà anualment. Així, es treballarà per continuar augmentant l’esperança de vida amb bona salut; per reduir les desigualtats en salut; per disminuir la mortalitat per càncer i malalties circulatòries, respiratòries i mentals, o per millorar els indicadors de risc (tabaquisme, sedentarisme, mals hàbits alimentaris i consum excessiu d’alcohol). També es vol reduir l’impacte de malalties prevalents (com el VIH, les infeccions de transmissió sexual o la fractura de fèmur) i per millorar la qualitat dels serveis i la seguretat.

El document és fruit d’un ampli procés participatiu iniciat ara fa un any en què han intervingut més d’un miler de persones, entre membres de l’administració sanitària, proveïdors, societats científiques, col·legis professionals, universitats, món local, altres o associacions de pacients i ciutadans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.