Priorat, 1938: preludi de l'última batalla de la guerra civil

L’exposició gràfica “Preludi de l’última batalla. Les Brigades Internacionals al Priorat, 1938” s’inaugura a Gratallops el divendres 5 d’agost

Gratallops
Gratallops. Foto: Carles X. Cabós

El divendres 5 d’agost a les 19 hores, al Casal Flor de Maig de Gratallops tindrà lloc la inauguració de l’exposició gràfica Preludi de l’última batalla. Les Brigades Internacionals al Priorat, 1938. La mostra exposa en panells informatius i audiovisuals diversos aspectes de l’estada de les Brigades Internacionals al Priorat el 1938. Durant la primavera d’aquell any, l’exèrcit republicà va fer una estada a la comarca per refer-se física psicològicament després de l’enfonsament del front d’Aragó, mentre es començaven els preparatius per la darrera gran batalla de la guerra, la batalla de l’Ebre.

És precisament en aquest període de descans provisional on se centra l’exposició, que reflecteix els moments d’esbarjo i repòs dels soldats durant aquesta estada al Priorat, així com la vida quotidiana de la població civil prioratina, que tot i la guerra i la presència dels soldats estrangers que lluitaven par la República, intentava mantenir una certa normalitat. La mostra, produïda per l’associació prioratina No Jubilem la Memòria, es fonamenta en una tria d’imatges dels fons dels mateixos brigadistes que es conserven als Estats Units, a França, a Canadà i al Regne Unit, així com d’un interessant grup de fotografies dels arxius de la Brigada Abraham Lincoln preservats a la Universitat de Nova York.

El documental Els brigadistes entre nosaltres és el complement perfecte a l’exposició. El film, dirigit per Jordi Domènech, Manel Vinuesa i el prioratí Toni Orensanz, que també n’és el guionista, mostra records i vivències d’aquells moments de convivència i solidaritat entre soldats i civils a la rereguarda, apropant-s’hi mitjançant testimonis, fotografies i enregistraments de l’època.

Tant l’exposició com el documental parteixen de la recerca de la doctora en història Àngela Jackson i el treball de l’associació No Jubilem la Memòria al llarg dels últims quinze anys. Jackson és l’autora del llibre que dóna títol a l’exposició, Preludi de l’última batalla. Les Brigades Internacionals al Priorat, 1938 (Cossetània, 2008), així com de la tesi doctoral British Women and the Spanish Civil War –Dones britàniques i la Guerra Civil espanyola- (Routledge, 2002); i el llibre Més enllà del camp de batalla: testimoni, memòria i record d’una cova hospital en la Guerra Civil espanyola (Cossetània, 2004). Basada en aquestes investigacions, l’any 2007 va aparèixer la seva novel·la Warm Earth (Terra càlida) (Pegasus Elliot Mackenzie Publishers, 2007). L’any 2008 publica Els brigadistes entre nosaltres. Pròleg i epíleg a l’última gran batalla de la Guerra Civil (Cossetània, 2008). Àngela Jackson viu al Priorat, on continua involucrada en la conservació de la memòria històrica de la guerra mitjançant la seva feina a l’associació No Jubilem la Memòria, de la qual és presidenta honorària.


Els_Brigadistes_Entre_nosaltres_Angela_Jackson

*************

preludi_de_lultima_batalla_angela_Jackson

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.